Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Pana a ajuns valet la casa baronilor PSD

ro

10 Nov, 2003 00:00 689 Marime text

Nastase, hulit si iubit

Din ciclul "ipocrizia in politica" continuam cu un exemplu deja celebru: senatorul Viorel Marian Pana. Asa cum spune si proverbul "fiecare pasare pe limba ei piere", ne-am hotarat sa vedem ce evolutie politica va avea senatorul Pana, care trece de la opozitie la putere cu o lejeritate vecina cu inconstienta politica. Pentru Pana zicala "toate la timpul lor" s-ar traduce in: azi contra Nastase, maine cu Nastase, dupa cum ii dicteaza interesul. Vom relua o parte din pozitiile radicale ale lui Pana pe vremea cand era in PD. "Actualul guvern vinde mobila de casa (societatile comerciale) pentru achitarea intretinerii Palatului Victoria" - aprecia senatorul intr-un comunicat, in care facea bascalie, printre altele, "de cornu` si lapticu` de la tata Nastase". Pe 15 august 2002, Pana critica initiativa premierului de a tine un discurs politic la Manastirea Nicula, cu prilejul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului. "Adrian Nastase se comporta ca un lider demagogic al unui partid minoritar si in nici un caz ca premier al Romaniei", se arata in mesajul senatorului Pana. Pe aceeasi linie, actualul PSD-ist marcant considera ca "minciuna si demagogia au fost consacrate de catre membrii Partidului Social Democrat ca politici de guvernare". Sa insemne aceasta, oare, ca Viorel Marian Pana recunoaste acum ca la PSD ii era locul? Minciuna si demagogia sa fie acum si politica sa ca si a noilor sai colegi de partid? Oricum ar fi, postura sa este mai putin fragila decat a PSD-ului. Primind sa-l boteze dupa legea lor, pesedistii trebuie sa-si asume un paradox insuportabil: ori accepta ca sunt mincinosi si demagogi, ori trebuie sa-l proclame pe Pana mincinos si demagog. Prima situatie nu poate fi acceptata sub nici o forma, pentru ca, daca ar fi asa, nu ar mai avea rost sa se prezinte inca o data in fata electoratului. Dar nici a doua situatie nu poate fi acceptata de PSD, pentru ca, daca Pana este mincinos si demagog, nu se explica de ce l-au primit in partid. Daca PSD traieste cu acest paradox, singura explicatie viabila pentru atitudinea partidului de guvernamant este dispretul total fata de logica, ratiune si moralitate. In acest mod, insa, cine ar mai lua in seama o gasca de saraci cu duhul?

De la Pana citire: Coruptia care macina structurile PSD

"Ca o regula generala, unde exista bani sau mediu prolific in a se face bani, apare Cabinetul Nastase si monopolizeaza afacerea, aservind-o PSD-ului si clientelei politice. De la un sistem care se dorea de relaxare, de liberalizare si democratizare, in ultimul timp, in mod vadit, Cabinetul Nastase face pasi mari spre fostul sistem, centralizat, dominat de un partid-stat". Aprecierea ii apartine senatorului Pana si a fost data publicitatii in data de 12 noiembrie 2002. Explicatia tuturor relelor partidului de guvernamant, sustinea senatorul, era coruptia care macina structurile PSD-ului la cel mai inalt nivel. Si daca guvernantii sunt corupti, atunci au si interesul sa astupe gurile care denunta acest adevar. Cel putin asa vedea Pana cel democrat incercarea PSD de a inlatura opozitia si de a limita dreptul la libera exprimare. In acest sens, in data de 6 ianuarie 2003, vicepresedintele PD, Viorel Marian Pana, anunta ca va sesiza forurile internationale asupra tendintei actualei guvernari de a pune botnita presei independente prin modificarile aduse Codului Penal. Abordand aceeasi tematica, in comunicatul din 8 ianuarie a.c., senatorul ii ureaza succes premierului Nastase in actiunea de identificare a zonelor care ar putea sa induca elemente de coruptie. Pana ii sugereaza premierului sa foloseasca o harta administrativa a Romaniei, pe care steguletele coruptiei ar putea ocupa 74%, adica tocmai primariile pesediste. Pe 9 ianuarie, senatorul il ia peste picior inca o data pe Nastase, declarand ca nu s-ar mira daca acesta ar declara razboi Polului Nord, ca urmare a autodescalificarii politice la care s-a expus in urma proiectului alegerilor anticipate. In sfarsit, pe 20 ianuarie, referindu-se la proiectul numirii unor guvernatori regionali, Pana acuza Guvernul ca trimite lupii la oi. Ar fi interesant de aflat cum comenteaza in momentul de fata senatorul PSD Viorel Marian Pana afirmatiile senatorului PD Viorel Marian Pana. Domnia sa va trebui sa-si repudieze intreaga activitate, afirmatiile si convingerile pe care si le-a exhibat in public pe vremea cat era in opozitie. Si iata cum a mai fost castigat un adept la tabara celor care trebuie sa-si retuseze trecutul pentru a face fata exigentelor prezentului.

In randul rebuturilor politice

Pe 30 ianuarie 2002, Pana acuza PSD-ul si in special pe senatorul Dan Rahau ca incearca o manipulare grosiera a opiniei publice, raspandind zvonuri despre dezintegrarea organizatiei PD. Senatorul, democrat la acea vreme, gaseste ragazul de a strecura printre randuri impresia sa personala despre migratorii politici Sassu si Duvaz, pe cel din urma incadrandu-l in categoria rebuturilor, alaturi de Constantin Fratila si Jean Paul Tucan, initiatorii unei tentative de puci in PD Constanta, in vederea inlaturarii conducerii de la acea vreme. Supararea lui Pana pe Rahau avea insa temeiuri mai vechi. Inaintea alegerilor generale din anul 2000, senatorul Rahau, pe atunci presedinte al PDSR Constanta, il primise pe Viorel Marian Pana in cadrul partidului, intr-un moment in care acesta nu-si gasea locul in PD. Rahau a fost onorat de cererea lui Pana, de care si-a amintit insa, inoportun, si pe vremea cat senatorul democrat a tunat si fulgerat impotriva Guvernului Nastase. In 7 februarie 2003, desi aflat intr-un turneu prin filialele PD din tara, Pana gaseste momentul pentru a transmite presei un mesaj cu privire la dosarele de coruptie furnizate de organizatiile judetene ale partidului pe care il reprezenta. Pe 26 februarie 2003, senatorul il califica pe Nastase drept prim-baron al Romaniei. Reactia sa a fost motivata de concluzia trasa de premier, in urma unor sedinte de raport din cadrul PSD, ca in partidul de guvernamant nu exista nici coruptie, nici corupti. Pe 4 martie 2003, senatorul avertizeaza ca "Grupul de unificare social-democrata infiintat de PSD este un departament de cadre tip PCR, care racoleaza dezertori politici". In luna aprilie, comentand sugestiile venite din partea PSD cu privire la o posibila colaborare cu PD, dar fara Traian Basescu, senatorul Pana se arata "onorat" de aceasta "invitatie parsiva la guvernare". Ca un schimb de politeturi, senatorul intoarce propria sa oferta, anume aceea ca PSD sa-l sustina pe Traian Basescu la alegerile din 2004. In acelasi comunicat, senatorul reaminteste PSD-ului ca Partidul Democrat exclude orice colaborare, in proportie de 99%, cu partidul de guvernamant. Ne intrebam daca senatorul, devenit membru PSD, mai sustine varianta ca partidul de guvernamant sa-l sprijine pe Traian Basescu in campania electorala. De asemenea, ar fi interesant de aflat daca senatorul Pana se considera un rebut politic, din moment ce a migrat la PSD ca si "tradatorii" Duvaz si Sassu.

Sfarsitul aventurii

Pe 18 aprilie, cand pozitia lui Pana era deja clatinata de venirea lui Stelian Dutu la conducerea organizatiei constantene a PD, senatorul se alatura colegului sau Liviu Negoita, aflat intr-o situatie similara, declarand ca nu va parasi partidul. "Partidul nu este al lui Traian Basescu sau al Biroului Permanent National, ci al membrilor de partid din care fac parte si Viorel Marian Pana si Liviu Negoita", isi motiveaza el optiunea. Pe 27 mai, dupa mai bine de o luna de tacere, Viorel Marian Pana revine cu declaratii usor surprinzatoare la adresa lui Basescu, daca tinem cont de faptul ca pana la schimbarea sa din functie avusese o pozitie similara cu cea de mascarici al regelui, concurand personal la crearea unei imagini de lider intransigent al fostului comandant de vas. In decursul evenimentelor care i-au subrezit pozitia in cadrul partidului, Pana si-a schimbat optica la 180 de grade, denuntand in termeni duri politica promovata de Basescu. PD nu este "Basescu SRL sau Basescu si asociatii", se arata in comunicatul senatorului, care, pe timpul cat a obladuit filiala locala a partidului, a refuzat sa acorde functii de conducere Doinei Basescu si lui Dragos Basescu, rudele si oamenii de incredere la Constanta ai primarului Bucurestilor. Aici ia sfarsit aventura declaratiilor tumultuoase ale senatorului Pana. La scurt timp, domnia sa si-a anuntat inscrierea in PSD si intentia de a se bate pentru o pozitie onorabila, atat in numele sau, cat si in numele celor 2400 de sustinatori. Aici sunt indoieli: cand grupul de sprijin era format din 2400, cand din 3000, probabil functie de buget. Cei care au preluat conducerea Partidului Democrat au infirmat insa ca senatorul ar fi urmat de 2400 de adepti. Ba chiar, intr-un comunicat remis publicitatii pe 9 iunie 2003, se precizeaza ca Pana a lasat in urma sa datorii atat in contabilitatea partidului, cat si fata de persoane fizice care au acceptat sa-l gireze la diverse banci pentru contractarea unor credite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii