Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociatiile de locatari vor ramane fara administratori

ro

09 Jun, 2003 00:00 519 Marime text

Liga Locatarilor si Proprietarilor de Locuinte din orasul Constanta avertizeaza

Cauza este Legea 400/2003 care ridica prea multe pretentii

Inadvertentele legislative promovate de HG 400/2003 au constituit principalul subiect de discutie al conferintei de presa organizate ieri de Liga Locatarilor si Proprietarilor de Locuinte din orasul Constanta. George Mihaila, presedintele ligii, a precizat ca, in ultima perioada, au aparut tot felul de legi si ordonante care contravin atat ca forma, dar si ca fond intereselor populatiei. Principalul act normativ care nemultumeste reprezentantii ligii este HG 400/2003.

Administratorul de bloc - policalificat

Conform noului act normativ, administratorul de bloc raspunde de mentinerea in siguranta a cladirii din punctul de vedere al actiunilor seismice. Reprezentantii ligii spun ca pentru a duce la indeplinire o asemenea sarcina administratorul trebuie sa aiba studii in constructii. Acelasi act normativ mai prevede ca acelasi administrator trebuie sa evidentieze in cartea tehnica a cladirii toate modificarile aduse. Aici exista mai multe probleme. Potrivit normativului, administratorul are dreptul sa intre in locuintele locatarilor, insa legea devine inaplicabila deoarece intervine dreptul la proprietate. Un alt impediment in aplicarea acestei prevederi este acela legat de faptul ca nu toate asociatiile detin carti tehnice. In aceste conditii, reprezentantii Ligii Locatarilor si Proprietarilor de Locuinte din municipiul Constanta solicita Primariei sa intervina la arhive pentru a xerocopia aceste carti tehnice la un pret minim.

Administratorii pe cale de disparitie

Reprezentantii ligii sunt de parere ca, in curand, asociatiile de proprietari ar putea ramane fara administratori. Acest lucru este posibil sa se intample din cauza multitudinii de obligatii pe care acestia le au in conformitate cu HG 400/2003. George Mihaila a precizat ca "obligatiile ce le revin nu pot fi respectate in primul rand din punct de vedere fizic, deoarece administratorul trebuie sa fie si casier, si contabil, si politist. La ora actuala, in Constanta sunt circa 1.500 de administratori. O alta problema care nemultumeste reprezentantii Ligii Locatarilor si Proprietarilor de Locuinte din orasul Constanta este legata de cerintele Inspectoratului Teritorial in Constructii care vizeaza respectarea Legii 10/1995. Concret, acest act normativ prevede efectuarea de expertize tehnice la nivelul blocurilor, consolidarea si mentinerea in stare de siguranta a constructiilor si efectuarea de lucrari de intretinere si reparatii. Potrivit reprezentantilor ligii, toate aceste reparatii nu se pot face decat cu hotararea adunarii generale a asociatiei. In conformitate cu Legea 428/2001, consiliile judetene si cele locale au obligatia expertizarii cladirilor si a repararii acestora, urmand ca asociatia sa plateasca suma reprezentand contravaloarea lucrarii timp de 15-25 de ani. George Mihaila a mai spus ca HG 400/2003 este un act normativ care nu atesta vointa publica si de aceea va organiza, la sfarsitul acestei luni, o dezbaterea publica la care vor fi invitati sa participe reprezentanti locali ai formatiunilor politice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii