Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AH1N1 devine tot mai rezistent

ro

19 Nov, 2009 02:48 14206 Marime text

AH1N1.jpgO noua mutatie a virusului porcin

In urma unui caz cu deces din Hong Kong s-a constatat ca virusul rezista mai mult timp in aer si traieste mai bine in apa clorinata * Adrian J. Gibbs: "Moare la o temperatura de fierbere de 72 de grade, fata de 59, precedentul" * Apa potabila din Romania - risc maxim!

O stire menita sa produca panica planetara a fost difuzata, recent, in SUA. S-a constatat in urma unui caz din Hong Kong, cu un pacient decedat, ca virusul AH1N1 a suferit o noua mutatie importanta, anume ca poate sa fie imun la clorinarea si fluorurarea apei potabile aproximativ trei zile. Pana acum, virusul nu rezista in apa potabila "clara" mai mult de 90 de minute, iar in apa supusa intens clorinarii mai mult de 30 de minute. La fel, virusul initial, cel "european" nu rezista in aer mai mult de doua ore. Conform "Eco-Science Lab.", mutatia suferita in Hong Kong "este viabila in aer mai mult de 24 de ore, iar in apa potabila clorinata aproximativ 70 de ore."

Expertii de la "Eco-Science Lab.", din SUA, cei care au studiat in laborator o tulpina din aceasta noua mutatie a virusului (a patra suferita de la aparitia focarului initial din Mexic), atrag atentia autoritatilor ca trebuie sa ia masuri in privinta apei potabile si a mariri dozelor de clor si fluor, pana la cantitati care sa prezinte siguranta in ceea ce priveste reactiile alergogene. Specialistii ii sfatuiesc pe cetateni sa poarte toti masti pe toata perioada deplasarilor in aer liber si sa nu consume apa de la robinet, ci numai apa plata, cumparata de la firme consacrate. "Eco-Science Lab." a mai averizat ca noua tulpina moare la fierberea apei in jurul a 68 de grade Celsius, pe cand cea initiala rezista doar la 59 de grade Celsius. Asa ca se recomanda fierberea apei si pentru gatit.

adrian.jpgTulpina Hong-Kong a aparut si in Malaesia

La aproximativ o saptamana de la identificarea noii tulpini, ziarul malaesian "The Star", cel mai important cotidian regional, a anuntat ca si in Malaesia a fost identificat un nou tip de virus AH1N1, mult mai rezistent. Jurnalistii cereau autoritatilor sa ia masuri impotriva unei iminente pandemii care ar putea ucide sute de mii de oameni. Cei de la "The Star"" citau un expert australian, Adrian J. Gibbs (foto stanga), care constatase, spre deosebire de colegii de la "Eco-Science Lab." ca virusul nou "rezista in aer aproximativ 16 ore, iar in apa potabila neclorinata in jur de 30 de ore. "De asemnea, Gibbs afirma ca virusul nu se transmite prin tubul digestiv, deci prin urina sau fecale. "Temperatura la care moare acest virus, in schimb, este destul de mare, in jur de 72 de grade Celsius, fata de tulpina numarul doi, cea care rezista sub 60 de grade, ceea ce-i confera o rezistenta sporita...", mai adauga expertul australian. "Virusul a suferit mai multe mutatii in comparatie cu tulpinile originale ale gripei porcine, care gripa nu era o noutate pentru planeta. Problema e ca in timpul studierii acestuia si a incercarii de realizare a unui vaccin s-a produs
o mutatie esentiala, iar virusul cu aceasta mutatie a scapat pur si simplu din laborator", a declarat Gibbs in cadrul unui interviu acordat "Bloomberg Tv".

Si in Romania au aparut primele zvonuri


Si la noi in tara au aparut deja primele zvonuri legate de transmiterea noului virus in apa de la robinet. Zvonul circula deocamdata pe messenger, pe Twitter si pe Hi5. Sunt citate cateva persoane de la Institutul de Sanatate
Publica Bucuresti, precum si parinti de copii care lucreaza la Igiena Mediului, care ar fi descoperit in apa potabila germeni de AH1N1. Acestia si-au sfatuit apropiatii ca timp de o saptamana sa nu mai consume apa de la robinet, nici macar sa nu se spele cu ea pe fata sau pe maini, ci sa foloseasca numai apa imbuteliata. Imediat, adeptii romani ai Teoriei Conspiratiei au impanzit forumurile de internet cu supozitia ca apa potabila a fost special "infectata" ca sa se imbolnaveasca o mare parte a populatiei si astfel sa accepte toti vaccinul anti-AH1N1. Cea mai injurata persoana de pe forumuri, in aceasta privinata, ramane Adrian Streinu-Cercel.

poluare.jpgApa potabila din Romania e criminala si fara AH1N1

Un studiu recent, de la inceputul acestei luni arata ca apa potabila din Romania si mai ales cea din Capitala se afla sub normele de siguranta impuse de organismele internationale de profil, fiind un pericol pentru sanatatea publica. Cantitatile de bacterii si de virusi din apa de la robinet sunt cu mult peste limita de siguranta. Cu atat mai mult cu cat in apa furnizata de companii s-au gasit urme de fecale si urina, ca si bacterii stomacale foarte periculoase.

Statia de epurare de la intrarea in Bucuresti trebuie sa filtreze circa 500 de tone de namol zilnic si nu mai face fata. La randul lor, apele Dunarii au devenit o amenintare pentru circa 200.000 de oameni, fiind intens contaminate cu virusi si bacterii. Victimele poluarii pot fi locuitorii oraselor Calarasi si Oltenita, unde sursa principala de apa este chiar fluviul Dunarea. Medicii recomanda localnicilor sa evite pe cat posibil sa consume apa de la robinet, chiar daca aceasta a fost tratata. Continutul mult prea mare de clor poate provoca in timp de la gastrite pana la boli
de stomac mult mai grave.

Risc maxim pe Dunare



Camelia Truica, medic pidemilog, a declarat ca "Dunarea este un factor de risc important din punct de vedere epidemiologic. Dupa mai multe teste repetate, din punct de vedere microbiologic apa este intens contaminată". In urma analizelor efectuate de Autoritatea de Sanatate Publica din Calarasi a rezultat ca apa Dunarii contine virusi si bacterii care pot provoca mai multe tipuri de boli infectioase cum ar fi leptospiroza, meningita, dizenterie sau enterocolite si o serie de alte boli de piele. "Mai mult, in fata noii provocari a gripei-porcine, nici in acest caz nu se stie care este puterea de transmitere a acestei boli prin apa infectata cu bacterii si virusi.", adauga specialistul Lucretia Tudose. "Zona este una endemică ne asteptăm in continuare sa apara ca in fiecare an un val de bolnavi", a marturisit doctor Vericeanu, manager Spitalul Judetean Calarasi.

Bucurestii, poarta principala

Anul acesta, in Dambovita au fost deversati 370.000 de metri cubi de ape uzate, care contineau peste 25.000 de tone fosfati, 500 de tone de detergenti, o tona de cianuri, iar cantitatile de azot, amoniu, uree sau fosfor au depasit de 30 - 40 de ori normele impuse. "Este posibil ca acesti nutrienti sa favorizeze dezvoltarea unui numar mult mai mare de microorganisme care influenteaza negativ sanatatea populatiei", a precizat Iulian Groapa, director Agentia pentru Protectia Mediului Calarasi. In prezent circa 80% din apele uzate ale Romaniei, provenite de la principalele surse de poluare, ajung in rauri, si de aici in mare, neepurate sau insuficient epurate. Este vorba despre aproximativ 1.500 de milioane de metri cubi anual.

Modernizarea va fi abia in 2013

De la Primaria Capitalei, am fost informati ca s-au facut investitii la statia de epurare din 2003, prin accesare de fonduri europene, dar ca modernizarea completa a filtrelor statiei de epurare va avea loc in 2013. "Problema cea mai mare a apei din Bucuresti este poluarea de natura biologica. Multi dintre bucuresteni nu stiu ca statia trebuie sa filtreze circa 500 de tone de namol zilnic si ca din acest punct de vedere pericolul de infectare este unul foarte mare", ni s-a transmis de la primarie.

Andrei G. Tudose

Sursa: agentia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii