Un cartier în plină dezvoltare, la Cumpăna Locuitorii din zonă vor avea cel mai modern campus şcolar din judeţ (galerie foto)
Un cartier în plină dezvoltare, la Cumpăna: Locuitorii din zonă vor avea cel mai modern campus şcolar din
09 Aug, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
4125
Marime text
Lucrările întreprinse în cadrul celui mai mare proiect de investiţie derulat în comuna Cumpăna au luat startul vineri, în prezenţa a numeroşi oaspeţi. Primarul localităţii, economist Mariana Gâju, în prezenţa reprezentanţilor din administraţia centrală, locală şi judeţeană, ai mediului de afaceri local, ai societăţii civile, dar şi ai sistemului de învăţământ, a prezentat complexitatea lucrărilor şi obiectul final al investiţiei.
Campusul Şcolar „Grup Şcolar Cumpăna“ este un proiect cofinanţat prin POR 2007 - 2013, care îşi propune să optimizeze calitatea actului educaţional şi să faciliteze accesul la educaţie în învăţământul preuniversitar pe profilul servicii-turism şi alimentaţie, fiind, de altfel, proiectul cu valoarea cea mai mare din ultimii 14 ani: 36.299.431,29 lei, din care 9.159.929,28 lei reprezintă contribuţia Primăriei Cumpăna.
Mariana Gâju: „Este cel mai mare proiect nu doar ca valoare, ci şi ca importanţă“
„Acest campus şcolar, care se extinde pe o suprafaţă totală de 18.000 de metri pătraţi, are suprafaţa construită de 11.000 de metri pătraţi. Vor fi cinci clădiri, care cuprind 24 de săli de clasă, 6 laboratoare, 120 de locuri de cazare şi tot atâtea locuri la sala de mese. Totodată, vor mai fi ridicate 15 garsoniere pentru cadrele didactice. Campusul este necesar având în vedere numărul tot mai mare de elevi din comunitatea noastră. Termenul de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2015. Acesta este cel mai mare proiect nu doar ca valoare, ci şi ca importanţă, având în vedere că este un templu al educaţiei tinerilor“, a declarat primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.La evenimentul care a marcat startul lucrărilor la campusul şcolar din localitate au participat, alături de reprezentanţi ai administraţiei public locale, şi ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoţit de mai mulţi preoţi, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, inspectorul general şcolar al ISJ Constanţa, Răducu Popescu, subprefectul judeţului Constanţa, Ersun Anefi, precum şi Elena Frâncu, dar şi primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici, şi alţi primari din România, membri ai ACoR.
Locuinţele ANL, mărul discordiei
După ce au fost binecuvântate lucrările demarate la campusul şcolar, atenţia tuturor s-a mutat către noul cartier de locuinţe ANL, acolo unde, alte 16 familii au reuşit, după îndelungi tergiversări, să intre în posesia cheilor noilor apartamente şi garsoniere.„În 2012, după alţi patru ani de aşteptare, s-a început construcţia celor 64 de locuinţe ANL pentru tinerii între 18 şi 35 de ani. Din lipsa fondurilor, aceste locuinţe au fost construite foarte greu. Acum trei luni am dat primele 16 locuinţe. Sunt gata celelalte 16, unde 121 de tineri îndeplinesc condiţiile cerute de legiuitor pentru obţinerea de locuinţe. Având în vedere că solicitanţii depăşesc vârsta de 35 de ani, ba chiar şi acel an de graţie până la împlinirea vârstei maxime de 36 de ani, am cerut efectuarea recepţiei parţiale, astfel încât să le poată fi înmânate cheile de la noile locuinţe acelora care au câştigat dreptul de a locui în ele“, a declarat primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
Mariana Gâju: „Inspectoratul de Stat în Construcţii, este stat în stat“
Primarul susţine că a întâmpinat mai multe dificultăţi până la realizarea acestui pas, de a înmâna cheile, şi abia vineri, la ora 10.00, a avut un cuvânt pozitiv ferm din partea autorităţilor„Însă legislaţia nu este corelată cu nevoile actuale, astfel că am întâmpinat mari greutăţi din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii, care nu a dorit să ne permită accesul în edificiu pentru a face recepţia lucrărilor decât după realizarea integrală a celor 64 de apartamente, ceea ce ar putea dura până la finele anului 2014, cu toate că există în lege un act legislativ - anexa 5 - care permite ca recepţia să se facă parţial, dacă vom avea finanţarea asigurată. Azi am cerut dispensă specială de la ANL pentru a înmâna aceste chei oamenilor care le-au câştigat în mod corect. Inspectoratul de Stat în Construcţii, care este stat în stat, nu a înţeles că trebuie să efectueze recepţia parţială, prevalându-se de la litera legii, care în anexa 5 spune că se poate realiza recepţia parţială“, a declarat pentru ZIUA de Constanţa primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.
Precizăm că am încercat să luăm un punct de vedere şi de la şeful Inspectoratului Regional în Construcţii Sud-Est, inspectorul şef regional Dayan Fetislam, care însă nu a răspuns apelurilor noastre. În cazul în care ne va transmite un punct de vedere, acesta va fi ulterior publicat vom face publică orice declaraţie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii