Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viceprimarul de la Cernavodă, eliberat din funcţie de prefect Hristea Floriean - „Voi cere rejudecarea dosarului"

ro

21 Oct, 2011 01:00 2454 Marime text
cernavoda-ClaudiuPalaz.jpg„În cazul primarului de la Mangalia, am dreptul de a-l elibera din funcţie, aşa cum am dreptul de a-l elibera pe viceprimarul din Cernavodă", a spus prefectul Claudiu Iorga Palaz ieri, după ce, în faţa presei, a semnat ordinul de revocare din funcţie a lui Floriean Hristea

La rândul său, viceprimarul de la Cernavodă a spus că va contesta ordinul de revocare din funcţie şi că va cere prin ordonanţă prezidenţială rejudecarea dosarului.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a pus în aplicare, ieri, decizia Tribunalului Constanţa şi a semnat ordinul prin care, începând de azi, viceprimarul PDL din Cernavodă, Floriean Hristea, nu mai ocupă această funcţie din cauza stării de incompatibilitate stabilite de instanţă.

cernavoda-FlorianHristea.jpgDe altfel, la începutul lunii februarie, Tribunalul Constanţa s-a pronunţat în dosarul nr. 18413/118/2010, prin care primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a cerut încetarea mandatului viceprimarului Floriean Hristea pe motiv de incompatibilitate. Primăriţa din Cernavodă l-a acţionat în judecată în acest dosar şi pe prefectul judeţului, solicitând instanţei să dispună emiterea de către acesta a unui ordin de încetare a mandatului secundului. Mariana Mircea şi-a fundamentat acţiunea pe faptul că Floriean Hristea ar ocupa, în acelaşi timp, atât funcţia de vice, cât şi pe cea de administrator al unei societăţi comerciale. Acţiunea a fost înregistrată la Tribunal chiar la finalul lui 2010, pe 14 decembrie. Potrivit datelor oficiale furnizate de Registrul Comerţului (Recom), viceprimarul oraşului Cernavodă, Floriean Hristea, este asociat al SC Histria SRL şi administrator al Histria Galaţi SRL - Filiala Cernavodă, despre care se precizează că nu are personalitate juridică.

Prefectul a vorbit ieri şi despre situaţia legată de asemănările între starea de incompatibilitate recunoscută de instanţă a viceprimarului de la Cernavodă şi sancţionată la acest moment cu situaţia în care se află primarul de la Mangalia, Claudiu Tusac. „Ne-am judecat cu Primăria Cernavodă pentru viceprimar, care era în stare de incompatibilitate. Vreau să leg această acţiune de cea de anul trecut, legată de starea de incompatibilitate a primarului de la Mangalia, Mihai Claudiu Tusac. Cazurile sunt identice. În procesul în care m-am judecat cu primarul de la Cernavodă privind eliberarea din funcţie a viceprimarului am depus documente de la instanţa de fond, pe care le-am avut şi la instanţa Curţii de Apel, care a spus că cel care eliberează din funcţie este prefectul, prin emiterea ordinului, şi nu cum s-a descris în prima instanţă, când m-am judecat cu primarul Tusac, adică ANI. Am mers pe cale extraordinară de atac, mi s-a respins acţiunea, după care am fost obligat să-l eliberez din funcţie", a spus prefectul.

Ordinul nr. 729 semnat ieri va fi pus în aplicare începând de azi.

„Am pregătit şi ordinul pentru Mangalia"

Prefectul spune că are pregătit şi ordinul de revocare din funcţie a primarului de la Mangalia, însă mai are de aşteptat câteva acte de la Primărie, care „merge foarte greu". „Am pregătit şi ordinul pentru Mangalia, dar mai sunt încă în analiză, ca să nu greşim, dacă îl voi semna sau nu. Sunt discuţii între jurişti ba că sunt asemănări între cele două cazuri, ba că nu sunt". În sentinţa prin care Palaz a pierdut procesul cu Tusac, s-a spus că prefectul nu are autoritatea de a emite ordin pentru a solicita încetarea mandatului, ci numai ANI. „ANI era sesizată şi la data la care m-am judecat în proces cu primarul Tusac. Folosind actele domnului Tusac în dosarul de la Cernavodă, mi s-a spus că cel care eliberează din funcţie este prefectul şi am o astfel de sentinţă de la Curtea de Apel. Am folosit toate căile de atac pentru a mă apăra, spunând că nu prefectul este cel care trebuie să elibereze din funcţie. Doamna Mariana Mircea atât de bine şi-a pregătit apărarea, şi a avut sprijinul CJC, şi mi-au deschis capul cum trebuie să-l eliberez din funcţie pe Tusac. În cazul primarului de la Mangalia, am dreptul de a-l elibera din funcţie, aşa cum am dreptul de a-l elibera pe viceprimarul din Cernavodă", a mai spus prefectul, care a ţinut să întărească faptul că s-a folosit de unele informaţii juridice din dosarul lui Tusac pentru apărarea în procesul de la Cernavodă. „Le mulţumesc că m-au ajutat cum să-l eliberez pe primarul Tusac din funcţie, dacă va fi cazul", a conchis Palaz.

Hristea spune că va contesta ordinul

Contactat telefonic, viceprimarul Hristea spune că va contesta decizia luată şi va cere prin ordonanţă prezidenţială suspendarea ordinului şi rejudecarea dosarului. „Voi contesta ordinul. După ce voi intra în posesia ordinului de revocare din funcţie voi depune dosarul şi sper ca în două-trei zile să obţin şi un termen de judecată", a spus Hristea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii