Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandamentul de stopare a muncii intra in port

ro

16 Sep, 2003 00:00 762 Marime text

Dispar cartile de munca

Procedura de control a ITM se simplifica * Acest lucru se datoreaza aparitiei registrelor generale de evidenta a salariatilor * Numarul agentilor care practica munca la negru a scazut * Vor fi demarate mai multe controale in port, in vederea depistarii angajatorilor care folosesc munca la negru * Politia va avea un rol foarte important in cadrul acestei actiuni

Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta a controlat, in cursul saptamanii trecute, un numar de 67 de angajatori, pe probleme de relatii de munca. In aceeasi perioada au fost sanctionati cu avertismente 44 de agenti economici pentru neintocmirea si completarea registrelor generale de evidenta a salariatilor. Maria Petrica, inspector sef adjunct in cadrul ITM, a declarat ca, desi termenul limita de inregistrare a acestora a fost 1 septembrie, pana la aceasta ora, la ITM s-au prezentat doar 15.700 de agenti economici. Institutia constanteana nu are inca o situatie exacta a agentilor economici activi din judet. Potrivit datelor furnizate de Finante, in judet exista 22.000 de angajatori, in timp ce, potrivit datelor furnizate de Camera de Comert, exista circa 25 de mii de agenti economici. Deocamdata, ITM nu aplica potrivit legii sanctiuni cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei, ci da avertismente agentilor economici sa intocmeasca si sa completeze registrele generale de evidenta a salariatilor. Maria Petrica a declarat ca, prin aparitia acestor registre, ingrijorator este faptul ca dispar cartile de munca si, implicit, dispare o evidenta a salariatilor. Pe de alta parte, Petrica spune ca, prin aparitia registrelor, se simplifica procedura de control, in sensul ca inspectorii vor verifica salariatii inscrisi in evidenta si astfel vor fi depistati foarte usor salariatii care lucreaza fara forme legale. "Daca numele unui salariat nu figureaza in registrul unei societati, este clar ca lucreaza la negru si atunci se poate aplica sanctiunea conform legii", a precizat Maria Petrica. Aceasta a mai adaugat ca o parte dintre agentii economici care nu au inregistrat si nu au completat registrele generale de evidenta a salariatilor fie nu mai functioneaza, fie abia acum si-au inceput activitatea. La aceasta din urma categorie se inscriu unitatile de invatamant. La nivelul judetului exista 660 de astfel de unitati. Maria Petrica a mai precizat ca angajatorii care au peste 20 de salariati au obligatia sa intocmeasca registrul si electronic. Referitor la acestea ITM Constanta a facut o serie de propuneri la minister. "Am propus ca, la nivel national, sa se foloseasca un program unic pentru inregistrarea acestora, iar intre inspectorate sa existe o retea. In acest fel sa se poata lua informatii de la orice inspectorat din tara", a adaugat Petrica.

Comandament pentru depistarea muncii la negru

Aceasta structura va fi condusa de ITM si este alcatuita din reprezentanti ai Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, Directiei de Sanatate Publica, Garzii Financiare, Inspectoratului Judetean de Politie, Jandarmeriei, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Casei Judetene de Pensii, BNS si Prefecturii. Maria Petrica a declarat ca, astazi, membrii comandamentului se vor intalni pentru a stabili strategia de control. Aceasta a mai adaugat ca se vor face controale in port la marii agenti economici despre care exista date ca utilizeaza munca la negru. "Impreuna cu Politia vom incercui unitatile respective, astfel incat nici un salariat sa nu poata parasi incinta si sa-i putem depista pe cei care lucreaza la negru. La intalnirea de astazi vom stabili si data la care vom demara controalele", a mai adaugat inspectorul sef adjunct al ITM. Cat priveste controalele efectuate in cursul anului 2003, comparativ cu anul trecut, acestea au scazut cu 20 de procente din cauza faptului ca nu au mai fost detasati inspectori din tara, iar numarul angajatorilor care folosesc munca la negru a scazut cu 43 de procente.

Sanctiuni pentru munca la negru

Pe linie de relatii de munca si sanatate si securitate in munca, inspectorii ITM au efectuat o serie de controale la agentii economici constanteni. Astfel, societatea General Exim Tour SRL a fost sanctionata cu 30 de milioane de lei pentru neindeplinirea masurilor dispuse de ITM, respectiv depunerea statelor de plata, anuntarea modificarilor efectuate la contractele de munca si achitarea comisionului catre ITM. Aceeasi unitate a fost sanctionata cu 20 de milioane de lei pentru folosirea fortei de munca fara forme legale. Societatea a fost descoperita avand 12 salariati fara carte de munca. Pentru aceeasi abatere au fost amendate alte doua societati, respectiv Ramib SRL si Vigoferm.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii