Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un punct central pe agenda politică a eurodeputaţilor ALDE este dezvoltarea antreprenoriatului şi obţinerea de subvenţii egale pentru agricultură

ro

18 May, 2019 00:00 2403 Marime text
Candidaţii ALDE pentru Parlamentul European afirmă că se vor lupta astfel încât şi românii să primească subvenţii egale cu cele de care se bucură agricultorii din alte state membre UE. „Nu munceşti mai puţin decât ei. Produsele tale trebuie să fie competitive pe piaţa europeană. Tu ţine-te de treabă, iar noi vom avea grijă ca banii să ajungă la tine”, susţine echipa de candidaţi ALDE.
 
În altă ordine de idei, România, prin reformele politice şi economice pe care şi le-a asumat în ultimii ani, a devenit mai competitivă, mai prosperă şi mai dinamică, reuşind să reducă semnificativ diferenţele economice şi sociale în comparaţie cu media UE.
 
„Conform datelor ultimele date Eurostat, economia României se clasează pe un loc mult mai bun în Uniunea Europeană, reprezentând 1,23% din economia UE în privinţa PIB-ul exprimat în euro (valoarea nominală), depăşind astfel Grecia, Portugalia şi chiar Cehia. Concret, România intră în prima jumătate a plutonului de state membre UE importante care au o contribuţie între 0,5% şi 2% din PIB-ul UE, confirmând astfel faptul că economia a devenit competitivă.
 
În anul 2018, PIB-ul pe locuitor exprimat la paritatea puterii de cumpărare a depăşit 200 mld. EUR. În termeni nominali, PIB în 2018 a crescut cu 83,8 mld. lei în comparaţie cu anul 2017. În anul 2016 sporul a fost de 52,5 mld lei. Din punctul de vedere al convergenţei reale a produsului intern brut (PIB) pe locuitor exprimat prin puterea de cumpărare standard (PCS), evaluată prin decalajele faţă de media europeană (încă UE-28), România tinde să ajungă la un orizont de 70% din media europeană, comparativ cu 58% în anul 2016, în jur de 60% în 2017.
 
Prin creşterea economică de 4,1 % realizată în mare măsură prin cele trei ramuri - industrie, agricultură şi IT - se confirmă faptul că România a intrat în prima jumătate a statelor membre importante.
 
Exporturile româneşti de bunuri au înregistrat o valoare record de 67,7 mld. euro, ceea ce se traduce într-o creştere de 8,1% comparativ cu anul 2017. Peste 70% din exporturile româneşti au fost destinate pieţei europene, având ca parteneri comerciali Franţa, Italia şi Germania, ceea ce a făcut ca exporturile intra-comunitare să cunoască o rată de creştere dublă faţă de media UE (9,5% comparativ cu 4,9%).
 
În anul 2018, investiţiile străine directe (ISD) au ajuns la 4,93 mld. euro, comparativ cu 2017 când au înregistrat o valoare de 4,79 mld. euro şi 4,51 mld. euro în 2016. Capitalul străin a fost îndreptat către prelucrarea ţiţeiului, produse chimice, cauciuc şi mase plastice, precum şi către industria mijloacelor de transport. Europarlamentarii ALDE vor continua să propună o strategie de atragere a investiţiilor străine directe şi să dezvoltăm un cadru legislativ flexibil şi măsuri necesare pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
 
În anul 2018, producţia industrială a crescut cu 4,3%, situând România alături de Slovacia pe locul 5, la nivelul întregii Uniuni. O evoluţie pozitivă a avut şi cifra de afaceri din industrie, care a crescut cu 11,8% datorită industriilor prelucrătoare, a bunurilor de capital şi energetică”, se arată într-o informare transmisă de echipa de campanie a ALDE.

 
În acest context, europarlamentarii ALDE vor continua să susţină toate proiectele economice menite să ducă România la un nivel de dezvoltare şi bunăstare asemănător cu cele mai importante state europene prin următoarele angajamente şi vor susţine interesele operatorilor economici români, mai ales ale întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel încât acestea să valorifice oportunităţile existente şi să devină mai competitive la nivelul UE; vor promova noi proiecte concrete pentru a coordona mai bine politicile naţionale şi europene în scopul creşterii economice inteligente, sustenabile şi favorabile atingerii standardelor europene pentru dezvoltarea calităţii vieţii; vor continua să încurajeze dezvoltarea unui mediu politic care să susţină stabilitatea şi predictibilitatea sistemului fiscal, precum şi asigurarea unui dialog onest şi echilibrat cu investitori străini; vor pleda pentru ca sectorul industrial din România şi sectorul de cercetare tehnologică să aibă şanse reale de dezvoltare în peisajul european.
 
Un punct central pe agenda politică ALDE este dezvoltarea antreprenoriatului, deopotrivă la nivel micro, prin stimularea înfiinţării de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), cât şi la nivel macro, prin implicaţiile pe care libera iniţiativă le are în progresul economic general al României, stimulând atât piaţa forţei de muncă, cât şi piaţa de produse.
 
„Economia românească bazată şi pe antreprenoriat devine mai competitivă şi mai dinamică. Astfel, o idee de succes aplicată întru-un sector cu productivitate scăzută poate reforma şi revoluţiona modul de producţie, obţinând în final un sector reformat şi performant, cu un nou produs sau serviciu cu randament ridicat.
 
Prin stimularea înfiinţării de noi afaceri şi susţinerea iniţiativelor de inovare a mediului privat, România se va conecta şi mai mult la rolul pe care antreprenorii îl deţin în dezvoltarea mediului economic, social şi cultural unde aceştia activează. În acelaşi timp, antreprenorii au nevoie de un cadru predictibil şi transparent în care să-şi poată desfăşura, pe termen lung, activităţile. Deschiderea şi colaborarea între toate părţile implicate conduc la un rezultat predictibil: dezvoltare de lungă durată prin inovare şi recunoaşterea dezvoltării unui business educat la nivel local, regional, naţional şi, de ce nu, la nivel european”, se arată în programul politic al candidaţilor ALDE.
 

De aceea, europarlamentarii ALDE vin în sprijinul antreprenorilor cu următoarele măsuri concrete: promovarea unui dialog echilibrat cu pieţele financiare pentru a finanţa companiile mici şi mijlocii şi pentru a sprijini tinerii întreprinzători care doresc să-şi pună în aplicare ideile de afaceri, prin injectarea necesară a capitalului financiar; informarea constantă a tinerilor antreprenori despre Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), instituţie ce ar putea ajuta întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi pe cele nou înfiinţate, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate; elaborarea unei strategii prin care IMM–urile să atragă mai uşor fondurile europene specifice fiecărui domeniu de activitate. Reducerea complexităţii administrative a cadrului de reglementare a fondurilor structurale este de o importanţă majoră, deoarece poate avea un impact considerabil asupra activităţii antreprenoriale.
 
Pentru europarlamentarii ALDE creşterea producţiei şi a randamentului agricol sunt obiective de interes naţional pe care vor continua să le susţină constant în toate mediile politice şi instituţionale deopotrivă naţionale şi europene. România a obţinut producţii record la mai multe culturi. În acest sens, în anul 2018 următoarele programe au fost implementate cu succes:
 
Prin programul „Refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii” peste 10 000 de hectare au fost irigate şi 1028 de km de canale au fost umplute cu apă. Acest obiectiv a fost posibil datorită investiţiilor în amenajarea sistemelor de irigare şi a staţiilor de pompare.
 
Programul „Apa gratuită până la staţia de punere sub presiune” a facilitat accesul fermierilor la apa de irigare. Datorită investiţiilor din programul “Dezvoltarea sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor” producţia agricolă a crescut substanţial iar pierderile au fost diminuate.
 
Prin „Programul de stimulare a producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii prin înfiinţarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de stat”, în anul 2018, au crescut deopotrivă producţia şi volumul de marfă necesar pieţei.
 
Programul “Tomate în spaţii protejate” a fost un real succes. Peste 16 550 de legumicultori au fost înscrişi, iar în ambele cicluri au fost livrate în jur de 100 000 de tone de roşii pe piaţa internă. Prin programul „Sprijinirea colectării şi comercializării lânii” s-au colectat peste 14.274 de tone lână. Prin programul „Sprijin suine rasele Bazna şi Mangaliţa” au fost acordate subvenţii consistente producătorilor de genetică
Prin programul “Reorganizarea unităţilor de cercetare” s-a stimulat cercetarea aplicativă şi introducerea de noi tehnologii în ferme, reorganizându-se în acelaşi timp 43 de unităţi de cercetare.
 
Prin „Programul de încurajare a agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale” se continuă activităţile de menţinere a tradiţiilor privind obţinerea unor produse ecologice.
 
Sursa foto: Imaginea a fost pusă la dispoziţie de ALDE
 
Material realizat la comanda ALDE, Cod unic de identificare al mandatarului financiar ALDE - 41190002
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii