Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:04 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unităţile de învăţământ şi dispensarul, incluse pe lista obiectivelor de investiţii la Mihail Kogălniceanu

ro

22 Jun, 2017 00:00 4078 Marime text
Educaţia şi sănătatea sunt extrem de importante pentru orice comunitate, căreia îi asigură evoluţia. De-a lungul timpului, ne-am obişnuit să constatăm că mulţi politicieni îşi amintesc de aceste domenii doar în campanii electorale, fac promisiuni, dar uită să le şi respecte. În schimb, în teritoriu, primarii încearcă să asigure condiţii optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ al tinerei generaţii.
 
O confirmare în acest sens vine din partea administraţiei publice locale din comuna Mihail Kogălniceanu, care, încă din primăvară, şi-a stabilit lista obiectivelor de investiţii pentru anul în curs. La capitolul „Învăţământ“, primarul Ancuţa Daniela Belu a prevăzut o finanţare în valoare de 4.565.505 lei, mare parte din această sumă fiind alocată unor lucrări noi la instituţii de învăţământ preuniversitar din comună, precum şi la dispensarul din localitate.
 
„Vrem să efectuăm lucrări estimate la 2.171.366 de lei, la grădiniţa cu program prelungit de pe strada Călugăreni, precum şi la grădiniţa cu program prelungit de pe strada Libertăţii, estimate la 1.957.790 de lei. Avem în vedere executarea unor lucrări de reparaţii la instalaţia termică a Grădiniţei Grup Social Ceres IAS, care au fost evaluate la 33.320 de lei, bani ce vor fi alocaţi din bugetul local. Totodată, dorim să intervenim şi în eficientizarea energetică a Şcolii nr. 2, a clădirii Corpului 1 şi a Corpului C2 (fostul internat) ale liceului teoretic din localitate“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Daniela Belu.

Autoritatea locală se ocupă de documentaţie

Aceste investiţii presupun cheltuieli mari, iar bugetul local nu poate face faţă. În consecinţă, reprezentanţii administraţiei publice locale speră în obţinerea unor finanţări guvernamentale sau fonduri europene. Însă, pentru a avea proiectele eligibile, aleşii din Mihail Kogălniceanu au prevăzut sumele pentru întocmirea documentaţiei.
 
Aşadar, la capitolul „Alte cheltuieli de investiţii“, primarul a prevăzut: 111.340 de lei pentru documentaţia privind obţinerea certificatului de urbanism (audit energetic, stadiu geotehnic, proiect faza SF, documentaţie pentru avize CF, certificate urbanism, consultant, dosar finanţare) pentru grădiniţa cu program prelungit; 160.212 lei pentru documentaţia necesară proiectului privind eficientizarea energetică corp C1 Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“; 72.589 de lei pentru documentaţia care se întocmeşte în cazul proiectului referitor la eficientizarea energetică a Şcolii nr. 2, precum şi 57.888 de lei pentru documentaţia ce va fi depusă odată cu proiectul prin care se va eficientiza energetic şi clădirea corpului C2 al liceului din comună.

Dispensarul medical, în vizorul Primăriei

Din „Lista obiectivelor de investiţii pe anul 2017 cu finanţare parţială sau integrală de la bugetul local, repartizare pe capitole bugetare“ nu a fost omis nici dispensarul medical din Mihail Kogălniceanu. Suma este mult prea mare pentru a putea fi suportată din bugetul local, drept pentru care se lucrează la un proiect care să poată fi declarat eligibil, astfel încât să fie finanţat din alte surse - bugetul de stat sau fonduri europene. Iată de ce de la bugetul comunei vor fi cheltuiţi doar banii necesari întocmirii documentaţiei premergătoare, numai că, deocamdată, nici la rectificarea bugetului din luna aprilie anul curent nu s-a prevăzut vreo sumă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii