Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:13 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga „Referendumul va fi validat în 2013 sau în funcţie de rezultatul alegerilor parlamentare"

ro

08 Dec, 2011 01:00 1643 Marime text
cap_7.jpgCuvântul referendum este folosit pentru a desemna procesul de consultare directă a cetăţenilor unei comunităţi în legătură cu un text de lege de o importanţă cu totul deosebită sau asupra unei situaţii de importanţă naţională. Referendumul este o formă de democraţie directă, în contrast cu democraţia reprezentativă.

Ca procedură legislativă general acceptată, în cazul referendumului, consultarea cetăţenilor se face prin chemare la vot direct, pe buletinele de vot existând doar două opţiuni: Da sau Nu. Rezultatul referendumului este exprimat prin numărarea tuturor voturilor valabile exprimate şi publicarea finală a votului direct exprimat individual sub forma unui Da sau Nu.

Doar conducerea Consiliului Judeţean Constanţa şi-a dorit să răstoarne istoria referendumului din România, de la 1864 încoace, când a fost organizat primul plebiscit privind aprobarea statutului dezvoltator al Convenţiei de la Paris.

Referendumul ratat de la Constanţa, trecut cu vederea chiar şi în interiorul partidului din cauza precipitării evenimentelor de la vârful PSD, este extrem de relevant în sensul prăbuşirii lui. La o lună de la mobilizarea USL-iştilor, apar şi primele poziţii de non-sens vizavi de organizarea acestuia.

Senatorul PSD de Constanţa Nicolae Moga este rezervat vizavi de validarea referendumului privind „desfiinţarea judeţului Constanţa". „Referendumul din 6 noiembrie va fi validat probabil în 2013 sau în funcţie de rezultatul alegerilor", susţine parlamentarul. Decriptarea acestei afirmaţii este simplă: dacă USL va câştiga alegerile, validăm referendumul. Dacă nu, rămâne cum am stabilit. 20 de milioane au fost cheltuite însă de pomană pentru un ipotetic „poate vom câştiga!".

Preşedintele BEC susţine că nu sunt date oficiale privind referendumul

Contactat telefonic, preşedintele BEC, judecătoarea Claudiu Bojin, a precizat că deşi membrii Biroului s-au întrunit săptămânal, cu prilejul fiecărei convocări s-a menţinut ca rezoluţie, cu votul a 4-1 dintre membrii Biroului, acelaşi punct de vedere exprimat post referendum. „Nu se pot oferi rezultate oficiale ale referendumului din 6 noiembrie pentru că nu au fost centralizate de către Institutul Naţional de Statistică rezultatele din secţiile de votare. De asemenea, membrii Biroului Electoral aşteaptă şi o comunicare oficială a rezultatelor recensământului populaţiei şi locuinţelor", spune judecătorul Bojin, care a făcut precizarea că aceste rezoluţii au fost menţinute prin votul majorităţii membrilor BEC, domnia sa votând împotrivă.

La rândul său, prefectul judeţului, Claudiu-Iorga Palaz, spune că Institutul Naţional de Statistică, prin structura judeţeană, nu era obligat să participe la numărarea voturilor de la referendum.

USL a pus umărul la decredibilizarea clasei politice

Astfel, referendumul de la Constanţa nu face altceva decât să conducă încă o dată la căderea în derizoriu a temelor mari şi să adâncească prăpastia tot mai evidentă între electorat şi politicieni.

Constănţenii au fost chemaţi la urne pentru a se pronunţa asupra desfiinţării judeţului, substratul plebiscitului fiind de fapt desfiinţarea Consiliului Judeţean Constanţa. Chiar şi aşa, referendumul n-a reuşit să întrunească prezenţa necesară pentru a fi validat, cu toate că organizatorii s-au făcut luntre-punte, prelungind inclusiv cu o oră programul de vot. Ba, mai mult, s-a încercat micşorarea numărului celor care urmau să fie prezenţi la vot, deşi comanda buletinelor s-a făcut conform listelor electorale permanente în care sunt înscrişi peste 630.000 de cetăţeni. Vreţi exemplu mai elocvent decât atât? Vi-l oferă tot senatorul Moga. „La Adamclisi, fostul primar, mort în urmă cu un an, era prezent pe listele electorale. Primarii nu şi-au făcut datoria şi nu au reactualizat listele electorale. Vina le aparţine", spune Nicolae Moga. Cei mai mulţi dintre cei care şi-au exprimat părerea, peste 90% s-au pronunţat împotriva reorganizării, dar ei sunt o minoritate de 43% din totalul alegătorilor cu drept de vot şi slabe şanse ca acest lucru să se schimbe.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii