Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:41 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ţânţarii şi lucrările de pe Tomis exasperează constănţenii A uitat Făgădău de ritmul impus înainte de a fi ales?

ro

08 Jul, 2016 00:00 8692 Marime text

 
Odată instalaţi oficial în funcţii şi indiferent de experienţa pe care o au în administraţia publică locală, primarii trebuie să treacă la treabă. Iar asta presupune, în principal, rezolvarea problemelor concetăţenilor.
 
Prin intermediul site-ului www.domnuleprimar.ro, orice cetăţean are posibilitatea de a-şi informa edilul-şef despre diverse aspecte ce ţin de administraţia publică locală. Pe acelaşi site, primarii pot să răspundă în termen de 30 de zile, conform Legii nr. 544/2001, capitolul II, secţiunea 1, art. 7, alin. 1. Deşi site-ul există de ani buni, iar cetăţeni din toate colţurile ţării îşi spun ofurile, foarte puţini primari le răspund sesizărilor.
 
La nivelul judeţului Constanţa, cele mai multe sesizări sunt, inevitabil, din municipiul reşedinţă de judeţ. Chiar dacă toate sunt importante şi reflectă o situaţie din teren, le-am luat în considerare doar pe cele formulate după scrutinul electoral şi data la care Decebal Făgădău a fost instalat la şefia Primăriei Constanţa ca primar ales. De pe 25 iunie şi până în prezent, pe site-ul respectiv au fost postate cinci sesizări în atenţia noului primar. Deşi ştim că există multiple variante prin care primarului Făgădău i se pot aduce la cunoştinţă diverse aspecte ce ar trebui remediate de către municipalitate, am considerat că şi păsurile concetăţenilor postate aici merită atenţie.

Buruieni cât omul prin unele cimitire

Prima reclamaţie a fost făcută pe 25 iunie de Simona Magda Bratu, care aduce în atenţia edilului-şef modul în care sunt administrate unele cimitire. Aceasta scrie:
 
„Domnule primar,
 
Vreau să vă aduc la cunoştinţă o problemă gravă şi foarte tristă. Cimitirul «Constantin Predescu» din cartierul Palas, Constanţa (în special în capătul opus intrării principale - poarta din spate a cimitirului) este năpădit de buruieni care nu te mai lasă să treci pentru a ajunge la mormânt. Pericolul de insecte (căpuşe), şerpi şi alte lighioane este foarte mare. Eu, personal, şi mulţi alţii facem curat cât putem în jurul mormintelor, dar căldura mare şi vârsta înaintată ne pot trimite mai urgent sub jungla care se numeşte cimitir.
 
Mai ales după ploi trebuie defrişate aleile dintre morminte şi, eventual, dat cu o soluţie contra buruienilor. Sunt de acord să plătesc o taxă mai mare, anual, cu condiţia să nu înot prin noroaie în anotimpul rece şi printre buruieni cât mine de înalte în anotimpul cald. Trag speranţa, domnule primar Făgădău, că voi vedea un cimitir civilizat, curăţat de bălării şi cu cât mai multe alei practicabile printre morminte, înainte de a închide eu ochii definitiv. Mulţumesc şi aştept cu nerăbdare nu numai un răspuns, ci şi o rezolvare a problemei, care interesează mulţi constănţeni cu rude care îşi dorm somnul de veci în acest cimitir.
 
Cu respect, Bratu Simona.”

Curăţenia lasă de dorit

A doua zi, altă sesizare era postată pe acelaşi site, cu destinaţia noului primar ales al municipiului Constanţa. Florentina Necula se referă la curăţenia din unele zone ale oraşului care, după cum relatează doamna, lasă de dorit.

 
„Domnule primar,
 
Vreau să vă semnalez şi pe această cale despre curăţenia din oraş, în special în zonele de trecere spre plajele din zona Trei Papuci. Astfel, scările de coborâre la plajă nu au fost măturate de ani buni, zonele apropiate acestora sunt pline de gunoaie şi iarbă uscată. Drumul de acces la plaja de la Poliţie este, de asemenea, plin de murdărie şi buruieni. Având în vedere faptul că mulţi turişti trec prin această zonă, consider că este timpul să vă ocupaţi şi de curăţenia din această zonă”, scrie
Florentina Necula.
 
Penultima sesizare a fost formulată şi postată de Angela pe 27 iunie, cu aceeaşi destinaţie, primarul Decebal Făgădău, şi vizează invazia de ţânţari, care au pus stăpânire pe municipiul de la malul mării. 
 
„Domnule primar,

 
Când se vor lua măsuri în privinţa ţânţarilor care ne-au invadat şi care pun viaţa copiilor noştri în pericol? Anul acesta au devenit un pericol real. Vă mulţumesc”, scrie constănţeanca.
 
De altfel, din toate sesizările prezentate anterior, aceasta poate fi considerată, deocamdată, unica la care, fără a fi ajuns la edilul-şef, s-a răspuns practic, prin programul anunţat de Făgădău la scurt timp după articolele apărute în cotidianul ZIUA de Constanţa pe această temă.
 
Ultima „remarcă” ce ar trebui să atragă atenţia şefului ales al administraţiei locale aparţine Ancuţei Bizdic şi datează din 29 iunie 2016. Cum probabil şi alţi constănţeni au sesizat, ritmul alert al reamenajării bulevardului Tomis din perioada campaniei electorale a luat o „pauză”. Aspect observat şi de Ancuţa Bizdic.
 
„Este inadmisibilă situaţia «modernizării» bulevardului Tomis. Înainte de alegeri, aţi spus că vă daţi demisia dacă nu sunt gata până la 1 iunie lucrările. Acum, că aţi câştigat, porţiunea MedLife - Grand - Miga arată la fel ca în ziua alegerilor: decopertată şi lăsată aşa. E plin de nisip, praf şi nu am văzut picior de muncitor în zonă, nu am văzut niciun progres, nimic, de patru săptămâni. Nu ştiu dacă aveţi obraz sau coloană vertebrală, dar noi cât ar trebui să mai suportăm, în plin sezon turistic şi în centrul oraşului? Mai aveţi şi tupeul să afirmaţi că lucrările se vor prelungi până în jur de 1 septembrie şi că aţi redus ritmul de lucru pentru a nu lăsa loc de critici. Ruşine!”, scrie Ancuţa Bizdic.
 
Dacă pe site-ul www.domnuleprimar.ro nu apucă să se uite primarul Decebal Făgădău şi niciunul dintre consilierii din jurul său care ar trebui să-i semnaleze imediat orice problemă cu care se confruntă comunitatea care l-a ales şi a avut încredere în el, poate acum, sesizările acestor constănţeni vor ajunge în atenţia edilului-şef, iar acesta va acţiona în consecinţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 08 Jul, 2016 12:41 L-am ales si iaca asa-mi trebuie ! In loc de tramvaie si troleibuze am parte de poluare anuala cu peste 15 tone fata de perioada anterioara ,am parte si de cateva sute de "cabine telefonice /wc" frumos mirositoare ,parc arheologic in usa primariei ,cateva mii de stalpi (de iluminat sau de sprijinit sarme ) - cate doi trei stalpi unul langa altul (fiecare primar a plantat stalpul lui ,ba chiar in fata sediului primariei ,un carosabil in zona peninsulara "aranjat " pe bani grei incat sa arunce bucati sparte de granit ( zic unii ?) oridecate ori trec masini (care chiar trec ),etc