Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul "Conducta" bate pasul pe loc

ro

12 Nov, 2003 00:00 630 Marime text

Autoritatile constantene au intrat din nou in atentia Comandamentului central pentru siguranta transportului produselor petroliere prin conducte

Dupa ce, timp de aproximativ o luna de zile, membrii Comandamentului judetean pentru siguranta transportului produselor petroliere prin conducte au raportat ca nu s-au inregistrat furturi, la sfarsitul saptamanii trecute lucrurile au fost contrazise de cei care nesocotesc legea. Chestorul sef Traian Jipa, seful Inspectoratului Judetean de Politie, prezent ieri la intrunirea membrilor Comandamentului, a reluat sirul evenimentelor care au pus pe jar autoritatile locale. Astfel, pe 7 noiembrie, Constantin Ciobanu din Navodari, paznic la statia de pompare irigatii situata in apropierea Canalului Poarta Alba - Midia Navodari, a sesizat verbal o patrula de jandarmi din cadrul UM 0953 Constanta care asigura paza conductelor petroliere pe teritoriul judetului Constanta. Acesta reclama faptul ca in zona persista miros de produs petrolier. In aceeasi zi, reprezentantii Petrotrans, impreuna cu cei ai Jandarmeriei au constatat faptul ca intr-o conducta de apa dezafectata exista un amestec de produse petroliere, motiv pentru care au procedat la decopertarea acesteia, in apropierea unui camin de vizitare aflat in imediata apropiere a drumului judetean Navodari-Lumina. Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca langa conducta de motorina Petrotrans se afla o alta dezafectata de apa, cu diametrul de 1 000 de milimetri, care a deservit in trecut SC "Fertilchim" Navodari.

Deocamdata, se fac cercetari

S-a constituit o echipa operativa coordonata de prim-adjunctul Inspectoratului Judetean de Politie, comisar sef Vasile Balan, si formata din ofiteri de la Serviciul Ordine Publica, Investigarea Fraudelor si ofiteri de la Politia Navodari, precum si doi subofiteri din cadrul Directiei Politiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei. Jipa a mai adaugat ca, pana in prezent, s-au finalizat cercetarea la fata locului, formarea cercului de banuiti, intocmirea unui plan de masuri, audierea mai multor persoane care, de-a lungul timpului, au locuit sau au efectuat activitati in zona. Politistii au identificat societatile si persoanele care au lucrat in anul 2002 la inlocuirea pe o portiune de 80 de metri a conductei de motorina in zona afectata. In ultimele zile, s-au verificat si societatile comerciale aflate in imediata apropiere, cu privire la aprovizionarea si consumul de carburanti. Acum s-a trecut la identificarea hartilor de cartografie si topometrie a zonei, intrucat vechimea conductei este de aproximativ 40 de ani. In cursul anului 2003, in zona amintita nu au fost inregistrate avarii sau reclamatii de scadere a presiunii pe conducta de motorina. Luni, pe parcursul verificarii instalatiei, s-a constatat ca aceasta nu mai era functionala.

La ordin, la comisia centrala

In prima instanta, s-a comunicat ca nu sunt probleme, dar, dupa o alta cercetare, s-a constatat ca totusi mai existau scurgeri de produse petroliere amestecate cu apa. Turtoi a invocat si faptul ca, desi cu mult timp in urma s-a solicitat decopertarea conductei in zona in care s-a produs acum incidentul, cei de la Petrotrans nu au facut nimic pentru a se intreprinde acest lucru. De cealalta parte, consilierul Petrotrans Ploiesti, Dumitru Miose a precizat ca "nici pe departe actiunea de zilele trecute nu poate fi catalogata ca fiind furtul secolului". Astazi, generalul Turtoi va fi prezent in cadrul Comandamentului central pentru siguranta transportului produselor petroliere prin conducte, unde, cu siguranta, se va discuta si despre acest caz, care scoate iarasi in evidenta judetul Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii