Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:08 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strategia Smart City a municipiului Constanța lansată în consultare publică (documente)

ro

18 May, 2020 00:00 3721 Marime text

Primăria Constanța a publicat forma draft a Strategiei Smart City a municipiului Constanța care poate fi consultată pentru o perioadă de 30 de zile.
Orice persoană interesată poate trimite observații ( sugestii sau opinii în scris ) atât la sediul Primăriei: B-dul Tomis nr.51, cam. 25B sau prin e-mail la adresa proiecte@primaria-constanta.ro.

Ulterior perioadei de consultare se va organiza dezbaterea publică în formă online în contextul epidemiei de COVID-19. 
Strategia pentru Smart City Constanța, prin complexitatea ariilor tematice și prin abordarea integrată pe care o propune, acoperă o varietate de obiective și direcții de acțiune frecvente incluse pe agenda de priorități globală, vezi secțiunea “documente”.

Listă de proiecte prioritare la nivelul municipiului Constanța:
Energy City - Cartier SMART  - Modernizarea rețelei de iluminat public Modernizarea rețelei de iluminat public din municipiul Constanță are ca scop creșterea gradului de automatizare în gestiunea rețelei, precum și creșterea eficienței energetice a acesteia. Componente: 1. înlocuire corpuri de iluminat cu LED, 2. Instalare senzori de mișcare pentru reducerea intensității luminii în funcție de circulație, 3. Stâlpi multifuncționali „smart” în spații publice importante. Planificarea intervențiilor va porni de la realizarea unei baze de date GIS cu infrastructura de iluminat public care va fi parte din Baza de Date Urbane CT Data.

Management integrat al infrastructurii tehnicoedilitare prin intermediul unei platforme IoT (proiect-pilot)  - Proiectul pilot presupune dezvoltarea, în parteneriat cu operatorii infrastructurii tehnico-edilitare, a unui sistem de senzori pentru monitorizarea funcționării acestei infrastructuri într-o zonă-pilot din oraș. Datele colectate (consum, debite, avarii) vor putea fi vizualizate prin intermediul unei platforme de tip IoT (Internet of Things).
CT Aer -  Proiectul urmărește creșterea calității aerului și creșterea transparenței cu privire la datele de mediu colectate în municipiul Constanța: atât date meteorologice, cât și date cu privire la concentrațiile de poluanți în aer și în apele costiere. Se are în vedere achiziția de echipamente suplimentarea pentru monitorizarea calității factorilor de mediu. Totodată, se vizează instalarea de "copaci urbani" - Mobilier urban (pereți verticali) echipați cu mușchi care purifică aerul într-un mod natural.

Recycle Proiect-pilot de înlocuire a vechilor coșuri de gunoi cu coșuri de gunoi inteligente (smart bins) -  pentru colectare selectivă (deșeuri organice, plastic, sticlă, metale) în zona Peninsula. Noile coșuri de gunoi au o tehnologie bazată pe senzori și GPS. Senzorii oferă date despre gradul de umplere a pubelelor. 2-4.000 euro per grupare de coșuri de gunoi (colectare selectivă).
Modernizarea și eficientizarea energetică a clădirilor publice  - Proiect pilot de modernizare a 2 clădiri (1 clădire administrativă și una de locuit) prin eficientizare energetică spre a deveni NZEB (Nearly Zero Energy Building) -> se poate corela cu CT Lab.

CT Lab – proiect comun Energy City, Safe City, Mobility City. Administrația locală ar putea oferi infrastructura IT de suport, iar furnizorii dezvoltă și testează soluții și servicii. Deoarece stațiunea Mamaia concentrează un număr foarte mare de turiști, aceasta poate deveni un „living lab” orientat către optimizarea serviciilor turistice.
Safe City - Siguranță și ordine publică CT Siguranță Centru pentru monitorizarea în timp real a situației din oraș. Centru oferă acces în timp real la toate camerele, senzorii și alte dispozitive de colectare date. Camerele achiziționate vor fi dotate cu softuri de recunoaștere a numerelor de înmatriculare a vehiculelor și de recunoaștere facială, cu respectarea reglementărilor privind protecția datelor personale, pentru dimensionarea proiecului trebuie asigurată corelarea cu restul proiectelor (finanțate din POR sau alte surse).
Monitorizare mobilă  - Echiparea autovehiculelor primăriei, poliției locale, operatorului de transport public și a altor structuri subordonate sau asociate cu camere de luat vederi. Camerele vor fi echipate cu un software de digitizare bazat pe „machine learning” care să colecteze date în timp real (ex. degradarea infrastructurii de transport, autoturisme parcate neregulamentar, vechimea autovehiculelor care circulă în Constanța sau proveniența lor, nerespectarea benzii dedicate pentru transportul public, deșeuri menajare și multe alte date care pot fi obținute automat prin analiza imaginilor) pentru baza de date locală.
Mobility City - Managementul integrat al traficului CT Trafic Sistem de management al traficului: sincronizare semafoare (undă verde), monitorizarea traficului în timp real, prioritizarea mijloacelor de transport public (posibil doar după realizarea benzilor dedicate), etc. Proiectul este corelat cu CT Monitorizare, centrul de date în care sunt colectate și vizualizate în timp real toate datele urbane, inclusiv cele de trafic.
Aplicație integrată de mobilitate  - Proiectul are în vedere dezvoltarea unei aplicații de tip mobilitate ca un serviciu / „mobility as a service“ care să colecteze date din toate aplicațiile și serviciile de mobilitate active la nivelul municipiului Constanța. Aplicația ar trebui să funcționeze ca un punct unic de informare pentru locuitorii și vizitatorii orașului în ceea ce privește opțiunile de transport disponibile.
CT ProActiv- Aplicație pentru încurajarea mersului cu bicicleta sau pe jos prin care persoanele înregistrate pot beneficia de diverse bonificații în funcție de kilometrii parcurși.
CT Bus station Modernizarea / amenajarea stațiilor de transport public cu mobilier urban „smart”. Proiectul continuă demersul deja pornit prin amenajarea a două stații „smart” de autobuz. Se vor crea 3 tipuri de stații (în funcție de importanță: flux persoane și nr. linii deservite) cu diferite opțiuni de mobilier urban. Toate stațiile for dispune de un refugiu, spațiu de stat jos, acces la Wifi și posibilitatea de a încărca telefonul mobil prin USB, harta rețelei CTbus și un mic panou pentru afișarea sosirii autobuzului în timp real.
Parcări pentru transportul ecologic - Asigurarea de parcări pentru mijloace de transport cu un impact redus asupra mediului: - obligativitatea de a include parcări pentru biciclete în cadrul fiecărei noi dezvoltări; - 1/20 parcări la stradă este rezervată pentru autovehicule electrice sau din sistemul de car sharing (nu car rental / închiriere mașini); - echiparea parcărilor la stradă cu puncte de încărcare autovehicule electrice.
CT shop parking Proiectul are în vedere eficientizarea modului în care sunt folosite parcările centrelor comerciale. Prin instalarea unei bariere cu senzor și cameră se pot pune la dispoziția rezidenților parcările din centrele comerciale.

CT Data - Proiectul are două componente a) baza de date interne ale primăriei și a zonei metropolitane b) baza de date accesibilă publicului.
CT Cetățeni - Platformă de comunicare cu cetățenii și formare de inițiative comunitare. Platforma include următoarele funcționalități: (1) Dezvoltare de idei: cetățeanul pornește o inițiativă și caută susținători (inițiativele mature pot fi preluate de un factor de decizie); (2) Dezvoltare de organizații civice (îndrumare); (3) Facilitarea legăturilor între voluntari și inițiative civice / asociații care au nevoie de resurse umane pentru proiecte comunitare (integrarea platformei deja existente); (4) Bugetare participativă (proiectele câștigătoare trebuie să asigure o cofinanțare de 10%); (5) Consultări și sondaje pe diferite subiecte și proiecte de interes; (6) Sistem de bonificație pentru gradul de implicare a cetățenilor; (7) Solicitări pentru soluții dezvoltate de cetățeni care să rezolve probleme în oraș (provocări urbane); (8) Colectare de date cu ajutorul cetățenilor.
Portal web de promovare a ofertei turistice a municipiului - Dezvoltarea unui portal web complex de promovare a ofertei turistice a municipiului. Structura site-ului trebuie dezvoltată în jurul temelor strategice în promovarea Constanței, la care se adaugă date și instrumente interactive (travel planner, hărți, tururi virtuale ale orașului etc.) și zone dinamice de conținut care variază în funcție de sezon, campanii, subiecte promovate într-un moment anume etc.
CT City Pass Implementarea unui sistem city pass, care să ofere intrarea / reduceri la un anumit număr de dotări culturale, oferte în cadrul barurilor și restaurantelor, accesul la transportul public, închiriere de biciclete, locuri de parcare etc.
Dezvoltarea unui sistem de e-educație - Programul are în vedere: Dotarea unităților școlare cu tehnologie care să permită digitalizarea procesului educativ; Cursuri de instruire a personalului didactic și administrativ al unităților școlare pentru utilizarea noilor tehnologii; Dezvoltarea de cursuri online și a metodelor de e-learning la nivel municipal. Este necesară o discuție mai detaliată pentru dimensionare.
Proiect-pilot pentru dezvoltarea învățământului tehnic - Proiect pilot - Centru al tehnologiilor și activităților aplicative pentru elevii de gimnaziu și liceu tehnologic/școală profesională.
CT social - platforma serviciilor sociale. Bază de date care să conțină toți furnizorii publici, privați și neguvernamentali și serviciile sociale oferite, inclusiv capacitatea centrelor sau a facilităților, date de contact, nevoi de extindere, etc.
CT E-Sănătate - Crearea unei baze de date electronice unice cu toți medicii și toate facilitățile medicale disponibile în municipiu după specializări, accesibilă tuturor locuitorilor orașului prin intermediul unei aplicații online care permite inclusiv vizualizarea datelor de contact, localizarea pe hartă a celei mai apropiate unități medicale și crearea de recenzii cu privire la serviciile medicale oferite.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii