Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 18 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR Constanța va depune amendamente la proiectele de taxe și impozite pentru 2025! Care sunt acestea?

ro

18 Sep, 2024 12:28 320 Marime text




Primarul Vergil Chițac a decis că umplerea găurilor din bugetul Primăriei trebuie făcută prin majorări și noi taxe, însă constănțenii nu ar trebui să fie siliți să acopere din buzunarul lor risipa făcută de primar de-a lungul întregului mandat, susține liderul grupului de consilieri locali USR, Florin Cocargeanu .


Pentru că aceste majorări ale taxelor existente, precum și introducerea unor noi taxe sunt nejustificate, consilierii USR Constanța au trimis, în scris, o serie de propuneri de modificare a proiectelor propuse de Chițac.

Liderul grupului de consilieri USR, Florin Cocargeanu  a vorbit despre propunerile de modificare:


⭕️ în cazul impozitului/taxei pe clădiri nerezidențiale pentru persoanele fizice și juridice, am propus ca egalizarea cotei adiționale aplicate să se facă prin scăderea celei datorate de persoanele juridice, nu prin dublarea cotei pentru persoanele fizice. Astfel, atât persoanele fizice, cât si cele juridice ar plati o cotă adițională de 15,4%, nu de 30,8%.
⭕️ în ceea ce privește taxa pentru rezervarea unui loc de parcare, propunerea USR Constanța este ca aceasta să crească cu doar 27 de lei, nu cu 345 de lei, așa cum propune primarul Chițac. Cei 27 de lei reprezintă ajustarea cu rata inflației.
⭕️ de asemena, am propus eliminarea taxei de dezvoltare și promovare a turismului pentru persoanele fizice care locuiesc în stațiunea Mamaia. Având în vedere că Mamaia este un cartier al Constanței, această taxă este discriminatorie pentru locuitorii acesteia și ar trebui să fie datorată doar de operatorii economici care desfășoară activități în domeniul HoReCa.
⭕️ deoarece creșterea taxei de salubrizare propusă de Vergil Chițac, de la 8 lei/lună/persoană la 20 de lei/lună/persoană, nu vine ca urmare a îmbunătățirii calității serviciilor oferite de operatorul de salubrizare, nici în urma contractării unor servicii adiționale, am propus majorarea acesteia cu doar 1,5 lei/lună/persoană, reprezentând rata inflației și ajustarea tarifelor practicate de operator.
⭕️reducerea cu 20% a impozitului pe clădiri și terenuri pentru persoanele care donează sânge de cel puțin 3 ori într-un an calendaristic. Propunerea este ca această reducere să se aplice pentru o singură clădire și un singur teren, putând fi cumulată cu bonificația de 10% acordată pentru plata impozitului până pe 31 martie.

Totodată, consilierii locali USR susțin eliminarea din proiect a taxei pentru ocuparea domeniului public și a taxei ocazionale de ocupare a domeniului public, având în vedere că la nivelul municipiului nu a fost construită nicio parcare de tip park&ride, iar transportul în comun nu răspunde nevoilor constănțenilor, introducerea acestei taxe este aberantă.

Pe de altă parte, introducerea taxei ocazionale pentru ocuparea domeniului public ar afecta atât turiștii, cât și locuitorii din localitățile limitrofe care au locul de muncă în municipiul Constanța, mai susține Cocargeanu, care a mai anunțat  că dacă aceste sugestii nu vor fi luate în considerare, vor fi depuse și sub formă de amendamente în cadrul ședinței de Consiliu Local în care vor fi dezbătute taxele și impozitele pentru anul viitor.


Reamintim, marți 17 septembrie s-a desfășurat  dezbaterea publică pe tema majorărilor și introducerea de noi taxe pe care primarul Vergil Chițac vrea să le impună începând cu 2025.
 
La dezbaterea la care au participat foarte puțini constănțeni a participat și primarul.

 
În centrul dezbaterii s-au aflat:
 
Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului ce include modificări precum:
 
-taxa nouă de 200 de lei / an dacă deții unul sau mai multe autoturisme înmatriculate pe raza municipiului;
 
-majorarea taxei pentru rezervarea unui loc de parcare de la 255 la 600 de lei;

-o nouă taxă de 5 lei pe zi sau 25 de lei pe lună pentru autoturismele deținute de persoane fizice, care nu sunt înmatriculate pe raza municipiului.

 
Proiectul privind stabilirea taxei de salubrizare pe care primarul propune o taxă de 20 de lei / lună de persoană.
 

Citește și:

LIVE VIDEO+TEXT Dezbatere publică pe tema majorărilor și introducerii de noi taxe în Constanța pentru 2025 (DOCUMENT+GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii