Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:23 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constructii ilegale autorizate de Primaria Ghindaresti

ro

21 Apr, 2003 00:00 1307 Marime text

Indisciplina

Primaria a fost sanctionata cu o amenda contraventionala de 10 milioane de lei pentru eliberarea de autorizatii in lipsa unor documentatii de urbanism aprobate conform legii in baza unor proiecte incomplete * Inspectoratul in Constructii si-a propus sa urmareasca modul in care asociatiile de proprietari isi respecta atributiile ce le revin privind activitatea de urmarire a comportarii in timp a constructiilor

Datorita numarului sporit al interventiilor la constructiile existente, Inspectoratul in Constructii si-a propus sa urmareasca modul in care asociatiile de proprietari isi respecta atributiile ce le revin privind activitatea de urmarire a comportarii in timp a constructiilor. Pentru prevenirea executarii lucrarilor de construire, fara autorizatie, care pot afecta rezistenta si stabilitatea imobilului si pentru indeplinirea obligatiilor legale ce le revin in ceea ce priveste urmarirea si verificarea starii tehnice a imobilelor aflate in proprietate, locatiune sau administrare, asociatiile de proprietari au fost instiintate asupra responsabilitatilor legale ce le au. In acest sens, Inspectoratul in Constructii Constanta a instiintat un numar de 1.300 asociatii de proprietari din judetul Constanta, dispunandu-le organizarea si efectuarea de urgenta a controalelor privind starea tehnica a fatadelor tencuite sau placate, la constructiile de locuinte tip bloc si indeplinirea obligatiilor legale privind efectuarea la timp a sarcinilor ce le revin in cadrul activitatii de interventii in timp asupra constructiilor. Astfel, presedintii asociatiilor de locatari/proprietari au obligatia de a pastra si completa la zi in cartea tehnica a constructiei interventiile in timp asupra imobilelor pe care le au in administrare si, de asemenea, trebuie sa completeze la zi in jurnalul evenimentelor. In acest jurnal trebuie mentionata si efectuarea, dupa caz, de lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si de lucrari de reparatii ale constructiei numai pe baza de proiecte intocmite de persoane fizice sau persoane juridice autorizate si verificate potrivit legii si dupa obtinerea acordului Inspectoratului in Constructii si a autorizatiei de construire. Presedintii de asociatii trebuie sa stie ca executarea lucrarilor si verificarea calitativa a acestora, pe parcurs si la receptie, trebuie facute direct sau prin diriginti de santier autorizati de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Tot la capitolul obligatii intra si sesizarea, in termen de 24 de ore, a Inspectoratului de Stat in Constructii, respectiv Inspectoratul in Constructii Constanta, in cazul unor accidente tehnice la constructiile in exploatare.

Sanctiuni la primarii

Pentru ca aceasta actiune treneaza de foarte mult timp, inspectoratul constantean in constructii a decis ca, pana pe data de 31.05.2003, asociatiile au obligatia de a comunica reprezentantilor institutiei stadiul de realizare a masurilor dispuse si de respectare a legislatiei in vigoare. Pentru ca baza de date privind numarul asociatiilor din judetul Constanta era incompleta, Inspectoratul in Constructii Constanta a dat dispozitie tuturor primariilor municipale si orasenesti din judet sa comunice numarul asociatiilor pe care le au in evidenta. Au fost, astfel, identificate si comunicate un numar de 1.450 de asociatii de proprietari/locatari, cu 150 mai mult decat cele cunoscute de inspectorat. In acest demers au existat insa si surprize. De la Eforie nu s-a comunicat Inspectoratului in Constructii Constanta numarul asociatiilor de proprietari ce functioneaza in teritoriul sau administrativ. Pe parcursul saptamanii trecute, inspectorii in constructii au efectuat o serie de controale la autoritatile administratiei publice locale, care au avut drept scop verificarea legalitatii eliberarii autorizatiilor de construire si a modului in care acestea isi realizeaza controlul privind respectarea disciplinei in urbanism. In urma acestor verificari, Primaria Ghindaresti a fost sanctionata cu o amenda contraventionala de 10 milioane de lei pentru eliberarea de autorizatii in lipsa unor documentatii de urbanism aprobate conform legii in baza unor proiecte incomplete.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii