Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se modifică Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Arhitecții avertizează că noua formă va duce la dezvoltare haotică, în favoarea investitorilor privați

ro

17 Nov, 2021 00:00 2491 Marime text
⦁ Parlamentul vrea să modifice Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul
⦁ Arhitecții avertizează că, dacă va rămâne în această formă, legea va duce la dezvoltare haotică, în favoarea investitorilor privați, nu a interesului public
⦁ Potrivit noilor prevederi, funcția de arhitect-șef din comune, orașe și municipii nu ar mai fi obligatoriu de funcționar public și ar putea fi ocupată de persoane care nu au neapărat studii de specialitate



În Parlament a ajuns proiectul de lege care vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2021 pentru modificarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Acesta a fost deja adoptat de Senat iar Camera Deputaților este camera decizională.

Arhitecții avertizează că, dacă va rămâne în această formă, legea va duce la dezvoltare haotică, în favoarea investitorilor privați, nu a interesului public.

Și președintele Ordinului Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea a cerut amendarea proiectului de lege în comisii.

Potrivit noilor prevederi, funcția de arhitect-șef din comune, orașe și municipii nu ar mai fi obligatoriu de funcționar public și ar putea fi ocupată de persoane care nu au neapărat studii de specialitate.

Printre prevederi, se specifică faptul că orașele și comunele care nu pot asigura organizarea structurii de specialitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului în cadrul aparatului propriu, pot constitui asociații de dezvoltare intercomunitară, constituite în condițiile legii, împreună cu alte comune, orașe sau municipii, în vederea asigurării furnizării în comun a serviciilor publice privind planificarea urbană și teritorială, eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizaţiilor de construire.


O altă prevedere, specifică faptul că funcția de arhitect-şef poate fi ocupată, în condițiile legii, de un funcționar având formația profesională de arhitect diplomat sau urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licență și master ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, precum și de inginer sau subinginer în domeniul construcțiilor sau inginer cu specialitatea inginerie economică în construcții, absolvenți ai cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor, la nivelul comunelor.

Pe de altă parte, inițiatorii modificării legislative susțin că 2.800 de comune din țară nu au arhitect șef.

De altfel, în comunele unde nu există arhitect-șef, funcția este asigurată prin convenție de către Consiliul Județean.


PRECIZĂRI:


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Senatorii au votat. Se interzic contrucțiile pe terenurile în proprietate privată, încadrate ca spații verzi

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii