Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referendumul a primit doar nota de trecere

ro

21 Oct, 2003 00:00 1026 Marime text

Absenteism datorat neincrederii populatiei in clasa politica

Modul in care populatia Constantei, aidoma tuturor romanilor, a tratat referendumul national privind modificarea si revizuirea Constitutiei a demonstrat faptul ca oamenii sunt profund deceptionati de ceea ce s-a intamplat atat in actuala guvernare PSD, cat si, in general, in ultimii 13 ani de democratie autentica. Procentul obtinut la Constanta a fost perceput ca atare chiar si de reprezentantii puterii, care au recunoscut ca PSD nu a stiut sa trezeasca interesul populatiei pentru votarea Constitutiei. Va prezentam mai jos opiniile politicienilor proveniti atat din randurile guvernarii, cat si din opozitie, cu privire la modul de desfasurare a referendumului. Ca niciodata, cu exceptia PRM, reprezentantii partidelor de pe esichierul politic local au fost la unison in declaratii. Toti au concluzionat ca se putea face mult mai mult la capitolul mediatizare a prevederilor constitutionale. Liberalii spun chiar ca procentul de peste 50% se datoreaza faptului ca in cele doua zile de referendum s-au intrebuintat tot felul de masuri si metode mai putin legale, precum tombole, promisiuni si chiar amenintari

# Gheorghe Dontu, presedinte executiv PSD

"Rezultatul referendumului la Constanta a aratat faptul ca municipiul nostru face parte din grupul de orase in care PSD nu este majoritar. Consider ca la baza procentului obtinut au stat mai multe motive: vremea, care nu ne-a fost un aliat, faptul ca s-a vorbit prea putin despre Constitutie, faptul ca oamenii nu au fost receptivi intrucat li s-au prezentat notiuni abstracte. Toate aceste lucruri ne-au demonstrat ca societatea civila a Constantei este mai putin receptiva la viata politica. Pe de alta parte, PSD nu a stiut sa trezeasca interesul pentru Constitutie. Totusi, scorul strans nu poate fi pus pe seama unui partid politic, mai ales ca Executivul partidului de guvernamant nu a politizat campania pentru Constitutie. Personal, consider ca slaba participare la vot este, fara doar si poate, rezultatul prestatiei slabe a clasei politice in ultimii 13 ani, faptul ca oamenilor nu le-a fost implinit orizonul de asteptari".

# Mihai Petre, vicepresedinte PD

"Desi, din estimarile noastre, la nivelul municipiului n-au existat probleme majore privind vreo frauda, partidul nostru a realizat o estimare a votantilor pe categorii sociale. Am constatat ca cei care s-au prezentat la urne au fost indeosebi batranii si cetatenii cu venituri modeste si foarte modeste, aspecte ce ne ridica serioase semne de intrebare. Partidul Democrat are de reprosat guvernantilor slaba mediatizare a prevederilor noii Constitutii si campania agresiva de a scoate oamenii la vot fara ca acestia sa fie informati in legatura cu ce trebuie sa voteze. La nivel national, PD are unele semne de intrebare cu privire la cresterea procentului de votanti in intervalul sambata noapte -duminica seara, perioada in care procentul votantilor a crescut ca un Fat-Frumos care creste in doua zile cat altii in 20 de ani".

# Mircea Iustian, senator al PNL Constanta

"Modul in care populatia a tratat referendumul national privind modificarea si revizuirea Constitutiei arata ca romanii sunt profund deceptionati de ceea ce s-a intamplat in actuala guvernare PSD. Faptul ca populatia nu s-a prezentat la vot demonstreaza lehamitea de a merge la urne si, nu in ultimul rand, de minciunile pe care PSD le-a spus trei ani la rand. De asemenea, neprezentarea oamenilor la vot arata ca cetatenii sunt satui mai ales de coruptia pe care partidul de guvernamant o practica si spune ca o combate. Procentul de peste 50% se datoreaza faptului ca in cele doua zile de referendum s-au intrebuintat tot felul de masuri si metode mai putin legale, precum tombole, promisiuni si chiar amenintari. Si nu trebuie sa uitam celebrele urne mobile care au pornit pe strazi si prin casele oamenilor. Toate acestea ridica un mare semn de intrebare asupra modului in care s-a realizat acest procent. Ca sa nu uitam faptul ca, la ora 13.00, in ultima zi a scrutinului, se prezentase la vot mai putin de 35% din populatie, iar numai dupa cinci ore statisticile aratau ca votasera inca 25% din cetateni. E acceptabil sa crezi ca oamenii au asteptat sa se prezinte la urne in ultimele ore ale votului, dar nu in asa proportie. Dupa parerea mea, populatia era normal sa voteze aceste modificari ale Legii fundamentale, care reprezinta un pas inainte, chiar si asa, tarait".

# Max Badin, vicepresedinte Actiunea Populara

"Partidul Actiunea Populara saluta adoptarea de catre cetateni a Constitutiei revizuite. Desi multe dintre neajunsurile Legii fundamentale nu au fost rezolvate, noua Constitutie aduce o serie de schimbari necesare. De altfel, Actiunea Populara a recomandat membrilor si simpatizantilor sai sa se prezinte la referendum si sa voteze in favoarea Constitutiei revizuite. O exceptie prevazuta de lege, deplasarea cu urna mobila, a fost transformata de PSD in regula in timpul referendumului. La alegerile locale si la cele generale, cand miza va fi pastrarea puterii si a privilegiilor, electoratul trebuie sa se astepte la orice. Pe de alta parte, modul in care au decurs pregatirea si desfasurarea referendumului a fost nedemocratic. PSD a incalcat principiile fundamentale ale Constitutiei pe care ne cerea insistent sa o votam. PSD a incalcat dreptul la informatie. Dupa ce, mai bine de doi ani, a dezbatut Constitutia cu usile inchise pentru opinia publica, puterea a investit sume uriase din bani publici intr-o propaganda desantata, menita sa-i determine pe romani sa voteze favorabil la referendum. PSD a transformat actiunile de promovare a noii Constitutii intr-un circ electoral. Nici proiectul legii de revizuire a Constitutiei si nici textul supus referendumului nu au facut obiectul unei dezbateri publice consistente".

# Partidul Romania Mare a contestat rezultatul referendumului

Nici nu s-au racit bine rezultatele centralizate ale referendumului privind revizuirea Constitutiei din anul 1991, si Partidul Romania Mare a contestat deja procentul national al acestei actiuni. Anuntul a fost facut ieri in cadrul unei conferinte de presa extraordinare, sustinuta de presedintele constantean al acestei formatiuni politice, Radu Comanici. Dupa parerea liderilor PRM Constanta, neparticiparea la urne este, in fond, tot un gest politic, ce nu poate fi contestat. Desi recunosc faptul ca va fi un lucru dificil intrucat nu dispun de o baza logistica, PRM-istii au precizat ca in aceste zile vor face o numarare paralela a voturilor de la nivelul judetului Constanta, pentru referendumul national privind revizuirea Legii fundamentale a tarii noastre. Radu Comanici le-a reprosat reprezentantilor Partidului National Liberal si celui Democrat faptul ca nu au avut o activitate ireprosabila in Biroul Electoral Judetean si in sectiile de votare din care au facut parte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii