Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale "la sange" in statiuni

ro

04 Apr, 2003 00:00 709 Marime text

Activitatea agentilor economici din turism din zona litorala a Marii Negre a fost verificata

"In cursul anului 2002 si inceputul lui 2003, s-a constatat, totusi, o scadere a abaterilor grave de la legislatie, fapt determinat si de intarirea disciplinei in randul constructorilor prin controalele efectuate de Inspectoratul in Constructii, atat in proiectare si executie, cat si in autorizarea personalului de specialitate" - sustine inspectorul de specialitate Ovidiu Brailoiu * Problema cea mai mare este aducerea la indeplinire a masurilor in cazul desfiintarilor pe cale administrativa, acesta fiind atributul exclusiv al primariilor * De asemenea, se intalnesc probleme ce sunt generate de lipsa personalului de specialitate si de presiunile aparute in promovarea unor interese personale

Comitetul Operativ Consultativ desfasurat ieri la Prefectura Constanta a analizat informarea Inspectoratului in Constructii Constanta privind efectuarea in aceasta perioada a unor controale atat la organele administratiei publice locale din zona litorala, cat si in teren, conform competentelor stabilite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor, modificata prin Legea nr. 453/2001, Ordinul M.L.P.T.L. nr. 1398/2001 si Legea nr. 10/1995 privind calitatea constructiilor. Pe langa activitatea proprie, in perioada 01 ianuarie - 20 iunie 2002, reprezentantii Inspectoratului in Constructii au facut parte din Comisia de control constituita prin Ordinul prefectului judetului Constanta nr. 97/2002.

Controale prin sondaj in teren

Inspectoratul Teritorial de Stat in Constructii a efectuat, in perioada iunie 2002 - martie 2003, mai multe controale prin sondaj in teren. Pentru executarea de lucrari fara autorizatie de construire au fost aplicate in cursul anului 2002 si inceputul anului 2003 un numar de 10 amenzi contraventionale, in valoare de 156 milioane lei. O data cu aplicarea amenzilor contraventionale, reprezentantii ICC au dispus in toate cazurile de mai sus oprirea lucrarilor, sub sanctiunea penala prevazuta de art. 21, lit. b) din Legea nr. 453/2001.

S-a solicitat interventia Parchetului

Pentru continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora, a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia in cazul SC AUREX SRL, care a realizat, fara autorizatie de construire, lucrari la activul existent in statiunea Jupiter. Urmare controalelor efectuate in 2001 si 2002, pentru continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora, a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia in cazul lui Stefan Ciocarlan care are terase de alimentatie publica. Desi probele prezentate de ICC au fost evidente, in sensul continuarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora, prin adresa nr. 465/P/2002 a Parchetului de pe langa Judecatoria Mangalia s-a comunicat ca, la data de 14 noiembrie 2002, prin ordonanta procurorului s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala. Desi ICC a solicitat Parchetului, in luna noiembrie 2001, precizarea motivelor care au condus la dispunerea scoaterii de sub urmarire penala, acestea nu au fost comunicate. Urmare controalelor efectuate in anul 2002, pentru continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora, a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Mangalia in cazul SC MONA LISA INVEST SA - Hotel Nina, statiunea Venus. Parchetul nu a comunicat Inspectoratului in Constructii Constanta stadiul cercetarilor.

36 proiecte pentru constructii si interventii la constructii existente

In alta ordine de idei, actiunile ICC au vizat asigurarea calitatii executiei lucrarilor de constructii, prin avizarea documentatiilor de proiectare in cazul interventiilor la constructiile existente. In acest sens, in perioada iulie 2002 - martie 2003 au fost verificate si avizate 36 proiecte pentru constructii si interventii la constructii existente, astfel: in statiunea Mamaia - 9 proiecte, Eforie Nord si Sud - 11 proiecte; Costinesti - 4 proiecte; Mangalia si statiuni - 12 proiecte. Au fost respinse pentru nerespectarea normativelor de proiectare in vigoare un numar de 5 proiecte, dispunandu-se refacerea acestora cu respectarea legislatiei. Inspectoratul Teritorial de Stat in Constructii a efectuat un numar de 40 de controale curente. Au fost aplicate 7 amenzi contraventionale, in valoare de 46 milioane lei, dispunandu-se oprirea si refacerea lucrarilor executate necorespunzator. Totodata, au fost efectuate 14 controale in faze de executie determinante pentru continuarea lucrarilor. Pentru deficiente constatate, intr-un caz s-au dispus oprirea lucrarilor si continuarea acestora numai dupa efectuarea unei expertize tehnice a lucrarilor efectuate. Au mai fost efectuate 9 controale la proprietarii si administratorii constructiilor cu destinatie turistica, pentru verificarea atributiilor ce le revin cu privire la urmarirea comportarii in exploatare, fiind dispuse masuri de desemnare a unor persoane responsabile cu activitatea de urmarire a comportarii in exploatare, completarea sau reconstituirea Cartii tehnice a constructiei si completarea la zi a Jurnalului evenimentelor. Potrivit declaratiilor sefului Inspectoratului, inginer Ovidiu Brailoiu, "in cursul anului 2002 si inceputul lui 2003, s-a constatat totusi o scadere a abaterilor grave de la legislatie, fapt determinat si de intarirea disciplinei in randul constructorilor prin controalele efectuate de Inspectoratul in Constructii, atat in proiectare si executie, cat si in autorizarea personalului de specialitate. Problema cea mai mare este aducerea la indeplinire a masurilor dispuse de Inspectoratul in Constructii Constanta, in cazul desfiintarilor pe cale administrativa, acesta fiind atributul exclusiv al primariilor. De asemenea, se intalnesc probleme ce sunt generate de lipsa personalului de specialitate si de presiunile aparute in promovarea unor interese personale".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii