Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinerii populari au luat cu asalt uliţele satului Încă o ediţie de succes a Festivalului „Dan Moisescu“ de la Topalu

ro

12 Oct, 2015 00:00 2754 Marime text


O nouă ediţie a Festivalului-concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu“ şi-a desemnat câştigătorii. Cea de-a XIX-a ediţie a evenimentului desfăşurat în perioada 7 - 9 octombrie, la Topalu, şi-a desemnat deja laureaţii, tineri artişti care au adus pe scenă cântece şi tradiţii din toată ţara.


25 de tinere talente s-au înscris iniţial în competiţie, însă doar 20 de interpreţi din diferite zone etnografice ale ţării au rămas în concurs după preselecţie, ei urcând pe scena Căminului Cultural de la Topalu la sfârşitul săptămânii trecute. Spectacolul organizat de Primăria şi Consiliul Local al Comunei Topalu, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța şi al Centrului Cultural „Teodor T. Burada“, a debutat joi, însă vineri seară, scena Căminului Cultural din Topalu a fost invadată de cei mai buni tineri interpreți, care, la final, şi-au primit mult-râvnitele premii.


 
„Câştigătoarea premiului al doilea de anul trecut, Ioana Bogdan, din Sibiu, a reuşit în acest an să se autodepăşească şi să obţină locul întâi al Festivalului «Dan Moisescu». Premiul al doilea a ajuns la Mihaela Romina Rad, din Sălaj, iar pe locul al treilea am avut şi o dobrogeancă, Ancuța Gălățanu, din Tulcea, dar şi pe bistriţeanul Vlăduț Sărmaș“, a declarat primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat, pentru ZIUA de Constanţa.
 
De altfel, acesta a făcut parte şi din juriul care a avut greaua misiune de a decide cine a fost cel mai bun interpret, juriu prezidat de etnomuzicologul Eugenia Florea, alături de care s-au aflat directorul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada“, Doina Voivozeanu, directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru, prof. Silvia Țigmeanu, prof. Cornelia Neaga şi Dan Voicu, realizator Radio România „Antena Satelor“.


 
Tradiţionala paradă a ansamblurilor a avut loc, la fel ca în fiecare an, în deschiderea festivalului. „Au încântat publicul spectator ansambluri din Topalu, Cumpăna, Ghindăreşti, Negru Vodă, Hârşova şi alte localităţi. În prima zi, aproximativ 200 de dansatori au defilat în comună, plecând de la Căminul Cultural şi ajungând în faţa sediului Primăriei. Aici am făcut, ca de fiecare dată, câteva hore. Este un obicei frumos pe care ne străduim să îl păstrăm“, a mai spus primarul Gheorghe Murat.

 
Dan Moisescu s-a născut în iunie 1909, în Vrancea, şi a decedat în 1976, la Constanţa. A fost un cântăreţ român polivalent de muzică populară: vocalist, violonist și dirijor. Este primul artist care a readus la viaţă cântecele urbane de secol XIX, cu puternice influențe orientale, din colecția Anton Pann, mai cu seamă „Spitalul amorului sau Cântătorul dorului“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii