Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un vis mai vechi de cinci ani, devenit realitate La Grădina au început lucrările la centrul pentru copiii din familii defavorizate (galerie foto)

ro

24 Apr, 2015 00:00 2740 Marime text
Paştele a venit cu veşti grozave pentru comunitatea locală de la Grădina. Pe 15 aprilie, s-a semnat contractul, iar la 20 aprilie, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la cel mai ambiţios proiect al Primăriei din ultima perioadă: construcţia Centrului de prevenire a abandonului şi a separării copilului de familia sa. Premisele proiectului au fost trasate încă din anul 2010, când Primăria comunei Grădina a început să facă toate demersurile pentru ca fosta Casă a Agronomului, o clădire părăsită, să se transforme într-o a doua casă pentru mai mulţi copii năpăstuiţi de soartă din localitate, dar şi din comunele din împrejurimi. Proiectul a fost accesat pe exerciţiul financiar 2007/2014, având o valoare totală de 2.400.038,23 de lei, din care 1.506.1225,03 reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 230.348,53 de lei - contribuţia Guvernului, iar diferenţa o reprezintă aportul beneficiarului. Data finalizării proiectului este 29 decembrie 2015. „Proiectul se adresează unui grup-ţintă de 38 de copii, dintre care opt vor fi asistaţi permanent, adică vor locui efectiv în centrul de îngrijire, iar ceilalţi 30, în două schimburi, de câte 15 copii, cu situaţii materiale şi condiţii de învăţare precare, vor veni la centru a fi ajutaţi la teme, pentru a mânca o masă caldă, dar şi pentru a primi îndrumare“, a declarat managerul de proiect, Sonia Grigore-Iacobici. „Prin acest proiect, am căutat să facem în aşa fel încât să ajutăm familiile, să uşurăm munca părinţilor. Cei mici vor primi ajutor din partea personalului pregătit al centrului, dar şi de la voluntari. Cheltuielile centrului vor fi suportate din sponsorizări, ne bazăm pe oameni cu suflet mare, dar avem şi un ONG care ne ajută la strângerea banilor. Desigur, pe cât posibil, se va implica şi Primăria“, a declarat Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina.

În acest proiect, comunitatea locală se bazează şi pe sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC). „Este foarte important ca problemele sociale pe care comunitatea le are să înceapă a fi rezolvate la nivel de comună şi, în felul acesta, copiii sau cei care se prezintă din punct de vedere social în situaţie de risc să fie sprijiniţi în comunitatea din care fac parte“, a declarat reprezentantul DGASPC Constanţa, prezent la eveniment. „În măsura în care vom putea şi în care ne va fi permis, vom căuta să facem în aşa fel încât şi alte persoane adulte, fără posibilităţi, să poată veni la centru pentru a beneficia de o masă caldă“, a adăugat primarul Gabriela Iacobici.

„Pentru că perioada de implementare a proiectului este scurtă, am venit cu un grafic restrâns al lucrărilor, astfel încât sperăm ca, până în luna octombrie, centrul să fie gata“, a declarat Nicolae Valentin, şeful de lucrări şi totodată administratorul Niva Prompt Construct SRL, firma care şi-a adjudecat contractul. „Au fost cinci firme care s-au prezentat la licitaţie, patru din Constanţa şi una din Bucureşti, aceasta fiind şi firma câştigătoare“, a afirmat reprezentantul ADR Sud-Est, organism intermediar în proiect.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii