Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Etnicii turci dobrogeni aniverseaza astazi 80 de ani de la infiintarea Turciei moderne

ro

29 Oct, 2003 00:00 919 Marime text

Vor fi organizate actiuni culturale, simpozioane, spectacole omagiale, care se vor desfasura la Palatul Copiilor din Constanta, la care vor fi prezente si diverse formatii artistice si personalitati din Turcia * Ieri a fost vernisata expozitia "Atat=FCrk in imagini si cugetari"

Atestarea turcilor in Dobrogea

Prima consemnare documentara a prezentei stabile a unor etnici turci pe teritoriul Romaniei este in anul 1264 cand, in urma luptelor interne de tip feudal din Imperiul anatolian selgiukid, un grup de 12 mii de ostasi condusi de imparatul Izeddin Keykavus s-a asezat in Dobrogea. Asezarea dobrogeana a fost numita de turcii preotomani Babadag, ceea ce inseamna "Tara Muntilor". Multi ani, localitatea a fost o garnizoana militara, dar si un centru cultural. Un nou val de etnici turci soseste dupa cucerirea orasului Varna, in 1484. Cea mai impresionanta figura din zona Dobrogei a fost liderul spiritual Sari Saltuk Dede, care a avut o mare influenta asupra etnicilor turci incat, la 1641, cand Petru Bogdan Bagsik viziteaza Babadagul, acesta mentioneaza in scrierile sale ca, in acest oras, turcii cinstesc in mod deosebit mormantul lui Dede, iar crestinii ajung chiar sa-l confunde cu Sfantul Nicolae. In anul 1900, in Dobrogea se aflau 238 de geamii, iar astazi, in toata tara se gasesc doar 72, sapte fiind inchise deoarece au nevoie de restaurare, iar alte trei se afla in constructie. Marea Moschee (Carol I din Constanta) are cel mai mare covor din Europa, adus de pe insula Ada Kaleh. De-a lungul timpului, pe langa scolile primare, s-au infiintat si scoli speciale, care pregateau dascali si hogi, la Babadag. Din punctul de vedere al ocupatiilor, turcii din Dobrogea s-au remarcat atat ca inalti functionari si administratori la curti domnesti, cat si ca prestatori de servicii: cizmari, frizeri, bragagii, carmangeri, patiseri, negustori. In perioada interbelica, se poate vorbi despre o dezvoltare a clasei intelectualilor din aceasta etnie. Astfel, apar reviste si ziare, la inceput numai in limba turca osmana, apoi bilingve. Un rol deosebit in dezvoltarea culturii turcilor dobrogeni l-au avut vakifurile - fundatii care au contribuit foarte mult la pastrarea identitatii culturale a minoritatii turce din Romania. Dupa Revolutia din Decembrie 1989, invatamantul s-a reorganizat, iar limba turca a reinceput sa fie studiata ca limba materna in scoli, in regim de trei-patru ore pe saptamana. La nivelul invatamantului liceal functioneaza doua unitati de invatamant in limba turca, iar in plan superior, Universitatea constanteana are o sectie de Romana-Turca in cadrul Facultatii de Litere si alta similara in cadrul Colegiului de Institutori "Mustafa Kemal Atat=FCrk". Anual, cativa tineri beneficiaza de burse de studiu pentru facultate, masterat si doctorat in Republica Turca.

UDTR, organism care ii reprezinta pe etnicii turci

La 1 februarie 1990, turcii s-au organizat, formand, la Constanta, Uniunea Democrata Turca din Romania (UDTR). UDTR este reprezentata actualmente in Consiliile local si judetean Constanta, fiind, practic, o organizatie apolitica. Principalele obiective ale Uniunii sunt exprimarea, protejarea si promovarea identitatii etno-culturale, lingvistice si religioase a membrilor sai, cu respectarea Constitutiei. Numarul estimat al turcilor din Romania este de aproape 33.000, ceea ce reprezinta 0,13% din populatia tarii. Acestia traiesc in judetul Constanta (majoritatea), dar si in Tulcea, Bucuresti, Calarasi si Braila. Potrivit statisticilor UDTR, aproximativ 11.000 turci, reprezentand o treime din numarul total al turcilor din Romania, traiesc in municipiul Constanta, aproape 5.000 in Medgidia, 2.000 la Techirghiol si, in numar mai mic, in alte localitati ale judetului Constanta - Mangalia, Agigea, Mihail Kogalniceanu, Nicolae Balcescu etc. Presedintele UDTR, prof. univ. dr. Nuredin Ibram, a declarat ca majoritatea problemelor cu care se confrunta sunt cele de ordin social, ale turcilor din zonele Baneasa, Lipnita, Dobromir, localitati sarace din sudul judetului, unde rromii de etnie turca nu au nici macar acte de identitate.UDTR este recunoscuta de stat, dispune de un buget alocat de Guvern si este subordonata Directiei Minoritati Nationale din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Ibram spune ca aceste fonduri sunt folosite pentru derularea unor actiuni cu specific, cum ar fi: lansari de carti, spectacole, colocvii, expozitii de arta culinara traditionala, festivaluri etc., toate pentru "pastrarea identitatii nationale, lingvistice si culturale, fara de care etnia ar disparea", dupa cum a mentionat Ibram.

Despre statul turc modern

Dupa Primul Razboi Mondial si dupa o indelungata lupta de independenta, s-a intemeiat, la 29 octombrie 1923, Republica Turcia, primul presedinte fiind Mustafa Kemal Atat=FCrk. In acest cadru, relatiile dintre Turcia si Romania au inceput sa se dezvolte, in prezent Turcia avand un consulat si la Constanta, pe langa ambasada din Capitala, consul general fiind d-na Serat Atai. Cea de-a 80-a aniversare a Republicii Turcia este sarbatorita si la Constanta prin multiple actiuni culturale, simpozioane, spectacole omagiale, care se vor desfasura la Palatul Copiilor din Constanta, la care vor fi prezente si diverse formatii artistice si personalitati din Turcia. In data de 28 octombrie, a fost vernisata expozitia "Atat=FCrk in imagini si cugetari".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii