Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:28 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizită de informare a delegaţiei Primăriei Cumpăna în judeţul Harghita „Este o lecţie de viaţă pe care trebuie să o învăţăm unii de la alţii“

ro

13 Jan, 2018 00:00 1752 Marime text
 
În perioada 9 -11 ianuarie 2018, o delegaţie a Primăriei Cumpăna a efectuat o vizită de informare în judeţul Harghita, pentru a cunoaşte metodele aplicate de gospodarii din această zonă prin care au reuşit să prelucreze tradiţional produse din lapte şi carne, urmând ca acestea să fie înregistrate ca marcă la OSIM.
 
Din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, crescători de animale, microfermieri din localitate, precum şi reprezentanţi ai mediului universitar: ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, Elena Diea, inspector tehnic Compartiment Investiţii, Mihai Dumitru, microfermier, preotul Alin Cosmin Bumb, crescător de animale, Simion Pop, crescător de animale, prof. Eden Mamut, de la Universitatea „Ovidius“, prof. Cosmin Sonea, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.
 
Pentru a cunoaşte mai bine realitatea, membrii delegaţiei din Cumpăna au vizitat mai multe puncte de lucru de pe raza judeţului Harghita, fiind însoţiţi de directorul Departamentului Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean Harghita - Marton István şi deputatul UDMR Antal István Iános. Printre punctele de lucru vizitate de către delegaţia din Cumpăna se numără: fabrica de prelucrare a laptelui din proprietatea Cooperativei Agricole Csengo, din comuna Frumoasa; bucătăria comună şi punctul de prelucrare a fructelor şi legumelor din sat, echipament aflat în proprietatea Asociaţiei Agricultorilor din comuna Văcăreşti; atelierul de prelucrare a cărnii aflat în proprietatea unei familii din comuna Dăneşti; atelierul de prelucrare a laptelui aflat în proprietatea unei familii din satul Valea Strâmbă, comuna Suseni; bucătăria comună şi punctul de prelucrare a fructelor şi legumelor din sat aflate în proprietatea Asociaţiei Turistice şi Tradiţionale Fenyoalja din comuna Ciumani; fabrica de prelucrare a laptelui - în proprietatea Târnava Mare Cooperativă Agricolă, din oraşul Cristuru Secuiesc.
 
„Aceasta este încă o lecţie de viaţă pe care trebuie să o învăţăm unii de la alţii. Deşi au trecut mulţi ani de când avem la dispoziţie fonduri europene, nu au existat formele de cooperare, fiind greu de schimbat mentalitatea oamenilor în ceea ce priveşte asociaţiile (asocierea gospodarilor). Specific acestei zone este sprijinul de care au beneficiat comuna, în primul rând, şi asociaţia de la nivelul comunei, din partea Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Consiliului Judeţean. Spre exemplu, sprijinul oferit pentru înregistrarea produselor la OSIM şi înfiinţarea asociaţiilor de dezvoltare rurală.
 
Consiliul judeţean a accesat fonduri europene pe care le-a atribuit asociaţiilor de dezvoltare rurală de la nivelul comunelor, fondurile fiind folosite pentru utilarea completă a spaţiilor - utilarea bucătăriilor comunale şi a celor de dezvoltare tradiţională, respectiv pregătirea profesională şi informarea personalului care lucrează în aceste asociaţii“, a declarat ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
 
Ca urmare a acestei vizite de informare, administraţia locală din Cumpăna va organiza o întâlnire de informare a tuturor crescătorilor de animale din comună. La rândul lor, universităţile angrenate în acest proiect vor identifica surse de finanţare pentru construirea şi dotarea cu utilajele necesare a unor microfabrici de procesare a cărnii şi laptelui la Cumpăna.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii