Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statul la birou dăunează grav sănătății 5% din salariul de bază - spor de surmenaj vizual, dorsalgii și supraîncordarea articulațiilor pentru personalul Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

ro

12 Jan, 2024 17:00 2140 Marime text
  • Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2024, se aprobă acordarea sporului de 5% din salariul de bază pentru condiţii de muncă vătămătoare, pentru personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța, în conformitate cu prevederile Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice
  • Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a emis dispoziția nr. 9/2024 privind acordarea sporului pentru condiţii de muncă pentru personalul din cadrul instituției
  • Printre alte documente, la baza dispoziției semnate de Mihai Lupu stă și buletinul de determinare prin expertizare a condițiilor de muncă nr. 15/30.10.2023, emis de Direcția de Sănătate Publică Constanța și înregistrat la CJC cu nr. 38978/06.11.2023
  • La acordarea sporului pentru condiţii vătămătoare, conform Buletinului de determinare prin expertizare a condițiilor de muncă, s-a avut în vedere expunerea la următoarele riscuri profesionale: risc de astenopatie acomodativă profesională (surmenajul vizual); condilite, epicondilite, tenosinovite sindrom de tunel carpian/cubital din cauza supraîncordării articulațiilor, tromboflebita membrelor inferioare prin lucrul în poziție sezidă incomodă, prelungită și impusă sau afecțiuni osteo-musculo-articulare (lombagii, dorsalgii, cervico-scapulagii), cauzate de poziția preponderent șezîndă
 
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a emis dispoziția nr. 9/2024 privind acordarea sporului pentru condiţii de muncă pentru personalul din cadrul instituției în conformitate cu prevederile Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, vezi secțiunea „documente".

Printre alte documente, la baza dispoziției semnate de Mihai Lupu stă și buletinul de determinare prin expertizare a condițiilor de muncă nr. 15/30.10.2023, emis de Direcția de Sănătate Publică Constanța și înregistrat la CJC cu nr. 38978/06.11.2023.

Astfel, începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2024, se aprobă acordarea sporului de 5% din salariul de bază pentru condiţii de muncă vătămătoare, pentru personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța, în conformitate cu prevederile Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Începând luna ianuarie 2024, se aprobă și Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă vătămătoare și condițiile de acordare a acestora pentru personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, conform anexei parte integrantă la prezenta dispoziție.

Prevederile prezentei dispoziţii pot fi contestate în termen de 30 de zile de la data comunicării la secția Contencios a Tribunalului Constanța.
Dispoziția nr.9/2024 este însoțit și de Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă vătămătoare și condițiile de acordare a acestora pentru personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța, care stabileşte locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor în raport de condiţiile în care se desfăşoară activitatea, precum şi condiţiile de acordare a acestora, din care amintim sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă în condiţiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele criterii:
a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
b) existenţa unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;
c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

 
De sporul pentru condiţiile de muncă vătămătoare va beneficia personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 
Cuantumul sporului se stabilește prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază în luna respectivă, corespunzător timpului efectiv lucrat la locurile de muncă prevăzute la art. 2 din Anexa la Regulamentul aprobat prin H.G. nr. 569/2017 și art. (1) și art. (2) din Anexa VIII, Cap. II lit. B.
 
La acordarea sporului pentru condiţii vătămătoare, conform Buletinului de determinare prin expertizare a condițiilor de muncă, s-a avut în vedere expunerea la următoarele riscuri profesionale:

- risc de astenopatie acomodativă profesională (surmenajul vizual);
- condilite, epicondilite, tenosinovite sindrom de tunel carpian/cubital din cauza supraîncordării articulațiilor, tromboflebita membrelor inferioare prin lucrul în poziție sezidă incomodă, prelungită și impusă;

- afecțiuni osteo-musculo-articulare (lombagii, dorsalgii, cervico-scapulagii), cauzate de poziția preponderent șezîndă.
 

Sporul prevăzut în prezentul regulament se plăteşte cu respectarea prevederilor art.25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuielile de personal bugetar, şi cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivelul instituţiei.

Sporurile pentru condiţii de muncă, prevăzute în Legea-cadru nr.153/2017 se acordă şi personalului nou încadrat, personalului ale cărui raporturi de muncă sau serviciu au fost suspendate în condiţiile legii şi care şi-a reluat activitatea, numai în măsura în care acesta îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii cu ale personalului care beneficiază de aceste sporuri.

Sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă se acordă pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de muncă, proporţional cu timpul de muncă lucrat în condiţii de expunere profesională.

Sporul prevăzut în prezentul Regulament este acordat în conformitate cu Buletinul de determinare prin expertizare a condițiilor de muncă nr. 15/30.10.2023, înregistrat la CJC cu nr. 38978/06.11.2023 și a Procesului verbal nr. 44691/15.12.2023 încheiat în urma consultării cu S.A.P.L.
 
Dispoziția nr.9/2024 și articolele din Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă vătămătoare și condițiile de acordare a acestora pentru personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța pot fi consultate în secțiunea „documente”.
 
De același spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare corespunzător timpului lucrat, beneficiază începând cu ianuarie 2024, potrivit Rgulamentului de acordare a sporurilor pentru funcționarii publici și personalul contractual și angajații Direcţiei Generale de Evidență a Persoanelor Constanța, potrivit unei alte dispoziții cu nr.11/2024 semnată de șeful administrației județene, vezi secțiunea „documente”.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Ce salarii au funcţionarii şi personalul contractual din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa? (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii