Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştii ce-a făcut, patru ani, parlamentarul tău? "Matei Brătianu, deputatul care a vrut să dea PSD-ul lui Mazăre pentru PDL

ro

04 Oct, 2012 01:00 4783 Marime text
Matei_Braitanu_-_Matei_Bratianu_1.jpgZIUA de Constanţa prezintă profilul parlamentarilor constănţeni. Ce au făcut ei în ultimii patru ani? Prin ce s-au remarcat în mandatul 2008 - 2012? În ce scandaluri au fost implicaţi? În ce dosare? Cum au evoluat averile lor? Se pot mândri cu iniţiative care au devenit legi? Au fost activi? Au fost aproape de cetăţenii din colegiul lor, cei care le-au dat votul în contextul alegerilor generale din noiembrie 2008?

Vom prezenta profilul fiecăruia dintre cei 14 parlamentari constănţeni şi, de asemenea, al celor doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, aleşi la nivel naţional, dar originari din Constanţa. Prezentarea se va face în ordinea alfabetică a numelor.

Un sindicalist cu tradiţie

Matei Brătianu, deputatul Colegiului 7, s-a născut pe 11 martie 1946, la Bucureşti. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, în perioada 1965 - 1969 a fost învăţător suplinitor la Şcoala Generală Tesila, judeţul Prahova, dar şi profesor suplinitor şi învăţător suplinitor la Şcoala Generală Bicaz Chei, judeţul Neamţ. Timp de un an (1970-1971) a fost profesor suplinitor la Şcoala Generală Lehliu, Ialomiţa, iar ulterior a fost pedagog, tot pentru un an, la Liceul de Poligrafie şi Tehnică Cinematografică din Bucureşti. Între 1972 - 1975 a fost factor poştal, oficiant la Direcţia transporturi poştale, Bucureşti, iar între 1975 - 1990 - oficiant, diriginte, dispecer la Direcţia de Poştă a municipiului Bucureşti.

În perioada 1990 - 2008 a fost preşedintele sindicatului Poşta Bucureşti, preşedintele Federaţia Sindicală PTT, preşedinte, secretar general, vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte BNS şi preşedinte al sindicatului Satul Românesc.

Legile lui Brătianu

La alegerile generale din noiembrie 2008, social democratul Matei Brătianu i-a avut drept contracandidaţi, pe Colegiul 7 din Camera Deputaţilor, pe democrat liberalul Laurenţiu Mironescu, liberalul Adrian Bratu, Stere Bajdu (PRM), Lidia Chirilă (UDMR) şi pe actualul democrat liberal Sorin Cocheş (fost PNG).

În ceea ce priveşte activitatea parlamentară a lui Brătianu, acesta a iniţiat şi a fost co-iniţiatorul mai multor proiecte de lege. O parte dintre acestea au devenit lege. Este vorba despre propunerea legislativă privind modificarea Legii nr. 1/2011, care a devenit Legea 166/2011, despre propunerea legislativă privind unele măsuri prealabile lucrărilor de construcţie de reţele de transport şi distribuţie energie electrică, „tradusă" prin Legea 210/2010, proiectul de lege privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice - Legea 154/2012 şi propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 309/2003 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 119/1999 privind auditul public intern şi controlul preventiv, cu modificările şi completările ulterioare - Legea 234/2010.

Până la momentul de faţă, în mandatul 2008 - 2012 Matei Brătianu a avut 11 interpelări şi întrebări.

Matei_Bratianu_2.JPG

De ce a vrut Brătianu să plece la PDL

Deputatul Matei Brătianu nu este tocmai pe placul PSD Constanţa şi asta pentru că, la un moment dat, a vrut să trădeze partidul din partea căruia a candidat pentru un mandat în Parlament. Concret, în 2010, social democratul a purtat discuţii cu PDL, discuţii despre care PSD Constanţa a aflat şi care, de altfel, nu au condus la un rezultat. Potrivit propriilor declaraţii de la acea vreme, Brătianu solicitase, în schimbul „înrolării" sale în PDL, păstrarea tuturor directorilor adjuncţi apolitici în cadrul Poştei şi rectificarea bugetului instituţiei în scopul majorării cu un milion de lei a salariilor poştaşilor.

Brătianu a explicat în ce condiţii ar fi plecat la PDL chiar în cadrul unui eveniment marcă PSD, derulat la Casa de Cultură din Constanţa, în iunie 2008. La momentul respectiv, parlamentarul şi-a pus cenuşă-n cap, încercând să se scuze pentru intenţia plecării sale la democrat liberali.

Dacă vreţi să-i adresaţi un mesaj parlamentarului dumneavoastră, dacă vreţi să-i daţi un sfat sau pur şi simplu să-i puneţi o întrebare, o puteţi face pe adresa de mail a redacţiei, tomis@ziuact.ro.

Matei Brătianu nu va mai candida pentru un colegiu în judeţul Constanţa. Am încercat să-i luăm un punct de vedere, dar acesta nu a putut fi contactat. În eventualitatea în care ne va răspunde, punctul său de vedere va fi publicat.

Nu pierdeţi!

În următoarea ediţie print vom face profilul deputatului constănţean al Colegiului 5, democrat liberalul Constantin Chirilă. Cel mai probabil, Chirilă va candida pentru un nou mandat de parlamentar pe acelaşi colegiu. În prezent, Constantin Chirilă este preşedintele interimar al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vasile 16 Oct, 2012 08:02 Cand are intentia d-nul Bratianul sa lase sindicarul din posta si sa plece? Ne-am saturat de magariile lui, de toate intelegirile facute cu administratia prin renuntare la unele drepturi din CCM pentru unele favoritisme (punere sau pastrarea unor anumite persoane pe functii cheie prin care acesta poate face ce doreste). Cum reprezinta el postasii atata timp cat este pensionar?