Constanța Stadiul proiectelor câștigătoare în cadrul primului proces de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța!“ desfășurat în 2022
Constanța: Stadiul proiectelor câștigătoare în cadrul primului proces de bugetare participativă „Tu decizi
04 Aug, 2023 14:38
ZIUA de Constanta
1206
Marime text
Primul proces de bugetare participativă din istoria oraşului nostru, „Tu decizi pentru Constanţa!“, inițiat de USR Constanța a avut loc în 2022.
La finalul anului trecut, au fost declarate câştigătoare proiectele care au strâns cel mai mare număr de voturi din cele zece categorii disponibile.
Fostul viceprimar al Constanței, Florin Cocargeanu a prezentat stadiul proiectelor câștigătoare în cadrul primului proces de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța!“ desfășurat în 2022:
1. Dăm viață școlii noastre - Un proiect sustenabil pentru reabilitarea și reamenajare curții interioare din cadrul Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, inițiat chiar de elevii unității școlare.
Stadiu proiect - Au fost făcute solicitări către directorul unității de învățământ pentru întocmirea deviziului și a notei de fundamentare către Primăria Constanța, ca astfel să fie alocate fondurile necesare pentru realizarea proiectului.
2. Picturi murale pentru creșe, școli și spitale
Stadiu proiect - A fost inclus într-un proiect mai amplu al Primăriei ce presupune realizarea unor astfel de picturi în mai multe zone din municipiu.
3. Smartlab - Creștem educația și performanțele în IT. Proiectul propune un spațiu de învățare deschis și inspirațional (laborator de informatică cu tehnologii integrate) pentru copii și tinerii constănțeni cu vârste cuprinse intre 8 si 18 ani.
Stadiu proiect - Se lucrează la caietul de sarcini și identificarea unui spațiu adecvat desfășurării activităților.
4. Aplicație de voluntariat pentru persoanele în vârstă din cadrul Direcției Generală de Asistență Socială. Aplicaţia va permite înscrierea voluntarilor şi direcţionarea lor mai uşoară către persoane în vârstă aflate în evidenţa DGASPC. Prin intermediul aplicației se vor putea monitoriza separat și vizitele făcute de voluntari la persoanele în vârstă. Voluntarii înscrişi în aplicaţie îi poată asista/ajuta pe beneficiari pentru realizarea unor acțiuni simple (mici cumpărături, însoțirea beneficiarilor în locurile unde aceștia au nevoie să ajungă: autorități, bancă, parc etc.)
Stadiu proiect - Inițiatorul proiectului a avut discuții cu reprezentanții DGAS. Mai sunt necesare o serie de specificații tehnice, urmând ca ulterior să fie demarată achiziția.
5. Extinderea locului de joacă din zona Tic-Tac. Locul de joacă existent va fi extins pe terenul învecinat, care are o lungine de 24,5 metri şi o lăţimea de 13,2 metri. Prin implementarea proiectului, mult mai mulţi copii şi părinţi din zonă se vor bucura de activitate recreativă în aer liber;
Stadiu proiect - A fost demarată achiziția pentru studiul de fezabilitate.
6. Reabilitare faleză (între străzile Grozești și Ciprian Porumbescu). Proiectul va permite reabilitarea pavajului, reabilitarea scărilor de acces către plajă, reabilitarea spațiilor verzi, reabilitarea iluminatului public în zonă prin înlocuirea stâlpilor actuali de iluminat cu stâlpi moderni cu lămpi pe led și înlocuirea și completarea mobilierului stradal;
Stadiu proiect - A fost inclus în proiectul mai larg de regenerare urbană, „Îmbunătățirea Mediului Urban în zona Delfinariu - Faleză Nord“ pentru care, în acest an, a fost aprobată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI).
7. Reciclăm pentru viitor. Un program de dotare a sălilor de clasă din școli și grădinițe cu pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Stadiu proiect - A fost elaborat caietul de sarcini și a fost demarată procedura de achiziție.
8. Reabilitare sală sport, strada Badea Cârțan.
Stadiu proiect - Sala a fost preluată de Club Sportiv Municipal, iar suma alocată din bugetarea participativă va fi integrată în procesul de reabilitare.
9. Toaletă publică modernă între necesitate și lux - Amplasarea de toalete publice moderne în municipiul Constanța;
Stadiu proiect - A fost întocmit caietul de sarcini și a fost demarată procedura de achiziție pentru două toalete ecologice moderne cu sistem autocurățare.
10. Reabilitarea parțială a parcului Tăbăcărie utilizând sisteme agrovoltaice cu plante decorative. Proiectul îşi propune să stopeze desertificarea parcului, îmbunăţatirea densităţii vegetale, producţie de energie verde şi menţinerea unui microclimat adecvat pentru un mai bun confortului al utilizatorilor parcului. În paralel, Primaria îşi va compensea consumul propriu de energie electrică, generând energie verde.
Stadiu proiect - În luna iulie au avut loc primele discuții între inițiatorul proiectului și reprezentanții primăriei pentru detalierea proiectului și stabilirea procedurilor.
Reamintim, la începutul lunii a demarat a doua ediție a procesului de bugetare participativă al municipiului.
Bugetul total pentru 2023 este de 5 milioane de lei, iar 650.000 de lei (+TVA) reprezintă suma maximă ce poate fi alocată unui proiect.
Proiectele pot fi depuse de persoanele care au domiciliul, reședința, muncesc sau studiază în municipiul Constanța și au împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. De asemenea, proiecte pot fi depuse și de asociații sau ONG-uri din municipiu.
Pentru a depune un proiect, cei interesați trebuie să se înregistreze pe platforma online https://tudecizi.primaria-constanta.ro/ sau la unul dintre birourile Primăriei Constanța, amenajate în cadrul centrului de informare din incinta City Park Mall. Persoanele care au participat la ediția din 2022 nu mai au nevoie de înregistrare.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii