Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secetă pedologică extremă în județul Constanța A fost emis ordinul pentru constituirea comisiei de constatare și evaluare a pagubelor. Unde se depun cererile pentru despăgubiri?

ro

28 Apr, 2020 00:00 2892 Marime text
Județul Constanța se află sub impactul secetei pedologice.  Dacă anul trecut, ne-am confruntat cu o secetă pedologică moderată, în acest an situația este cu mult mai gravă.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale e emis ordin de ministru și se fac ultimii pași pentru un regulament privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice având ca efect seceta. Județul Constanța are aproximativ 483.000 de ha teren arabil.

La nivelul județului Constanța, potrivit codului administrative, prefectul George Niculescu a emis ieri ordinul prin care se constituie Comisia de constatare și evaluare a pagubelor produse de seceta pedologică în județul Constanța. Din comisia care va fi coordonată de Direcția pentru Agricultură a județului fac parte, un reprezentant al acestei instituții, un reprezentant al APIA, reprezentanții UAT-urilor din județ și reprezenți ai ISU Dobrogea și ai Consiliului Județean.
Începând din această săptămână, fermierii care constantă că le-a fost afectată recolta pe fondul secetei extreme, pot depune cereri  - în care vor preciza în ce constă prejudiciul creat -  la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență de pe lângă primării. Cererile pot fi depuse în termen de trei zile de la constatarea pagubelor. Cererile vor fi centralizate și vor ajunge la Grupul de Suport Tehnic constituit pentru a găsi cele mai bune soluții de contracarare a secetei pedologice, una cum Dobrogea nu a mai văzut de foarte mulți ani. Grupul de Suport Tehnic funcționează la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. De la GST, toate solicitările fermierilor vor ajunge la Comisia de constatare și evaluare a pagubelor produse de seceta pedologică în județul Constanța iar ulterior, fermierii vor primi despăgubiri din partea statului. În funcție de rapoartele de sinteză și documentele justificate, ministerul va decide cuantumul despăgubirilor, susține Iulia Bruchental, directorul Direcției județene pentru Agricultură.
“Pentru 100.000 de ha de teren arabil declarate calamitate s-au depus deja solicitări, din partea fermierilor afectați de secetă”, potrivit Iuliei Bruchental.
Potrivit specialiștilor se constată o deteriorate agresivă a culturilor de orz, rapiță și grâu iar în aceeași măsură sunt compromise și loturile care asigurau semințele necesare însămânțării în toamna anului 2020, ceea ce înseamnă că marea majoritate a producătorilor agricoli nu vor avea semințe proprii.
Fermierii din Dobrogea au spus că nu au mai întâlnit o asemenea secetă. Din păcate în Dobrogea, seceta pedologică puternică și extremă a compromis culturile de toamna acolo unde nu a fost posibilitatea de a se iriga.

Seceta extremă anunțată și de ANM


Administratia Nationala de Meteorologie transmitea, în comunicatul despre rezerva de umiditate, referitor la conținutul de apă din sol, că "pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamna, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, Moldova,  Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei și Olteniei".
"Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se înregistrează în Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova și Muntenia, local în estul, centrul și sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului și estul Olteniei", mai atrage atenția ANM.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii