Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou șantier pe Bulevardul I.C. Brătianu din Constanța. Proiect de 7,3 milioane de euro pentru reabilitare rețele termice

ro

31 Jan, 2024 15:50 1523 Marime text
  • Primăria Constanța și Termoficare Constanța SRL, finanțare de 7,3 milioane de euro pentru reabilitare rețele termice
  • Bulevardul I.C. Brătianu va intra în reabilitare odată cu Reabilitare Rețele termice Etapa V
  • Rețeaua de distribuție căldură și apă caldă se avariază de cel puțin 100 de ori anual
  • Sistemul centralizat de apă caldă și căldură din Constanța are o vechime de peste 40 de ani
  • Rețelele de transport și distribuție a agentului termic se află în proprietatea Consiliului Local Municipal Constanța și predate în administrare societății Termoficare Constanța SRL
  • Rețeaua de transport a agentului termic are o lungime de 149,196 km, din care 123,290 km subteran și 22,76 km aerian
  • Rețeaua de distribuție a agentului termic are 134 puncte termice funcționale și o lungime de 227,4 km
 
 
Proiectul propus spre aprobare Consiliului Local Municipal de către primarul Vergil Chițac, prin societatea Termoficare Constanța SRL, se depune la Ministerul Energiei - în cadrul Fondului pentru Modernizare – Programul Cheie 5 – Cogenerare de înaltă eficiență și modernizare rețele de termoficare - Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare – Domeniul de investiții 5.3.

Valoarea totală a proiectului este de 365.727.481,24 lei inclusive TVA (7,3 milioane euro), valoare fără TVA 307.700.919,01 lei și TVA în valoare de 58.026.562,23 lei. Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile și conexe sunt din bugetul propriu Termoficare Constanța SRL.

Liviu Dorel Popa, director general al societății Termoficare Constanța SRL, este împuternicit să semneze documentele de finanțare. Prin Dispoziție de primar se desemnează o echipă comună de implementare a proiectului, formată din persoane din cabinetul de specialitate al primarului și Termoficare SRL.
 
 
 

Bulevardul I.C. Brătianu va intra în reabilitare odată cu Reabilitare Rețele termice Etapa V

 
Primăria Constanța și Termoficare Constanța SRL prin director general Liviu Dorel Popa au propus spre aprobarea Consiliului Local două proiecte complementare privind Reabilitarea rețelelor de Termoficare Etapa V. Primul este despre solicitare finanțare în valoare de 7,3 milioane euro de la Ministerul Energiei în cadrul Fondului pentru Modernizare – Programul Cheie 5, devizul general și aprobarea studiului de fezabilitate aferent proiectului.

Conform studiului de fezabilitate pentru proiectul Reabilitarea rețelelor de Termoficare Etapa V, întocmit de către contractant Duică Irina PFA și SC NRG Concept & Consulting SRL, Ing. Ctin Apetroai, conform contract 18873/5.10.2022, în cadrul acestui proiect bulevardul I.C. Brătianu va intra în reabilitare.
 

Rețeaua de distribuție căldură și apă caldă se avariază de cel puțin 100 de ori anual


Pierderile se datorează debranșărilor consumatorilor și într-o oarecare măsură modificării condițiilor meteorologice.

De asemenea, rețeaua termică este supradimensionată și înregistrează pierderi de căldură, numărul mare de spargeri ale rețelei de agent termic (peste 100 anual) și modul greoi de localizare a acestora, uzura izolațiilor termice de vată minerală care au durată de viață de maxim 20 de ani.

 

Sistemul centralizat de apă caldă și căldură din Constanța are o vechime de peste 40 de ani

 


Rețelele termice primare / transport de apă fierbinte pentru alimentarea cu căldură a consumatorilor se compun din două magistrale arborescente cu racorduri la punctele termice și racorduri direct la consumator.

Rețelele de transport agent termic primar se află în proprietatea Consiliului Local – Municipal Constanța și predate în administrare societății Termoficare Constanța SRL. Lungimea totală a conductelor este de 149,196 km, din care 123,920 km în subteran și 22,276 km în aerian.

Între cele două magistrale există două bretele de interconectare, prima este în lungul bulevardul I. C. Brătianu, propusă spre reabilitare în cadrul etapei V, iar cea de-a doua este pe bulevardul Al. Lăpușneanu, reabilitată în Etapa I.

Sistemul de rețele termice secundare /distribuție a energiei termice cuprinde 136 de puncte termice (din care 2 sunt în conservare) cu capacitate totală instalată de 1.189 NW, din care 334 MW pentru apă caldă de consum și 855 MW pentru încălzire. Prin proiectul de investiții Eficientizare puncte termice în municipiul Constanța au fost înlocuite pompele de termoficare cu pompe moderne, au fost montate module de expansiune și stații de dedurizare a apei de adaos în circuitul de încălzire.

Sistemul de distribuție, punctele termice și centralele termice sunt proprietatea UAT Constanța, fiind exploatate de către Termoficare Constanța SRL.

 
Un număr de 119 puncte termice sunt complet automatizate și integrate în sistem dispecer de monitorizare și comandă la distanță a proceselor prin sistem SCADA.

Rețeaua termică secundară de la punctele termice de consumatori, pentru alimentarea cu agent termic pentru încălzire și apă caldă de consum, este amplasată în subteran în canale termice din beton, are o lungime de traseu de 227,4 km și au o vechime de peste 40 de ani.
 
  
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.



 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Constanța Se deschide un nou șantier pe bulevardul I.C. Brătianu. Date din proiect

Ultimă oră! Proiectul privind dreptul de preempțiune pentru terenul dorit de familia Bujduveanu a fost adoptat

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii