Ședință CLM Constanța Actualizarea Strategiei de alimentare în sistem centralizat cu Energie Termică a municipiului Constanţa, pe masa consilierilor (DOCUMENT)
Ședință CLM Constanța: Actualizarea Strategiei de alimentare în sistem centralizat cu Energie Termică a municipiului
27 Dec, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1272
Marime text
- Scopul actualizării este de a identifica și prioritiza necesitățile investiționale, astfel încât să respecte – la cel mai mic cost – conformarea cu directivele EC din sectorul de mediu, luând în considerare suportailitatea investițiilor de către populație și capacitatea locală de implementare a proiectului
Consiliul Local Municipal Constanța se întrunește joi, 28.12.2023, ora 14:00, în ședință ordinară, ultima pe anul acesta, unde se află zeci de proiecte de interes local pe ordinea de zi.
Printre ele, se numără și Proiectul de hotărâre nr. 592/2023 privind „Actualizarea Strategiei de alimentare în sistem centralizat cu Energie Termică a municipiului Constanţa” (SACET).
Conform acestuia, se ia în calcul aprobarea „Actualizării Strategiei de alimentare în sistem centralizat cu Energie Termică a municipiului Constanţa”.
Actualizarea strategiei existente este dictată în special de necesitatea promovării pe plan local a cerințelor de dezvoltare stabilite în „Strategia Energetică a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050”, care:
- Definește viziunea și stabilește obiectivele fundamentale ale procesului de dezvoltare a sectorului energetic în viitorii zece ani, făcând totodată proiecții până în anul 2050
- În contextual implementării noului pachet legislativ Energie curate pentru toți europenii 2030 și a Pactului Ecologic European 2050 se impune acomodarea sectorului energetic din România la noile tendințe de dezvoltare.
Documentele europene solicită transformarea sectorului energectic către un alt model de sistem, bazat pe tehnologii curate și inovatoare care să facă față concurenței pe o piață integrată. Strategia actualizată trebuie să transpună la nivel local propunerile de reformă a pieței europene de energie și să prezinte, prin obiectivele operaționale și acțiunile prioritare, opțiunile existente în sectorul energetic. În acest context, decarbonarea, cererea de energie și securitatea energetică sunt interdependente, iar această interdependență trebuie corelată cu progresul tehnologic, stocarea, descentralizarea și digitalizarea.
În cadrul programelor naționale și europene, începând cu perioada de finanțare 2021-2027, se vor bugeta și proiecte ce vizează sistemel de termoficare, cu condiția demonstrării că proiectul:
- Este cuprins într-o strategie de dezvoltare
- Este complementar cu alte proiecte propuse; asigură producerea de energie și din surse de energie regenerabilă; asigură reducerea emisiilor de CO2 și alte noxe
Strategia actualizată va propune în concordanță cu politica energetică a UE, soluții optime necesare în perspectiva orizonturilor de timp 2020-2030 pentru realizarea următoarelor obiective strategice de bază:
- Diversificarea bazei de resurse energetice primare
- Promovarea utilizării surselor noi și regenerabile de energie
- Asigurarea protecției mediului la nivel local și global, în concordanță cu reglementările actuale legale în asigurarea siguranței în alimentarea cu energie electrică a clienților finali
- Promovarea producției de energie electrică realizată în sisteme de cogenerare de înaltă eficiență, asociată energiei termice livrate pentru acoperirea unui consum economic justificat
Strategia va reprezenta documentul suport pentru justificarea necesității finanțării investițiilor pentru retehnologizarea/modernizarea/reabilitarea sistemului de alimentare cu energie din municipiul Constanța, prezentând situația existent, proiecțiile privind dezvoltarea viitoare.
Date din SACET
În 1989 toate marile orașe românești aveau un Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET). Aceste rețele, în timp, au devenit nefuncționale și administrațiile locale au renunțat la ele.
Obiectivele strategiei sunt reprezentate de atingerea simultană a următoarelor ținte:
- Reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030
- Ponderea energiei din surse regenerabile să fie de cel puțin 32%
- Îndeplinirea până în 2030 a criteriilor care definesc un “sistem eficient de încălzire centralizata”, conform Directive CE 27/2012 (unul dintre următoarele):
- Sistem care utilizează cel puțin 50% energie din surse regenerabile
- Sistem care utilizează cel puțin 50% energie din căldură regenerabilă
- Sistem care utilizează cel puțin 75% energie termică prin cogenerare
- Sistem care utilizează cel puțin 50% dintr-o combinație de energie și căldură de tipul celor menționate anterior
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Primăria Constanța actualizează strategia de termoficare din municipiu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii