Ştii ce-a făcut, patru ani, parlamentarul tău? Deputatul Mihai Lupu, fostul administrator al unei societăţi care a derulat contracte de zeci de milioane de euro cu statul (documente)
Ştii ce-a făcut, patru ani, parlamentarul tău?: Deputatul Mihai Lupu, fostul administrator al unei societăţiVom prezenta profilul fiecăruia dintre cei 14 parlamentari constănţeni şi, de asemenea, al celor doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, aleşi la nivel naţional, dar originari din Constanţa. Prezentarea se va face în ordinea alfabeticã a numelor.
Cine este Mihai Lupu
Liberalul Mihai Lupu este deputatul Colegiului 2, în prezent candidat pentru un nou mandat de parlamentar pe acelaşi colegiu. În 2008, el s-a „luptat" pentru acest colegiu cu democrat liberalul Senol Zevri, social democratul Lucian Băluţ, Gheorghe Grosu (PRM), Dumitru Rădulescu (PNG) şi Alice Emese Fabian (UDMR).
S-a născut pe 26 octombrie 1962, la Iaşi, şi, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, a absolvit Liceul Industrial de Chimie. În 1996, termină Academia de Studii Economice Bucureşti.
În ceea ce priveşte activitatea profesională, Mihai Lupu a fost, în 1981, operator chimist la Fabrica de Antibiotice Iaşi. Între 1982 şi 1985 este mecanic la IUG Bararabi. În perioada 1985 - 2002 este economist la S.C. Petromodia S.A. Timp de doi ani, între 2002 şi 2004, se implică doar în activităţi private.
Din 2004 până în 2005 este directorul comercial al S.C. T.S.P. Ecoterm Năvodari. Ulterior, între 2005 şi decembrie 2008 este director general, preşedintele Consiliului de Administraţie S.C. Oil Terminal S.A.Constanţa.
Deputatul constănţean al Colegiului 2 este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Turcia, Malta, Azerbaidjan şi Armenia.
De la P.A.C. la PNL
Înainte de a activa în Partidul Naţional Liberal, deputatul Mihai Lupu a fost, timp de şase ani (1991 - 1997), membru P.A.C. şi chiar vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Constanţa. Începând cu anul 1997, Mihai Lupu devine membru PNL şi preşedinte al PNL Năvodari. Din 2005 este vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa.
Codaş la capitolul prezenţă
La începutul acestei luni, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat cel mai recent raport de monitorizare a activităţii parlamentarilor, raport denumit „Sinteza activităţii parlamentarilor în mandatul 2008 - 2012". Potrivit acestui raport, disponibil pe site-ul www.alesiivoteaza.ro, Mihai Lupu a avut, în perioada 19.12.2008 - 14.10.2012, o prezenţă la vot în Parlament de doar 47,2%. Deci sub 50%. Liberalul se situează astfel abia pe locul 286 în clasamentul general de prezenţă.
În a doua jumătate a topului
În actuala legislatură Mihai Lupu a avut 47 de lucrări de cuvânt în plen, 16 întrebări şi interpelări şi a semnat 20 de moţiuni. Cât despre propunerile legislative iniţiate, parlamentarul constănţean nu se poate mândri decât cu opt. Din acest punct de vedere, el se situează doar pe locul 297 în topul parlamentarilor iniţiatori de proiecte de lege.
Ceea ce trebuie remarcat este faptul că, din cele opt propuneri legislative, nici măcar una nu a devenit lege în cei patru ani de mandat în Legislativ.
„Demisionat ca urmare a situaţiei de incompatibilitate"
Potrivit declaraţiilor de avere din 2008 şi 2009 postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, liberalul Mihai Lupu a fost administratorul S.C. Construcţii Hidrotehnice SA. Conform Monitorului Oficial 1.366 din 2009, Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Construcţii Hidrotehnice S.A. decide alegerea ca membru în Consiliul de Administraţia a lui Miluţă Amancei în locul lui Mihai Lupu, „demisionat ca urmare a situaţiei de incompatibilitate".
Interesant este că, în conformitate cu declaraţia de avere din 28 octombrie 2010, Mihai Lupu a încasat, de la aceeaşi S.C. Construcţii Hidrotehnice S.A., 530.000 de lei din dividende, în calitate de acţionar.
Şi mai interesant, potrivit declaraţiei de avere din 14 iunie 2011, deputatul Colegiului 2 îşi vinde acţiunile/părţile sociale contra sumei de 1.250.000 de lei. O altă vânzare părţi/acţiuni sociale apare şi în declaraţia de avere din 12 iunie 2012, pentru suma de 350.000 de lei. Menţionăm că, în cazul vânzării de acţiuni, în declaraţii nu este specificată firma la care Lupu a deţinut acţiunile vândute.
Deputatul constănţean a intrat în atenţia presei naţionale pentru faptul că, după ce a demisionat din funcţia de administrator al S.C. Construcţii Hidrotehnice S.A., fiica sa, Flavia Mihaela Lupu, în vârstă de doar 26 de ani, a fost aleasă în această funcţie. Parlamentarul liberal a fost considerat campion al afacerilor cu statul şi asta deoarece S.C. Construcţii Hidrotehnice S.A. a derulat contracte uriaşe, de zeci de milioane de euro, cu statul (cu Administraţia Bazinală Apă Siret, cu Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare).
Menţionăm că l-am întrebat pe deputat dacă nu se teme de faptul că, fiind considerat un campion al afacerilor cu statul, va avea de suferit în proxima campanie electorală. Mihai Lupu nu ne-a răspuns, prin intermediul unui mesaj trimis pe telefonu mobil: „Cât am fost, conform legii, administrator, acţionar, societatea avea 750 salariaţi. Astăzi aproape toţi sunt concediaţi sau în şomaj! Dumneavoastră cum interpretaţi acest aspect? A fost bine sau rău? Consider întrebarea tendenţioasă şi cu direcţie".
Nu pierdeţi!
În următoarea ediţie print vom face profilul deputatului Colegiului 9, social
democrata Antonella Marinescu. Amintim că parlamentarul constănţean a fost
numit, în urmă cu doar câteva zile, consul al României la Toronto.
Tags: Mihai Lupu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp