Ședință CLM Proiectul de reabilitare a malurilor lacului Tăbăcărie, majorat cu aproape 3 milioane de euro (DOCUMENT)
Ședință CLM: Proiectul de reabilitare a malurilor lacului Tăbăcărie, majorat cu aproape 3 milioane de euro
11 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1227
Marime text
- Noua valoare totală estimativă a investitiei este de 43.115.453,75 lei fără, respectiv 51.278.765,24 lei cu TVA, din care C+M: 25.109.406,87 lei fără TVA, respectiv 29.880.194,18 lei cu TVA
- Un proiect similar s-a aflat în atenția Consiliului Local Constanța pe 31 octombrie 2023, în cadrul unei alte ședințe când aleșii locali au votat investiția estimată la 36.846.871,17 lei cu TVA, aproximativ 7.3 milioane de euro
- În baza cifrelor de mai sus, din octombrie 2023 și până în februarie 2024, proiectul a fost majorat cu 14.431.894 lei cu TVA, respectiv 2.9 milioane de euro
- Astfel, în acest moment proiectul este estimat la valoarea totală de 10,2 milioane de euro
Consiliul Local Constanța va adopta în ședința din 14 februarie a.c., proiectul de hotărâre nr. 57/2024 privind devizul general actualizat în etapa Proiect Tehnic pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și consolidarea malurilor Lacului Tăbăcărie”.
Noua valoare totală estimativă a investitiei este de 43.115.453,75 lei fără, respectiv 51.278.765,24 lei cu TVA, din care C+M: 25.109.406,87 lei fără TVA, respectiv 29.880.194,18 lei cu TVA, vezi secțiunea „documente”.
Un proiect similar s-a aflat în atenția Consiliului Local Constanța pe 31 octombrie 2023, în cadrul unei alte ședințe când aleșii locali au votat investiția estimată la 36.846.871,17 lei cu TVA, aproximativ 7.3 milioane de euro.
În baza cifrelor de mai sus, din octombrie 2023 și până în februarie 2024, proiectul a fost majorat cu 14.431.894 lei cu TVA, respectiv 2.9 milioane de euro.
Astfel, în acest moment proiectul este estimat la valoarea totală de 10,2 milioane de euro.
Încă de anul trecut, primarul Vergil Chițac a spus că dacă nu se vor lua măsuri urgente, costurile lucrărilor de reabilitare a malurilor ar putea crește.
Lucrările de reabilitare se vor executa pe baza datelor furnizate de studiile de teren şi de Expertiza Tehnică în urma căreia s-a concluzionat că este necesară luarea de măsuri urgente de punerea în siguranță a malurilor prin măsuri de consolidare a apărării de mal degradată.
În cadrul documentației întocmită la faza DALI, proiectantul a analizat 2 soluţii tehnice şi a evaluat din punct de vedere tehnic, economic şi exploatare avantajele şi dezavantajele soluției ce va fi aleasă pentru a fi pusă în practică. Documentația a fost avizată favorabil conform avizului consultativ nr.167292/31.08.2023, emis de Comisia tehnico-economică (CTE) din cadrul Primăriei municipiului Constanța.
Prin soluția nr. 1, acceptată, în CTE, proiectantul propune executarea unui ecran din palplanşe din material compozit, pe tot conturul lacului.
Această soluție necesită şi executarea unor lucrări auxiliare pentru a asigura o continuitate uniformă a ecranului şi a aleei pietonale de pe conturul lacului. Luând în considerare costurile în continuă creştere ale materialelor, soluția tehnică propusă spre aprobare, satisface din punct de vedere tehnic, având aceeaşi eficiență ca şi soluția propusă de către Expertul Tehnic și costurile de realizare a investiției sunt mult mai mici.
Documentația tehnico-economică a fost realizată de Mărăcine Nicomar SRL
Primăria Constanța a atribuit în 2022, către Mărăcine Nicomar SR contractul de prestări servicii de elaborare documentație tehnico-economică pentru "Reabilitarea și consolidarea malurilor lacului Tăbăcăriei" (DALI, PAC, PT, DDE, CS, documentații pentru obțiunea avizelor / acordurilor și asistență tehnică ) în valoare de 96.100 lei fără TVA.
Expertul tehnic atestat, inginerul Nicolae Mărăcine a analizat două scenarii Tehnico-Economice în expertiza tehnică și anume: solutia 1— apărare de mal din palplanșe metalice cu protecție anticorozilva (propusă spre executie) și soluția 2 — consolidare apărare de mal existentă cu prefabricate din beton armat pe tot conturul lacului.
Având în vedere creșterea accelerată a prețurilor din ultimul an, proiectantul propune soluția 3 —apărare de mal din palplanșe din material compozit, cu costuri de execuție mai mici și eliminarea riscului de deteriorare la acțiunea agresivă a apei și a razelor ultraviolete (UV).
Despre Mărăcine Nicomar SRL
Societatea a fost înființată în 1993, are sediul social în localitatea Beceni, județul Buzău, dar are și un alt punct de lucru în orașul Buzău și aparține în totalitate lui Nicolae Mărăcine.
În ultimul an fiscal a raportat o cifră de afaceri de 1.113.639 lei și un profit de 99.171 lei la 12 angajați. În 2021, SRL-ul înregistra și datorii de 245.542 lei.
Potrivit www.confidas.ro, compania a derulat nu mai puțin de 79 contracte publice în valoare de 3.381.795,34 lei, multe dintre acestea cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, municipiul Buzău, comuna Beceni, cu diverse organizații a utilizatorilor de apă din țară, cu Romsilva SA dar și pe zona Olteniei.
Nicolae Mărăcine, fost consilier județean PNL din Buzău și fost șef al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Mărăcine a mai candidat în 2008 și pentru un post de senator din partea PNL.
Studiul geotehnic a fost realizat de Motortrade Class SRL
Studiului geotehnic aferent proiectului a fost realizat de Motortrade Class SRL din Constanța, care aparține inginerului Codruț Dragoș Moga.
În 2022, compania a raportat o cifră de afaceri de 69.670 lei, profit de 28.200 lei și a raportat un singur angajat.
Acesta mai figurează alături de Ioana Moga în TG5 Proiect SRL cu sediul social în Năvodari, compania care a realizat la rândul său pentru Primăria Constanța și studii geotehnice pentru obiectivul de investiții „Reconstrucția integrală a sistemului de iluminat public pe anumite bulevarde, străzi și parcuri ale municipiului Constanța”, un contract în valoare de 31.935 lei fără TVA.
Comisia tehnico-economică a proiectului
Comisia tehnico-economică numită prin Dispoziția Primarului Municipiului Constanța nr. 925/31.03.2023 este formată din:
Vergil Chitac - primar, președinte; Georgeta Gheorghe - director executiv adjunct, Direcția financiară din cadrul Direcției generale economico-financiară, membru; Viorica Ani Merl - director executiv, Directia dezvoltare și fonduri europene, membru; Carmina Ionela Popescu - director executiv adjunct, Directia dezvoltare și fonduri europene, Dan Petre Leu -arhitect șef,Direcția genelă de urbanism și patrimoniu, membru; Carmen - director executiv adjunct Direcția patrimoniu, Marian Filip - șef Birou Umărire Execuție lucrări, membru; George Măndilă - consilier, Compartiment cabinet primar, membru, Nicoleta Constanti - șef Serviciu Autorizări Construcții, Drecției generală urbanism și patrimoniu, membru; Alin Cezar Vintilă - director executiv Direcția logistică, membru și Raluca Florența Georgescu - director executiv, Direcția administrare servicii publice,membru.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Primăria Municipiului Constanța Malul lacului Tăbăcărie va intra în reabilitare. Cât vor costa lucrările
Malurile lacului Tăbăcărie vor fi reabilitate. Consiliul Local Constanța aprobă documentația și devizul general în valoare de 7.3 milioane de euro (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii