Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:54 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tensiunea creşte prin primării Sindicaliştii din administraţia publică locală ameninţă cu greva generală

ro

26 Aug, 2015 00:00 2570 Marime text
De curând, sindicatele bugetarilor din administraţia publică, SED LEX, au anunţat că vor trece la proteste dacă nu li se majorează salariile cu 30%.SED LEX vrea să treacă direct la acţiuni greviste, deoarece, în administraţia publică, 62% dintre salariaţi au venituri situate între 800 şi 1.200 de lei net. „Biroul Executiv al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX a strâns semnăturile necesare pentru declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional de la 75% dintre membrii noştri de sindicat“, se arată într-un comunicat de presă. Biroul Executiv a convocat, pe 9 septembrie, întrunirea Consiliului Unional al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, format din reprezentanţii federaţiilor membre, pentru a stabili data la care va fi declanşată greva generală în toată administraţia publică, respectiv în primării, consilii judeţene, asistenţă socială, finanţe, mediu, muncă, pensii. „Estimăm că, la sfârşitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie, vom organiza o acţiune sindicală de amploare, în comun cu toate cele cinci confederaţii sindicale“, afirma, în urmă cu aproximativ o săptămână, şi Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS).

Discuţii cu structurile administrative

„Dacă s-a deschis Cutia Pandorei, nu stăm deoparte. De 3-4 ani atragem atenţia asupra situaţiei din administraţia publică locală şi a unor fracţiuni precum asistenţa socială, dar nu s-a întâmplat nimic“, a afirmat preşedintele Sindicatului Cartel Alfa - filiala Constanţa, Ion Caraignat. Deşi, la nivel judeţean, au existat discuţii cu parlamentari şi reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) şi s-au făcut promisiuni, până în prezent, situaţia a rămas neschimbată. Totuşi, Caraignat a discutat, recent, cu preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, Nicolae Matei, aceştia stabilind ca, după data de 6 septembrie, să se întâlnească şi, împreună cu liderii Asociaţiei Municipiilor din România şi ai AcoR, să pună la punct elaborarea şi adoptarea unui Contract colectiv de muncă la nivelul administraţiei publice locale. „Noi avem un draft de contract pregătit. Rămâne să îl discutăm, să-l completăm, dacă este cazul, şi să îl promovăm cu ajutorul acestor asociaţii“, a adăugat Caraignat.

Eventuala demarare a unor acţiuni de protest îi găseşte pe sindicalişti pregătiţi, liderul Cartel Alfa confirmând că au strâns semnături în acest sens. „Oricând le putem declanşa. O grevă generală în administraţia publică însă nu cred că este posibilă“, a adăugat acesta. Ion Caraignat nu crede nici în posibilitatea ca veniturile funcţionarilor din administraţia publică să fie majorate cu 30%. „Dacă s-ar da tichetele de masă, vouchere de vacanţă şi 10% majorări salariale din 2016, oamenii ar fi oarecum mulţumiţi. Cartel Alfa nu se hazardează. Dorim mai mult, dar să fim realişti şi să vedem cum stă economia“, a concluzionat preşedintele Cartel Alfa - filiala Constanţa.

„Avem salarii vai mama noastră!“

Irina Rogoz, liderul sindicaliştilor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, confirmă faptul că există un calendar al acţiunilor de protest, mai ales că funcţionarii din administraţia publică sunt cei mai oropsiţi bugetari: „Avem salarii vai mama noastră!“, spune Rogoz. Liderul sindicaliştilor din cadrul CJC susţine majorarea cu 30% a salariilor, mai ales că un funcţionar debutant în administraţia publică locală are 600 de lei net, iar un salariu mediu în domeniu este la nivelul salariului minim pe economie. O eventuală „potolire“ a oamenilor prin acordarea voucherelor de vacanţă este exclusă, din punctul său de vedere. „Un voucher de vacanţă îţi asigură cazarea şi masa pentru trei săptămâni şi în restul anului ce faci? Aştept să văd ce decizii se vor lua la nivel central, noi fiind afiliaţi la Sindicatul Publisind, să mă consult cu colegii şi apoi vom vedea cum acţionăm“, a conchis Irina Rogoz.

Chiar dacă acum s-a pensionat, George Târnoveanu, fostul lider sindical din CJC şi încă vicepreşedinte la nivel naţional al Publisind, crede: „Solicitarea SED LEX este un pas înainte, pentru că nu poţi sta cu mâinile încrucişate când constaţi asemenea discriminări între bugetari. Le-a ajuns cuţitul la os funcţionarilor din administraţia publică locală. Nimeni nu-şi mai asumă răspunderea semnăturii pe acte importante, nu se mai derulează proiecte importante, fie ele finanţate cu fonduri europene. Din păcate, nu cred că se poate o majorare cu 30% a salariilor, dar pe etape… trebuie susţinută. Un start trebuie să existe“, a declarat Târnoveanu.

Sindicalişti derutaţi?

La rândul său, Emilian Marin, preşedintele executiv al Publisind Constanţa, e de părere că „lucrurile sunt puţin încurcate“. Şi asta pentru că între Publisind şi SED LEX s-a semnat un acord pentru derularea unor acţiuni comune, iar acum cei de la SED LEX se pare că au uitat să-şi consulte partenerii. Însă, dincolo de acest lucru, preşedintele Publisind Constanţa a confirmat că, deşi aveau de gând să deruleze acţiuni de protest, acum sunt „derutaţi de criza care se întrevede la orizont“. „Vom discuta şi cu cei de la BNS, care, mâine (n.r. astăzi), au programată o şedinţă şi vom vedea ce decidem. Sindicatele membre Publisind au început strângerea de semnături şi, în principiu, susţinem o majorare salarială în special pentru asistenţii sociali şi funcţionarii din administraţia publică locală, pentru că au salariile cele mai mici din sistem. Cert este faptul că, în teritoriu, tensiuni există“, ne-a declarat Emilian Marin, preşedintele executiv al Publisind Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii