Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACoR Constanta protesteaza impotriva bugetului pe 2009

ro

19 Feb, 2009 01:31 1228 Marime text

# Presedintele filialei judetene a Constanta a Asociatiei Comunelor din Romania, primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju, isi manifesta nemultumirea fata de fondurile alocate prin bugetul de stat comunitatilor locale

Filiala judeteana Constanta a Asociatiei Comunelor din Romania, reprezentata de catre Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana,   protesteaza cu privire la aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2009, solicitand Guvernului suplimentarea sumelor alocate judetului Constanta. Reactia vine ca urmare a lucrarilor sesiunii a XII-a a adunarii generale a Asociatiei Comunelor din Romania.

ACoR Constanta solicita primului ministru fonduri pentru infrastructura rurala, unde propunerea de buget este cu 55% mai mica decat executia anului 2008, si fata de necesitatile reale, cu 72%. De asemenea, ACoR Constanta sustine ca sumele alocate consiilor judetene pentru echilibrarea bugetelor locale sunt diminuate cu 53% fata de executia anului 2008 si cu 34% fata de executia anului 2007, si cu 66% fata de necesarul real.

Cele mai importante probleme supuse atentiei primului-ministru, precum si celorlalti reprezentanti ai Guvernului de catre AcoR Constanta sunt: realizarea efectiva, ca si prioritate in administratia publica locala, a procesului descentralizarii administrative si financiare, accesarea programelor cu finantare externa si nationala, in vederea rezolvarii problemelor de infrastructura publica si asigurarea serviciilor de utilitate publica de tipul alimentarilor cu apa si canalizare, iluminat public, pietruire si asfaltare, scoli, dispensare medicale, colectarea deseurilor menajere, precum si camine culturale, biblioteci, baze sportive, reabilitarea sediilor primariilor.

ACoR vrea elimiarea TVA-ului pentru proiectele cu finantare externa

De asemenea, filiala judeteana Constanta a ACoR, reprezentata de primarul Mariana Gaju, solicita aplicarea de urgenta a masurilor financiare privind asigurarea de la bugetul de stat a sumelor necesare pregatirii si cofinantarii proiectelor, eliminarea cotei TVA pentru proiectele cu finantare externa, achitarea cu prioritate a contravalorii facturilor ce reprezinta lucrari executate si receptionate in anul 2008, pentru care, in unele cazuri constructorii au actionat in instanta unitatile administrativ-teritoriale si ca, proiectele privind infrastructura rurala depuse pe Ordonanta Guvernului nr. 7/2006 sa fie preluate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei si finantate pentru executie, precum si proiectele privind pietruirea drumurilor si alimentarea cu apa. Se cere totodata, redefinirea criteriilor de selectie pe Masura 3.2.2. din Programul PNDR, astfel ca localitatile cu numar mai mic de 2000 de locuitori sau cu un grad de saracie incorect evaluat, sa nu fie dezavantajate prin punctajul acordat. Pentru investitiile publice, indiferent de forma de finantare, administratia publica locala sa fie scutita de achitarea taxelor de avizare catre diferitele regii si societati (RAJA, Electrica, Romtelecom, Transgaz, Drumuri nationale, Drumuri judetene, Mediu, O.C.P.I). Proprietarii sau administratorii regiilor sau societatilor sus-mentionate sa plateasca catre colectivitatea locala taxe pentru ocuparea domeniului public.

Descentralizare in domeniul educatiei

Potrivit Marianei Gaju, una dintre cele mai stringente probleme ridicate de reprezentantii Asociatiei Comunelor din Romania se refera la descentralizarea in domeniul invatamantului si educatiei, domeniu in care primarii au in intretinerea unitatilor scolare doar rolul de „casier", fara a avea drept de decizie in ceea ce priveste numirea directorului scolii. Se solicita ca unitatile medico-sanitare umane sa ramana in patrimoniul unitatii administrativ-teritoriale, sa existe medic in fiecare sat, precum si centru de permanenta medicala care sa asigure servicii de calitate 24 de ore din 24. De asemenea, colegiul farmacistilor sa nu limiteze numarul de farmacii pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale.

Dobanzi mai mici pentru fermieri

ACoR mai cere transferul de la Agentia Domeniului Statului catre unitatea administrativ-teritoriala a terenurilor pe care le are in administrare ADS-ul, transferul de la unitatile militare dezafectate catre unitatea administrativ-teritoriala a terenurilor si constructiilor, reabilitarea si extinderea sistemului de irigatii in zonele afectate de seceta prelungita, realizarea de amenajari hidrotehnice locale pe raurile interioare in vederea folosirii apelor pentru irigat, acordarea de credite cu dobanda de 5 % fermierilor care fac parte dintr-o structura asociativa agricola sau societate agricola, achitarea la timpul optim a subventiilor pentru agricultura, impozitarea la un nivel superior a terenurilor necultivate si, in acelati timp, obligarea proprietarilor la cultivarea acestora, gratuitatepentru intabularea terenurilor primului proprietar, acordarea salarizarii corespunzatoare personalului din administratia publica locala, precum si redarea demnitatii alesilor locali.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii