Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judeţean Constanţa, în căutare de concesionar Soarta Pavilionului Expoziţional (document)

ro

05 Sep, 2015 00:00 2651 Marime text
Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Constanţa a fost inclus şi, ulterior, votat un proiect privind aprobarea raportului de evaluare a obiectivului Pavilion Expoziţional Constanţa. Valoarea rezultată din raport va fi trecută în evidenţa financiar-contabilă şi în baza acesteia se va calcula impozitul.

Potrivit documentului întocmit de SC Primoval SRL din Constanţa la solicitarea Consiliului Judeţean Constanţa, Pavilionul Expoziţional (situat pe un teren de 19.170 de metri pătraţi aparţinând municipiului Constanţa) a fost evaluat, pe 31 decembrie 2014, la o rată de schimb valutar la data de referinţă de 1 euro = 4,4834 de lei, la 22.145.615 lei fără TVA. Aşa cum a menţionat şi vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir, de la această valoare se va calcula impozitul pe clădire care, la rândul său, va conta în momentul în care imobilul va fi dat în concesiune.

Remember

Amintim că acest obiectiv, ce trebuia realizat integral cu fonduri europene şi o cofinanţare din partea CJC, a ajuns să fie ridicat în cea mai mare parte din fonduri locale.
Aflat în vizită la Constanţa la sfârşitul lunii iunie 2005, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, anunţa retragerea contribuţiei Uniunii Europene din proiectul Pavilionului Expoziţional, pe care Consiliul Judeţean ar fi trebuit să-l realizeze până pe 13 martie 2004 cu fonduri nerambursabile de la UE. Valoarea proiectului se ridica la 4,4 milioane de euro. În cadrul memorandumului semnat între Guvernul României şi Comisia Europeană, era stabilit ca proiectul să fie definitivat în 18 luni, urmând ca, pe o suprafaţă de peste 7.500 mp, să se construiască un important obiectiv destinat sediilor de firme, săli de conferinţe şi de spectacole, un adevărat edificiu european. Din cauza nerespectării termenelor de execuţie a proiectului „Pavilion Expoziţional“, finanţat de Comisia Uniunii Europene cu fonduri nerambursabile în valoare de 4,4 milioane de euro, conducerea Consiliului Judeţean (preşedinte - Nicuşor Constantinescu), care a determinat stoparea lucrărilor, a trebuit să plătească neglijenţa din bugetul instituţiei. Aveam de-a face cu o primă contraperformanţă la nivel naţional, prin care se pierdeau nu mai puţin de 4,4 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

În primăvara anului 2007, în procesul-verbal de control realizat de Ministerul Integrării Europene privind proiectul RO 0101.05 „Pavilion Expoziţional Constanţa“ - Phare 2001/FSI, se vorbea despre „un caz de management defectuos al surselor Phare şi guvernamentale“. Cum termenul prevăzut pentru execuţie - 13 martie 2005 - nu a fost respectat (obiectivul a fost inaugurat abia în toamna anului 2008!), asistenţa financiară nerambursabilă a fost retrasă. În expunere se preciza că CJC trebuia să plătească peste un milion de euro - Phare - şi alte patru milioane de lei - către Guvern -, respectiv sumele necesare implementării proiectelor. Mai mult, valoarea cofinanţării de la bugetul de stat urma să fie suportată de CJC. Pe lângă aceste costuri „neprevăzute“ la elaborarea proiectului privind construirea Pavilionului Expoziţional, în februarie 2009, tot CJC a alocat, în baza unei hotărâri aprobate de aleşii judeţeni, 22 de miliarde de lei vechi. pentru asigurarea dotărilor necesare obiectivului. Centrul era prevăzut cu o sală de expoziţie în suprafaţă totală de peste 4.800 mp, o sală de conferinţe cu o capacitate de 300 de locuri, spaţii destinate diverselor servicii, precum şi cu un centru de presă, cabinet medical, secretariat, birouri firme, zone de alimentaţie publică etc., suprafaţa totală a Pavilionului Expoziţional fiind de peste 7.600 mp.

Ce s-a vrut şi unde se va ajunge 

Una peste alta, la şedinţa din 2 septembrie anul curent, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a recunoscut că definitivarea acestui proiect, gândit şi elaborat pe vremea când CJC era condus de Stelian Duţu, a ajuns la peste 8 milioane de euro. La ora actuală, conform raportului de evaluare, Pavilionul Expoziţional este estimat la 22.145.615 lei, adică puţin 5 milioane de euro. De fapt, evaluarea va ajuta conducerea CJC în a decide dacă este oportun sau nu să concesioneze obiectivul. „De aici se va pleca cu calculul şi pentru stabilirea redevenţei în vederea concesionării, să vedem dacă este oportun să-l concesionăm sau nu. Va urma un studiu de oportunitate, ce va fi prezentat în faţa plenului Consiliului Judeţean“, a explicat Dragomir.

Ca reacţie, consilierul judeţean PNL George Măndilă a ţinut să intervină, pentru a face câteva precizări. În opinia sa, în calcularea redevenţei ar trebui să se ţină cont de ceea ce se poate face, precum şi de cât se poate câştiga având în concesiune Pavilionul Expoziţional. „Nu vreau să fim acuzaţi că am votat o valoare a obiectivului respectiv pentru a avantaja un viitor concesionar. Suma este diminuată şi este în favoarea agentului economic care îl va prelua. Cu cât impozitul va fi mai mic, diferenţa ar trebui să ajungă la CJC“, a subliniat consilierul judeţean PNL George Măndilă.

Vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir l-a asigurat că evaluarea actuală va ajuta deocamdată numai la calcularea impozitului pe clădire. „Sunt de acord să stabilim, după aceea, cât propunem valoarea redevenţei şi să o supunem aprobării consilierilor judeţeni. Cine va face studiul de oportunitate va trebui să ia în calcul şi propunerea dumneavoastră (n.r. referire la aspectele menţionate de Măndilă)“, a conchis Cristinel Dragomir.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii