Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:38 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDATE. Ședință CLM Municipiul Constanța vrea să cumpere fosta vilă regală de la Mamaia! Proiectul a fost depus de USR

ro

25 Jul, 2024 17:22 350 Marime text

Primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune de către Municipiul Constanța pentru cumpărarea imobilului situat în localitatea Mamaia, județul constanța, imobil teren în suprafață de 15.465,91 mp, înscris în cartea funciară nr. 205622, având număr cadastral 17121, parte din monumentul istoric denumit fosta vilă regală, azi club ”Castel”, cod lmi ct-ii-m-a-02896 conform listei monumentelor istorice 2015, anexă la ordinul ministrului culturii și patrimoniului național nr. 2828/2015, potrivit documentul postat pe site-ul municipalității.

Acesta va intra la vot în ședința de CLM din 31 iulie a.c.

UPDATE: 

Conform unui comunicat al USR Constanța, consilierii USR Constanța au depus în cursul zilei de 25 iulie 2024 un proiect de hotărâre a Consiliului Local ce va permite Primăriei să-și exercite dreptul de preemțiune pentru achiziționarea terenului pe care se află Castelul Reginei Maria din stațiunea Mamaia.

Deși Ministerul Culturii ar fi trebuit să facă demersuri pentru revendicarea terenului pe care se află acest monument istoric, nu a fost făcut niciun pas în această direcție și nu a oferit nicio explicație plauzibilă.Având în vedere că proprietarii au scos terenul la vânzare, singura opțiune rămâne exercitarea dreptului de preempțiune.“ - a precizat Florin Cocargeanu, liderul grupului de consilieri locali USR Constanța. 

Transformarea Castelului în punctul de reper cultural, istoric și turistic ce ar fi trebuit să fie încă de acum foarte mulți ani, a fost unul dintre obiectivele din campania noastră electorală și nu vom reununța la el. Să nu uităm că acest monument și terenul pe care se află au ajuns în paragină din cauza camarilei PSD, care le-au vândut sub prețurile pieței. O moștenire de care și-au bătut joc, așa cum au făcut-o cu toată stațiunea. Acum avem ocazia ca acestea să revină în patrimoniul Constanței, așa cum este normal să fie.“ - a menționat Stelian Ion, președinte USR Constanța. 



Vila Regală din Mamaia, aparținând Reginei Maria, a revenit în proprietatea Statului Român prin Mamaia SA după ce judecătorii au anulat definitiv contractul de vânzare-cumpărare a imobilului încheiat de societatea de stat cu firma privată Light System SRL.

Judecătorii au anulat contractul pentru că, în urma analizării probelor din dosarul civil deschis de Ministerul Culturii, instanța a ajuns la concluzia că nu a fost respectat dreptul de preemțiune al Statului Român.

Legat de Vila Regală din Mamaia, Diana Ștefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii, a precizat în cadrul evenimentului prilejuit de Expoziția „Dobrogea 145“, organizată de ZIUA de Constanța și partenerii săi la Palatul Parlamentului, că ministerul a întreprins toate demersurile pentru ca monumentul să intre în patrimoniul și administrarea acestuia.

Vila Regală se află în administrarea Mamaia SA, societate care are sediul social în Mamaia, Vila 26 și se ocupă de facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată.

Acționarul majoritar este Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, cu 96,567985%, 3,38% revin unei Liste de acționari și 0,05% revin lui Gheorghiu Constantin și Dumitrescu Ioan.

Administratori sunt Mihaela Andrei, Corneliu Buzu și Carmen Ursu.

În 2022, Mamaia SA a declarat patru angajați, profit peste 1,07 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 1,62 de milioane de lei.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii