Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din opt parlamentari PSD, cinci au renuntat la functiile detinute in CA-uri

ro

15 Feb, 2003 00:00 1053 Marime text

Iliescu a fost ascultat la Constanta

Pachetul de legi anticoruptie contine prevederi referitoare la parlamentarii care detin posturi in CA si AGA ale societatilor * Parlamentarii nu mai pot fi membri ai CA si ai AGA din nici o societate comerciala, indiferent de forma de proprietate a acesteia * Tudor Balta a fost primul care a renuntat la postul detinut in CA-ul Daewoo Mangalia * Acesta a demisionat in urma cu doua zile, inainte de sedinta de Guvern * Liana Naum va renunta la CA-ul CNAFP in cadrul unei conferinte de presa care va avea loc saptamana viitoare la Ministerul Agriculturii * Stefan Giuglea a demisionat din consiliul de administratie al SNC, in urma cu sase luni * Demisia s-a bazat pe considerente personale

Parlamentarii nu vor mai avea voie sa faca parte din Consiliile de Administratie sau din Adunarile Generale ale Actionarilor, fie ca societatile pe care le reprezinta apartin de stat sau sunt private. Acest lucru este prevazut in pachetul de legi anticoruptie, conform prevederii pe care o contine si care se refera la faptul ca "parlamentarii nu pot fi membri ai Consiliului de Administratie si ai Adunarii Generale a Actionarilor din nici o societate comerciala, indiferent de forma de proprietate a acesteia". Se pare ca interdictia va fi valabila si in cazul actualilor parlamentari, care vor trebui sa aleaga intre calitatea de demnitar si cea de om de afaceri. Guvernul isi va asuma raspunderea pentru "pachetul anticoruptie" pana la sfarsitul lunii, iar acest lucru este preconizat a se intampla dupa ce vor avea loc discutii cu grupurile parlamentare si cu partenerii guvernamentali din Consiliul Economic si Social. Surse din interiorul Guvernului precizeaza ca, in principiu, hotararea a fost luata deja, insa urmeaza sa fie definitivate detalii tehnice, referitoare la modul in care se renunta la calitatea de administrator sau daca parlamentarilor li se va permite sa detina actiuni rezultate din programul de privatizare in masa. Ion Iliescu este de parere ca "parasirea afacerilor reprezinta o conditie la candidatura in Parlament". Seful statului este convins ca in PSD exista o rezistenta tacita, dar puternica impotriva ideilor sale de retragere a demnitarilor din AGA si CA, dar declara ca nu se lasa intimidat de acest lucru. Presedintele tarii a mai spus ca nu incearca nici pe departe sa puna la zid oamenii de afaceri ai tarii de care Romania are nevoie.Deputatul PSD Octavian Mitu nu face parte "din nici un CA al nici unei societati", este doar actionar la o firma privata, insa "nu sunt delegat si nici nu ocup o functie de conducere". Mitu este in totalitate de acord cu ceea ce a cerut seful statului. "Eu ma declar pentru ca parlamentarilor sa nu le fie permis sa faca parte din nici un CA sau AGA. Sunt chiar impotriva delegarii parlamentarilor in AGA", a mai spus deputatul PSD.

Parlamentarii care nu au detinut posturi in CA si AGA se "bucura" pentru colegii lor

Nici senatorul PSD Traian Rece nu face parte din vreun consiliu de administratie si declara ca i se pare "absolut normala dorinta presedintelui de a demonstra ca oamenii din partid sunt niste oameni curati, care nu doresc sa se implice in tot felul de afaceri pentru a se imbogati peste noapte". Cu atat mai fireasca i se pare senatorului PSD cererea lui Iliescu cu cat "si eu traiesc dintr-un salariu de parlamentar si nu mi se pare corect ca altii sa castige intr-o zi cat altii intr-o luna". Deputatul Marian Motoc spune ca face parte "dintr-un singur consiliu de administratie", si anume acela al APC.

Unii zic ca banii castigati de pe urma faimoaselor functii nu le apartineau...

Motoc mai spune ca "banii castigati de pe urma postului in CA se duc spre diferite centre de plasament", pentru ca "Adrian Nastase, primul-ministru, a repartizat fiecaruia dintre noi anumite centre de acest fel pentru a le finanta". Marian Motoc arata ca nu este de acord ca, "daca unul a gresit, sa fie toti tratati egal". El este de acord cu masura impusa de seful statului numai "daca este un ordin", dar adauga ca, oricum, "situatia se va rezolva peste o luna-doua". Deputatul Liana Naum face parte din Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Administratie a Fondului Piscicol si declara ca "imi voi da demisia cu siguranta daca acest lucru va fi absolut necesar", mai ales ca "am vorbit si cu ministrul Sarbu si i-am sugerat chiar ca ar trebui sa fac acest lucru", cu toate ca institutia nu are, practic, reprezentare si "are nevoie de cineva care s-o puna pe picioare".

Demisii cu surle si trambite

Liana Naum spune ca "demisia mea va fi prezentata, probabil, saptamana viitoare intr-o conferinta de presa a Ministerului Agriculturii" si deci "va fi anuntata public". Deputatul PSD sustine insa ca se va ocupa in continuare de "bunul mers al treburilor in cadrul CNAFP" si ca se va implica in rezolvarea tuturor problemelor ce vor surveni pe viitor.

Premonitie sau dezamagire?!

Stefan Giuglea s-a retras in urma cu sase luni din Consiliul de Administratie al SNC si, deci, momentan nu detine o astfel de functie. El spune ca s-a retras din functia pe care o avea in CA-ul Santierului Naval Constanta, "pentru ca am fost foarte dezamagit de faptul ca nimeni nu dorea sa faca ceva pentru ridicarea santierului". Deputatul Aurel Daraban ne-a declarat ca nu intra sub incidenta "cererii" exprimate de seful statului pentru ca face parte "dintr-un CA privat, si nu din consiliul de administratie al unei unitati de stat". Aurel Daraban face parte din Consiliul de Administratie al Daewoo Mangalia, insa nu am putut discuta pe aceasta tema datorita faptului ca, momentan, se afla internat in spital. In urma cu o saptamana, atunci cand se punea problema demisionarii doar pentru parlamentarii care fac parte din CA-uri ale societatilor de stat, Aurel Daraban a declarat insa ca nu are "nici o legatura" cu ceea ce a cerut Ion Iliescu, care "s-a referit ca parlamentarul sa nu fie la stat, la Electrica S.A. sau la mai stiu eu ce alta regie".

Demisie in al 12-lea ceas

Tudor Balta este deputat PSD si face parte din Consiliul de Administratie al aceleiasi societati Daewoo Mangalia. Contactat telefonic, el ne-a spus ca deja a luat in considerare cerinta sefului statului si "am demisionat de ieri dimineata" (joi, 13 februarie 2003 - n.r.). Balta a mai spus ca stia de sedinta de Guvern care va avea loc si a preferat sa renunte din timp si fara nici un fel de discutii la postul detinut in CA-ul Daewoo Mangalia. Asadar, cine spunea ca parlamentarii de Constanta nu se vor conforma cerintelor conducerii de la centru?!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii