Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vot în Consiliu Local Constanța pentru aprobarea documentației și costurilor investiției. Care sunt tronsoanele de rețele termice primare și secundare propuse spre reabilitare în etapa V? (DOCUMENTE)

ro

28 Jan, 2023 00:00 2358 Marime text
  • Studiul de fezabilitate pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța – etapa V a fost realizat pentru Primăria Constanța de P.F.A. Irina Duică având ca subcontractant: NRG Concept&Consulting SRL
  • Valoarea totală estimată a investiției este de 246.599.065 milioane de lei fără TVA, respectiv 49.837.122,47 euro fără TVA, respectiv 59.200.568,45 euro cu TVA, din care valoarea construcții-montaj (C+M) este de 208.357.639 milioane lei fără TVA adică 42.108.615,24 euro fără TVA, respectiv 50.109.252,14 euro cu TVA
  • Durata execuției recomandată este de 36 de luni iar ca sursă de finanțare – buget local, PNRR sau alte surse legal constituite
  • În etapa a V-a, sunt propuse spre reabilitare 15 tronsoanele de rețea primară care au rămas de reabilitat în municipiul Constanța (restul de tronsoane de rețele termice primare sunt în curs de execuție sau licitație în cadrul etapelor I, II și III), pe o lungime de 20,725 km traseu
  • De asemenea se propun spre reabilitare rețele/ramuri rețele termice secundare, aferente 6 puncte termice în lungime de traseu de 11,265 km
 

 
Consilierii Locali municipali vor aproba în ședința ordinară din 31 ianuarie a.c. un proiect de hotărâre care vizează studiul de fezabilitate pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța – etapa V și a indicatorilor tehnico-economici aferenți acestei investiții, vezi secțiunea „documente”.

Studiul de fezabilitate pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța – etapa V a fost realizat pentru Primăria Constanța de P.F.A. Irina Duică având ca subcontractant: NRG Concept&Consulting SRL.

Valoarea totală estimată a investiției este de 246.599.065 milioane de lei fără TVA, respectiv 49.837.122,47 euro fără TVA, respectiv 59.200.568,45 euro cu TVA, din care valoarea construcții-montaj (C+M) este de 208.357.639 milioane lei fără TVA adică 42.108.615,24 euro fără TVA, respectiv 50.109.252,14 euro cu TVA.

Durata execuției recomandată este de 36 de luni iar ca sursă de finanțare – buget local, PNRR sau alte surse legal constituite.

Rețeaua de transport a energiei termice primare cuprinde totalitatea conductelor şi ramificațiilor de la ieșirea din CET Palas până la vanele de intrare în cele 134 de puncte termice în funcțiune (în SACET sunt 136 puncte termice), 64 consumatori care dețin minipuncte termice sau module termice - agenți economici și persoane fizice. Punctul termic cel mai îndepărtat de sursa este amplasat pe magistrala II, la o distanță de 8,94 km.
Pentru măsurarea energiei termice sub formă de apă fierbinte sunt montate pe fiecare magistrală ansamble de măsură cu diafragmă ce aparțin S.E. Constanța. Rețeaua termică primară a trecut, începând cu 01.01.2020, din patrimoniul S.C. Electrocentrale Constanța în cel a U.A.T. Constanța.

În etapa I a reabilitării reţelelor termice s-a propus reabilitarea a 21,605 km traseu aparţinând magistralei I. În general tronsoanele propuse sunt amplasate pe bulevarde și străzi ce urmează să intre în reabilitare stradală cu fonduri europene, astfel că după finalizarea reabilitărilor stradale nu se mai poate interveni timp de 5 ani. În etapa II-a s-au propus pentru reabilitare tronsoane de rețea termică primară din magistrala II de termoficare ce însumează 12,716 km de traseu.


În etapa III-a, s-au propus pentru reabilitare 3 porțiuni de tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare ce însumează 4,03 km de traseu și porţiuni din rețeaua termică secundară aferente 11 puncte termice, ce însumează 3,025 km traseu. În general tronsoanele propuse sunt amplasate pe bulevarde și străzi ce urmează să intre în reabilitare stradală cu fonduri europene, astfel că după finalizarea reabilitărilor stradale nu se mai poate interveni timp de 5 ani.

În etapa a IV-a, s-au propus pentru reabilitare a unor rețele/ramuri rețele termice secundare, aferente 12 puncte termice în lungime de traseu de 23,255 km.

În prezenta etapă, a V-a, sunt propuse spre reabilitare 15 tronsoanele de rețea primară care au rămas de reabilitat în municipiul Constanța (restul de tronsoane de rețele termice primare sunt în curs de execuție sau licitație în cadrul etapelor I, II și III), pe o lungime de 20,725 km traseu. De asemenea au fost propuse spre reabilitare rețele/ramuri rețele termice secundare, aferente 6 puncte termice în lungime de traseu de 11,265 km.
În momentul actual este în curs de execuție etapa I și în curs de licitație, proiectare și execuție, etapele II și III.

Tronsoanele de rețea termică primară propuse spre reabilitare în etapa V reprezintă 15 tronsoanele de rețea primară care au rămas de reabilitat în municipiul Constanța (restul de tronsoane de rețele termice primare sunt în curs de execuție sau licitație în cadrul etapelor I, II și III), pe o lungime de 20,725 km traseu.





Odată cu finalizarea reabilitării prezentelor tronsoane primare întreaga rețea de conducte primare este reabilitată (mai puțin rețelele care au fost retrase din exploatare – ramura către Faleză Nord, zona Depozite și alte racorduri).



Tronsoanele de rețea termică secundare propuse spre reabilitare reprezintă tronsoane de rețea sau ramuri de rețea secundară aferente a 6 puncte termice, care prezintă un grad mare de branșare, într-o lungime totală de 11,265 km traseu.


 
Lucrările din cadrul prezentei etape, continuă lucrările de reabilitare a rețelelor termice secundare începute în cadrul Etapei IV de reabilitate, unde sunt propuse spre reabilitare rețelele aferente a 12 puncte termice însumând 23,255 km traseu circuit încălzire, apă caldă de consum, respectiv recirculare apă caldă de consum.
 
Ținând seama de cele menționate mai sus, coroborat cu faptul că magistrala I are durata de viață mai mare și că o bună parte din aceasta este situată pe bulevarde și străzi care se vor reabilita cu finanțare europeană, deci se va permite intervenții la rețeaua termică pe aceste străzi pentru remediere defecțiuni și/sau reabilitare, a rezultat necesitatea reabilitării în prima etapă a conductelor primare amplasate pe magistrala I (în momentul realizării prezentului studiu de fezabilitate, lucrările prevăzute în cadrul etapei I-a sunt în curs de execuție).

În etapa a II-a (în momentul realizării prezentului studiu de fezabilitate, lucrările prevăzute în cadrul etapei a II-a sunt în curs de licitație proiectare și execuție) se vor reabilita tronsoane de rețea termică primară situate pe magistrala II de termoficare, ținând seama că reducerea de diametre ca urmare a redimensionării rețelei conduce la o eficiență mai mare a reabilitării.

În etapa a III-a (în momentul realizării prezentului studiu de fezabilitate, lucrările prevăzute în cadrul etapei a III-a sunt în curs de licitație proiectare și execuție) a proiectului se propune reabilitarea unor tronsoane de rețea termică primară și secundară.

În general tronsoanele propuse sunt amplasate pe bulevarde și străzi ce urmează să intre în reabilitare stradală cu Fonduri Europene, astfel că după finalizarea reabilitărilor stradale nu se mai poate interveni timp de 5 ani.

Primele trei etape sunt finanțate prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). În etapa a IV-a sunt propuse spre finanțare reabilitarea unor rețele/ramuri rețele termice secundare, aferente 12 puncte termice în lungime de 23,255 km.

Această etapă de reabilitare este în curs de a obține cofinanțare prin programul “Termoficare”.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Elsaco Electronic SRL câștigă și contractul de proiectare și execuție lucrări reabilitare rețele de termoficare din municipiul Constanța - Etapa III (DOCUMENTE)

Primăria Constanța a desemnat elaboratorul cererii de finanțare pentru reabilitarea rețelelor termice din municipiul Constanța

Primăria Constanța pregătește accesarea surselor de finanțare pentru modernizarea rețelelor termice de transport și distribuție din municipiu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii