Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şefa de la Psihiatrie îşi strigă disperarea pe Facebook-ul şefului CJC - „Situaţia secţiei a ajuns dezastruoasă“

ro

23 Jan, 2017 00:00 14638 Marime text
După mai bine de şapte luni de când conducerea Consiliului Judeţean Constanţa rezultată în urma alegerilor din iunie 2016 vizita Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei“ - Secţia Clinică de Psihiatrie din Palazu Mare şi solicita măsuri urgente, situaţia nu s-a schimbat în niciun fel. Problemele secţiei exterioare a SCJU - condus interimar de dr. Cătălin Grasa - par încremenite în memorii, după cum singură recunoaşte managerul Diana Cârjaliu.
 
Într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook (la o altă postare făcută de preşedintele CJC, Marius Horia Ţutuianu, cu prilejul prezentării noului elicopter operat de SMURD Constanţa şi care va deservi judeţul), şefa Secţiei Clinice Psihiatrie, Secţia Exterioară, din cadrul SCJU, dr. Diana Cîrjaliu-Meliu, cere sprijinul autorităţilor judeţene pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă unitatea pe care aceasta o manageriază.
 
„Mulţumesc pentru «accept» şi sper că veţi fi apropiat întregii secţii de psihiatrie a SCJU şi celor care au şi vor avea nevoie de noi. Ştiu că aţi fost oripilat de aspectul deplorabil al secţiei şi aştept ca memoriul meu să aibă un ecou. Pe lângă interesul general, eu am şi un interes personal, şi anume acela că opinia publică mă identifică cu secţia de la Palazu şi mă acuză personal de neajunsurile, condiţiile hoteliere sau absenţa medicaţiei. Ca «manager», sunt legată de mâini şi de picioare. Situaţia secţiei a ajuns atât de dezastruoasă, încât decidenţii nu se mai încumetă să ia nici măsuri paliative şi preferă în continuare să ignore problema. Şi totuşi, realitatea dovedeşte că psihiatria este cea mai necesară secţie de spital în societatea în care trăim. Ce facem? Sper la un dialog constructiv şi cât mai apropiat.“
 
Semn că nimeni de la judeţ n-a mai călcat pragul Secţiei de Psihiatrie de la Palazu Mare a Spitalului Judeţean Constanţa din luna iulie 2016, atunci când preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, verifica personal situaţia din teren. Concluzia la acea vreme a fost, pe scurt, „dezorganizare“. Şi tot atunci, prin declaraţii de presă, Ţuţuianu a transmis managerului Spitalului Judeţean Constanţa să ia măsuri urgente în ceea ce priveşte secţia de la Palazu, având în vedere mizeria din saloane, din curtea unităţii sau echipamentele învechite.
 
În aceeaşi zi, managerul interimar al SCJU, dr. Cătălin Grasa, primea un termen de graţie 45 de zile pentru a alcătui o nouă echipă cu care să lucreze. Anunţul a fost făcut de acelaşi preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa - instituţie care are în subordine SCJU din punct de vedere administrativ -, Horia Ţuţuianu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Spitalul Judeţean pe data de 19 iulie 2016.
 
„Vreau ca în cel mai scurt timp posibil să înceapă să funcţioneze lucrurile în cadrul acestui spital. Pentru CJC, punctul cel mai fierbinte este SCJU (...). Personal, i-am cerut managerului termen-limită 1 septembrie, deci 45 de zile, să-şi definitiveze o echipă competitivă de lucru, managerială, care să dea randamentul la care mă aştept“, declara preşedintele CJC în deschiderea conferinţei.
 
Acesta a menţionat, în acelaşi context, că Secţiile Psihiatrie şi Pediatrie sunt pe lista priorităţilor. „Secţiile de Pediatrie şi Psihiatrie Palazu Mare sunt pe lista de priorităţi. În cazul Pediatriei, trebuie neapărat cumpărat mobilier nou, că degeaba secţia a fost renovată. Cât priveşte Secţia de Psihiatrie, totul arată deplorabil, trebuie neapărat făcut ceva“. De atunci s-au scurs opt luni şi nicio schimbare!
Vom reveni.
 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mihnea Avram 23 Jan, 2017 10:20 Regret ca trebuie sa o contrazic pe dna dr. Carjaliu,in sensul ca nu s-a facut nimic pentru sectia de psihiatrie. In repetate randuri,in colaborare cu dansa,au fost adaugate pe lista de achizitii de medicamente pentru psihiatrie noi si noi medicamente,unele foarte scumpe,pe care nu le au la dispozitie multe spitale de profil din tara.In prezent,fondul dansei de medicamente acopera toate patologiile intalnite,fiind de cateva ori mai mare decat acum 2 ani.Si dna dr.stie bine acest fapt.Este adevarat ca inca nu au existat fondurile necesare pentru reabilitarea completa a constructiei,fiind vorba de sume importante,dar se are in vedere renovarea cat se poate de urgenta a sectiei.