Victor Negrescu (PSD) - „Prioritatea în viitorul Parlament European trebuie să fie alocarea de fonduri suplimentare pentru România şi combaterea sărăciei“
Victor Negrescu (PSD) - „Prioritatea în viitorul Parlament European trebuie să fie alocarea de fonduri suplimentare
24 May, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2651
Marime text
Fostul ministru Victor Negrescu se află pe lista de candidaţi PSD pentru alegerile europarlamentare. Victor Negrescu a fost europarlamentar din partea PSD în perioada 2014-2017, când a demisionat pentru a prelua funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene. În cadrul unui scurt interviu, acesta a vorbit despre importanţa atragerii de fonduri suplimentare pentru ţara noastră în următorul mandat la Parlamentul European, despre combaterea sărăciei la nivel european, dar şi despre importanţa votului de pe 26 mai.
Consideraţi că viitorii europarlamentari trebuie să negocieze alocarea unor fonduri suplimentare pentru România?
Din discuţiile pe care le-a avut cu diverşi primari, a reieşit o nevoie a negocierii aşa cum trebuie a viitorului buget european. Prioritatea viitorului mandat din Parlamentul European va fi discuţia privind viitorul buget al Uniunii Europene. Am fost membru în comisia pentru buget din PE şi cunosc în detaliu aceste aspecte. Avem nevoie să discutăm acolo de fonduri suplimentare alocate României şi avem nevoie să discutăm acolo şi de o simplificare a procedurilor de accesare a acestor bani europeni, o negociere care presupune, evident, să avem la Bruxelles oameni care cunosc aceste detalii, oamenii potriviţi la locul potrivit şi oameni care sunt dispuşi să lupte pentru România.
În calitate de preşedinte PES Activists România, cum vedeţi în viitor relaţia ţării noastre cu Uniunea Europeană?
Am convins instituţiile europene să acţioneze pentru a-i apăra pe românii afectaţi de discriminare în diferite state europene solicitând un tratament egal pentru toţi cetăţenii europeni.
Petiţia „România merită mai mult” a oferit exemple concrete de discriminare la care au fost supuşi românii din mai multe ţări europene, precum Marea Britanie, Franţa, Germania sau Olanda. Uniunea Europeană nu trebuie să lase pe nimeni în urmă şi trebuie să ofere tuturor şanse egale.
Cum poate influenţa votul românilor de pe 26 mai viitorul buget european?
În viitorul Parlament European trebuie să ne luptăm pentru alocarea de fonduri europene adecvate pentru politicile de dezvoltare. Din păcate, dreapta a lansat deja ideea unor tăieri de fonduri pe această zonă, mai ales prin vocea liderului senatorilor PNL, dar şi a liderilor PPE din Parlamentul European.
Vă rog să ne prezentaţi una dintre priorităţile eurodeputaţilor PSD, în afara celor legate de obţinerea de fonduri şi înlăturarea dublului standard pentru cetăţenii români.
Combaterea sărăciei trebuie să devină cu adevărat o prioritate la nivel european. Uniunea Europeană nu trebuie să mai lase pe nimeni în urmă. Motiv pentru care avem nevoie de politici publice europene care să respecte pilonii sociali europeni, de o finanţare consistentă şi accesibilă în viitorul buget european şi de resursele şi expertiza celor care astăzi activează în domeniul economiei sociale.
Eliminarea dublului standard nu este doar o promisiune de campanie. Aceste drepturi nu sunt garantate. Măririle de salarii din sistemul bugetar, pentru profesori şi medici, creşterea salariului minim, reglementarea telemuncii şi a internshipului, nu trebuie luate de-a gata. Lupta noastră trebuie continuată la nivel european. Avem nevoie de standarde egale şi venituri decente în toată Uniunea Europeană.
Alegerile europarlamentare din acest an sunt cele mai importante de la aderarea noastră la UE. pentru ca Europa se confruntă cu mari provocări și doar de noi depinde dacă rămânem simpli spectatori sau contribuim activ la marile decizii. Cum vi se pare că percep romanii scrutinul din 26 mai 2019?
Cred că românii au înțeles importanța acestui scrutin european, al patrulea organizat în România după cele din 2007, 2009 și 2014. După cum ați subliniat și dumneavoastră – foarte corect - aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul Uniunii Europene și pentru modul în care vrem ca România să fie tratată de acum încolo la nivel european.
Toate aceste provocări, fie că vorbim despre Brexit, noul buget european sau concurența existentă la nivel global, sunt probleme care ne afectează în mod direct pe fiecare dintre noi, chiar dacă aceste subiecte pot părea abstracte pentru mulți, având în vedere că nu prea sunt dezbătute în emisiunile televizate sau în paginile ziarelor.
Trăim vremuri istorice în Uniunea Europeană și nu numai. Avem o serie întreagă de provocări, care ar putea duce la o reconfigurare sau reformare a construcției europene (Brexit, regimurile iliberale din Polonia, Ungaria și România, criza migranților, terorismul, anumite tendințe populiste și chiar naționaliste - naționalismul nu trebuie confundat cu patriotismul). Cum ar trebui să arate Uniunea Europeană după 26 mai ?
Mă bucură faptul că ați decis să abordați aceste aspecte și vă mulțumesc pentru acest lucru. Într-adevăr, ne aflăm în contextul unor procese de anvergură care vor modela Uniunea Europeană: reflecția asupra viitorului proiectului european, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, respectiv discuțiile privind reperele și documentele strategice ale Uniunii, precum cadrul strategic de acțiune post-2019, Uniunea Economică și Monetară, viitorul Cadru Financiar Multianual, coroborate cu provocările din mediul internațional. Modul în care vor fi gestionate aceste provocări depinde în bună măsură de aceste alegeri și de configurația viitorului Parlament European.
Pentru consolidarea proiectului european, este astăzi mai mult decât necesară întărirea legăturii dintre cetățeni și Uniune, prin apropierea acestora de procesele decizionale. Ca să putem atinge acest deziderat, avem nevoie de oameni a căror prioritate va fi agenda cetățeanului și așteptările reale ale europenilor. Conducerea politică de dreapta a Uniunii Europene a condus acest proiect, în ultimii 15 ani, spre o criză economică care a generat tăieri de pensii și salarii, un șomaj ridicat în toată Europa, în special în rândul tinerilor, și o politică de austeritate în dezavantajul cetățenilor.
Iar politizarea exagerată a unor mecanisme europene care ar fi trebuit să ofere un tratament egal tuturor statelor și cetățenilor reprezintă o altă greșeală de neiertat pentru care dreapta se face responsabilă. Uniunea Europeană are nevoie de o schimbare, de revenirea la principiile și valorile fundamentale, are nevoie de suflet, de oameni, de acțiune și de încredere. Doar stânga europeană poate conduce către adevărata schimbare spre o Europă socială, o Europă a cetățenilor.
În mod evident, avem și o serie de provocări ce țin de politica externă a Uniunii (de exemplu, noul parcurs politic în era Trump, tendința expansionistă a Chinei, situația absolut dramatică din Ucraina - unde încă avem un război înghețat, politica tot mai agresivă a Federației Ruse, dar și propaganda bazată pe fake news în mediul online). Cum va trata echipa de eurodeputați a PSD aceste teme extrem de delicate?
Este esențial ca Uniunea Europeană să-și consolideze rolul de actor global influent și eficient. Uniunea Europeană înseamnă pace, dar pacea are nevoie de instrumentele necesare pentru a o garanta. Politica Uniunii Europene în materie de securitate și apărare reprezintă o prioritate majoră pentru cetățenii noștri. Iar programul politic al stângii europene poate readuce Uniunea Europeană aproape de cetățean și nevoile sale. Ne dorim, așa cum spuneam, să schimbăm ceea ce se întâmplă la ora actuală în Uniunea Europeană, pentru că de 15 ani, dreapta politică a condus la scăderea încrederii în proiectul european.
Revenind la esența întrebării dumneavoastră, eu am studiat printre altele domeniul afacerilor europene atât în țară, cât și în străinătate, din 2007 am creat cea mai mare rețea specializată în politica europeană din țara noastră, PES activists România, predau la nivel universitar discipline legate de politicile Uniunii Europene, am fost europarlamentar și ministru delegat pentru afaceri europene. Cred că am dobândit experiența necesară pentru a-mi reprezenta într-un mod adecvat țara într-o Uniune Europeană cu multe provocări.
Întrebarea la care națiunea română trebuie să răspundă este dacă ne dorim să participăm activ la scrierea istoriei prin intermediul unor oameni serioși și capabili pe care să îi trimitem în Parlamentul European. Daţi-le alegătorilor trei motive pentru care echipa PSD ar fi calificată să reprezinte România.
Partidul Social Democrat este formațiunea politică care a generat consensul de la Snagov, ce a condus la aderarea României la Uniunea Europeană. Tot partidul nostru a finalizat negocierile de aderare la Uniunea Europeană și NATO. În vreme ce popularii europeni au criticat România și au închis ochii când românii erau discriminați, noi acționăm pentru o Europă în care nimeni nu este lăsat în urmă.
Eu candidez cu dorința fermă de a continua proiectele deja inițiate în trecut, prin care am căutat cu consecvență: să apăr drepturile românilor care trăiesc sau muncesc în Uniunea Europeană, să democratizez accesul la oportunitățile disponibile la nivel european, promovând noi soluții de cooperare extinsă în domeniul sănătății, educației, cercetării și antreprenoriatului și, nu în ultimul rând, să scot în evidență valoarea adăugată adusă de România proiectului european.
Îmi face plăcere să-mi amintesc de faptul că am convins instituțiile europene să acționeze pentru a-i apăra pe românii afectați de discriminare în diferite state europene solicitând un tratament egal pentru toți cetățenii europeni. Petiția „România merită mai mult”, semnată de peste 20.000 de români, a oferit exemple concrete de discriminare la care au fost supuși românii din mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Olanda. Apoi, am fost singurul europarlamentar care a obținut aproape 60 de milioane de euro pentru proiecte-pilot în domeniul sănătății, educației, cercetării și antreprenoriatului. Acestea au reprezentat un exemplu privind modul în care se pot aduce bani europeni în țară din calitatea de membru al Parlamentului European.
Recent, împreună cu colegii de la PES activists România am demarat o nouă campanie europeană, care propune crearea unei reale cetăţenii europene, prin intermediul căreia se oferă garanția unor drepturi egale pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană. Practic, să nu mai existe discriminare între români, francezi, germani, bulgari sau italieni. Această inițiativă este susținută la nivel european de mai multe rețele asociative europene și își propune crearea unei cărţi europene de identitate sau includerea cetăţeniei europene în cartea de identitate naţională. Cred sincer că putem să ne luptăm pentru România, folosind mecanismele europene în interesul românilor!
Nu știu în ce măsură România se va simți confortabil să redevină o zonă tampon între Europa și Est și să-și piardă valorile și tinerii, care vor lua definitiv probabil calea pribegiei. Fac referire la faptul că suntem ținuti în afara Schenghen. Va putea atinge România acest deziderat în următoarea perioadă, în condiţiile în care, iată, acest lucru nu s-a întâmplat în perioada în care țara noastră a deținut președinția rotativă a Consiliului European?
Respingerea aderării la Schengen este o nedreptate, sunt primul care a spus-o când eram ministru delegat pentru afaceri europene. Aderarea României la spațiul Schengen este un drept ce trebuie respectat. Statele membre, prin politicienii lor, votează aderarea unui stat membru. Şi trebuie să spunem acest lucru clar și răspicat, guvernele de dreapta se opun aderării României la Schengen. Uniunea Europeană prin instituţiile sale, Comisie şi Parlamentul European, ne sprijină. Ştiu foarte bine acest lucru, pentru că în urmă cu aproape patru ani am depus la Parlamentul European o petiţie realizată împreună cu colegii mei din PES activists România, susţinută de peste 50.000 de semnături la nivel naţional, care a generat atunci primul răspuns ferm de sprijin pentru aderarea ţării noastre.
Totodată, am obținut sprijinul pentru aderarea României la Schengen din partea a șase state, care și-au exprimat susținerea deplină pentru țara noastră în urma unor apeluri directe adresate de mine: Irlanda, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania si Slovacia. Dacă eu am reușit sa obțin aceste rezultate ca simplu europarlamentar, ne putem imagina ce ar fi putut realiza președintele României, reprezentantul țării noastre în Consiliul European. Am mai spus-o, România putea obține mai multe de la Summitul de la Sibiu, la 9 mai 2019, dar din păcate întâlnirea a fost politizată de către PPE și PNL, iar declarația politică care a fost adoptată nu prevede de fapt angajamente reale care să conducă la o relansare a proiectului european. Nimic despre România sau aderarea la Schengen, din păcate!
După 12 ani de apartenență la Uniunea Europeană şi după alegerile din 26 mai, considerați că România ar putea avea un cuvânt greu de spus în deciziile care se iau la nivelul UE?
Trebuie să ne luptăm pentru un viitor al Uniunii Europene în care România să dețină un loc cât mai important. Nu mai suntem un stat recent aderat, avem nevoie să ieşim din defensivă, trebuie să ne comportăm cu profesionalism şi decenţă în raport cu instituțiile europene și celelalte state membre.
Să știți că deseori, în cariera mea politică, mi s-a transmis că nu se poate! Mi s-a spus că oamenii nu sunt interesați de politica europeană și am creat PES activists Romania, o organizație cu peste 10.000 de membrii care, printre altele, ajută sute de persoane anual. Mi s-a spus că europarlamentarii nu pot aduce bani europeni și am devenit deputatul european care a adus cei mai mulți bani europeni în țară. Mi s-a spus că tradițiile diplomatice nu permit României să conteze dar am creat formatul de dialog cu Franța și Germania și am pregătit temeinic Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Realizarea tuturor acestor lucruri nu a fost deloc uşoară, iar discuţiile au atins uneori punctele cele mai divergente, dar, vă spun sincer, acolo unde nu există dialog, nu există soluţii.
Din păcate, nu pot să nu remarc cum retorica europeană a devenit pentru unii doar un arsenal politic în lupta lor pentru putere. În loc să îi sprijine pe cei care arată că prin dialog se pot să construim punţi de legătură, în interesul ţării şi al Uniunii Europene, unii preferă să arunce cu pietre doar pentru că puterea politică, funcţiile şi frustrările personale sunt mai importante decât soluţiile care pot conduce ţara pe drumul cel bun. Să sperăm însă că românii vor sancționa la urne aceste aspecte regretabile!
Interviu realizat la comanda PSD, CUI mandatar financiar coordonator: 41190008
Consideraţi că viitorii europarlamentari trebuie să negocieze alocarea unor fonduri suplimentare pentru România?
Din discuţiile pe care le-a avut cu diverşi primari, a reieşit o nevoie a negocierii aşa cum trebuie a viitorului buget european. Prioritatea viitorului mandat din Parlamentul European va fi discuţia privind viitorul buget al Uniunii Europene. Am fost membru în comisia pentru buget din PE şi cunosc în detaliu aceste aspecte. Avem nevoie să discutăm acolo de fonduri suplimentare alocate României şi avem nevoie să discutăm acolo şi de o simplificare a procedurilor de accesare a acestor bani europeni, o negociere care presupune, evident, să avem la Bruxelles oameni care cunosc aceste detalii, oamenii potriviţi la locul potrivit şi oameni care sunt dispuşi să lupte pentru România.
În calitate de preşedinte PES Activists România, cum vedeţi în viitor relaţia ţării noastre cu Uniunea Europeană?
Am convins instituţiile europene să acţioneze pentru a-i apăra pe românii afectaţi de discriminare în diferite state europene solicitând un tratament egal pentru toţi cetăţenii europeni.
Petiţia „România merită mai mult” a oferit exemple concrete de discriminare la care au fost supuşi românii din mai multe ţări europene, precum Marea Britanie, Franţa, Germania sau Olanda. Uniunea Europeană nu trebuie să lase pe nimeni în urmă şi trebuie să ofere tuturor şanse egale.
Cum poate influenţa votul românilor de pe 26 mai viitorul buget european?
În viitorul Parlament European trebuie să ne luptăm pentru alocarea de fonduri europene adecvate pentru politicile de dezvoltare. Din păcate, dreapta a lansat deja ideea unor tăieri de fonduri pe această zonă, mai ales prin vocea liderului senatorilor PNL, dar şi a liderilor PPE din Parlamentul European.
Vă rog să ne prezentaţi una dintre priorităţile eurodeputaţilor PSD, în afara celor legate de obţinerea de fonduri şi înlăturarea dublului standard pentru cetăţenii români.
Combaterea sărăciei trebuie să devină cu adevărat o prioritate la nivel european. Uniunea Europeană nu trebuie să mai lase pe nimeni în urmă. Motiv pentru care avem nevoie de politici publice europene care să respecte pilonii sociali europeni, de o finanţare consistentă şi accesibilă în viitorul buget european şi de resursele şi expertiza celor care astăzi activează în domeniul economiei sociale.
Eliminarea dublului standard nu este doar o promisiune de campanie. Aceste drepturi nu sunt garantate. Măririle de salarii din sistemul bugetar, pentru profesori şi medici, creşterea salariului minim, reglementarea telemuncii şi a internshipului, nu trebuie luate de-a gata. Lupta noastră trebuie continuată la nivel european. Avem nevoie de standarde egale şi venituri decente în toată Uniunea Europeană.
Alegerile europarlamentare din acest an sunt cele mai importante de la aderarea noastră la UE. pentru ca Europa se confruntă cu mari provocări și doar de noi depinde dacă rămânem simpli spectatori sau contribuim activ la marile decizii. Cum vi se pare că percep romanii scrutinul din 26 mai 2019?
Cred că românii au înțeles importanța acestui scrutin european, al patrulea organizat în România după cele din 2007, 2009 și 2014. După cum ați subliniat și dumneavoastră – foarte corect - aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul Uniunii Europene și pentru modul în care vrem ca România să fie tratată de acum încolo la nivel european.
Toate aceste provocări, fie că vorbim despre Brexit, noul buget european sau concurența existentă la nivel global, sunt probleme care ne afectează în mod direct pe fiecare dintre noi, chiar dacă aceste subiecte pot părea abstracte pentru mulți, având în vedere că nu prea sunt dezbătute în emisiunile televizate sau în paginile ziarelor.
Trăim vremuri istorice în Uniunea Europeană și nu numai. Avem o serie întreagă de provocări, care ar putea duce la o reconfigurare sau reformare a construcției europene (Brexit, regimurile iliberale din Polonia, Ungaria și România, criza migranților, terorismul, anumite tendințe populiste și chiar naționaliste - naționalismul nu trebuie confundat cu patriotismul). Cum ar trebui să arate Uniunea Europeană după 26 mai ?
Mă bucură faptul că ați decis să abordați aceste aspecte și vă mulțumesc pentru acest lucru. Într-adevăr, ne aflăm în contextul unor procese de anvergură care vor modela Uniunea Europeană: reflecția asupra viitorului proiectului european, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, respectiv discuțiile privind reperele și documentele strategice ale Uniunii, precum cadrul strategic de acțiune post-2019, Uniunea Economică și Monetară, viitorul Cadru Financiar Multianual, coroborate cu provocările din mediul internațional. Modul în care vor fi gestionate aceste provocări depinde în bună măsură de aceste alegeri și de configurația viitorului Parlament European.
Pentru consolidarea proiectului european, este astăzi mai mult decât necesară întărirea legăturii dintre cetățeni și Uniune, prin apropierea acestora de procesele decizionale. Ca să putem atinge acest deziderat, avem nevoie de oameni a căror prioritate va fi agenda cetățeanului și așteptările reale ale europenilor. Conducerea politică de dreapta a Uniunii Europene a condus acest proiect, în ultimii 15 ani, spre o criză economică care a generat tăieri de pensii și salarii, un șomaj ridicat în toată Europa, în special în rândul tinerilor, și o politică de austeritate în dezavantajul cetățenilor.
Iar politizarea exagerată a unor mecanisme europene care ar fi trebuit să ofere un tratament egal tuturor statelor și cetățenilor reprezintă o altă greșeală de neiertat pentru care dreapta se face responsabilă. Uniunea Europeană are nevoie de o schimbare, de revenirea la principiile și valorile fundamentale, are nevoie de suflet, de oameni, de acțiune și de încredere. Doar stânga europeană poate conduce către adevărata schimbare spre o Europă socială, o Europă a cetățenilor.
În mod evident, avem și o serie de provocări ce țin de politica externă a Uniunii (de exemplu, noul parcurs politic în era Trump, tendința expansionistă a Chinei, situația absolut dramatică din Ucraina - unde încă avem un război înghețat, politica tot mai agresivă a Federației Ruse, dar și propaganda bazată pe fake news în mediul online). Cum va trata echipa de eurodeputați a PSD aceste teme extrem de delicate?
Este esențial ca Uniunea Europeană să-și consolideze rolul de actor global influent și eficient. Uniunea Europeană înseamnă pace, dar pacea are nevoie de instrumentele necesare pentru a o garanta. Politica Uniunii Europene în materie de securitate și apărare reprezintă o prioritate majoră pentru cetățenii noștri. Iar programul politic al stângii europene poate readuce Uniunea Europeană aproape de cetățean și nevoile sale. Ne dorim, așa cum spuneam, să schimbăm ceea ce se întâmplă la ora actuală în Uniunea Europeană, pentru că de 15 ani, dreapta politică a condus la scăderea încrederii în proiectul european.
Revenind la esența întrebării dumneavoastră, eu am studiat printre altele domeniul afacerilor europene atât în țară, cât și în străinătate, din 2007 am creat cea mai mare rețea specializată în politica europeană din țara noastră, PES activists România, predau la nivel universitar discipline legate de politicile Uniunii Europene, am fost europarlamentar și ministru delegat pentru afaceri europene. Cred că am dobândit experiența necesară pentru a-mi reprezenta într-un mod adecvat țara într-o Uniune Europeană cu multe provocări.
Întrebarea la care națiunea română trebuie să răspundă este dacă ne dorim să participăm activ la scrierea istoriei prin intermediul unor oameni serioși și capabili pe care să îi trimitem în Parlamentul European. Daţi-le alegătorilor trei motive pentru care echipa PSD ar fi calificată să reprezinte România.
Partidul Social Democrat este formațiunea politică care a generat consensul de la Snagov, ce a condus la aderarea României la Uniunea Europeană. Tot partidul nostru a finalizat negocierile de aderare la Uniunea Europeană și NATO. În vreme ce popularii europeni au criticat România și au închis ochii când românii erau discriminați, noi acționăm pentru o Europă în care nimeni nu este lăsat în urmă.
Eu candidez cu dorința fermă de a continua proiectele deja inițiate în trecut, prin care am căutat cu consecvență: să apăr drepturile românilor care trăiesc sau muncesc în Uniunea Europeană, să democratizez accesul la oportunitățile disponibile la nivel european, promovând noi soluții de cooperare extinsă în domeniul sănătății, educației, cercetării și antreprenoriatului și, nu în ultimul rând, să scot în evidență valoarea adăugată adusă de România proiectului european.
Îmi face plăcere să-mi amintesc de faptul că am convins instituțiile europene să acționeze pentru a-i apăra pe românii afectați de discriminare în diferite state europene solicitând un tratament egal pentru toți cetățenii europeni. Petiția „România merită mai mult”, semnată de peste 20.000 de români, a oferit exemple concrete de discriminare la care au fost supuși românii din mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Olanda. Apoi, am fost singurul europarlamentar care a obținut aproape 60 de milioane de euro pentru proiecte-pilot în domeniul sănătății, educației, cercetării și antreprenoriatului. Acestea au reprezentat un exemplu privind modul în care se pot aduce bani europeni în țară din calitatea de membru al Parlamentului European.
Recent, împreună cu colegii de la PES activists România am demarat o nouă campanie europeană, care propune crearea unei reale cetăţenii europene, prin intermediul căreia se oferă garanția unor drepturi egale pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană. Practic, să nu mai existe discriminare între români, francezi, germani, bulgari sau italieni. Această inițiativă este susținută la nivel european de mai multe rețele asociative europene și își propune crearea unei cărţi europene de identitate sau includerea cetăţeniei europene în cartea de identitate naţională. Cred sincer că putem să ne luptăm pentru România, folosind mecanismele europene în interesul românilor!
Nu știu în ce măsură România se va simți confortabil să redevină o zonă tampon între Europa și Est și să-și piardă valorile și tinerii, care vor lua definitiv probabil calea pribegiei. Fac referire la faptul că suntem ținuti în afara Schenghen. Va putea atinge România acest deziderat în următoarea perioadă, în condiţiile în care, iată, acest lucru nu s-a întâmplat în perioada în care țara noastră a deținut președinția rotativă a Consiliului European?
Respingerea aderării la Schengen este o nedreptate, sunt primul care a spus-o când eram ministru delegat pentru afaceri europene. Aderarea României la spațiul Schengen este un drept ce trebuie respectat. Statele membre, prin politicienii lor, votează aderarea unui stat membru. Şi trebuie să spunem acest lucru clar și răspicat, guvernele de dreapta se opun aderării României la Schengen. Uniunea Europeană prin instituţiile sale, Comisie şi Parlamentul European, ne sprijină. Ştiu foarte bine acest lucru, pentru că în urmă cu aproape patru ani am depus la Parlamentul European o petiţie realizată împreună cu colegii mei din PES activists România, susţinută de peste 50.000 de semnături la nivel naţional, care a generat atunci primul răspuns ferm de sprijin pentru aderarea ţării noastre.
Totodată, am obținut sprijinul pentru aderarea României la Schengen din partea a șase state, care și-au exprimat susținerea deplină pentru țara noastră în urma unor apeluri directe adresate de mine: Irlanda, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania si Slovacia. Dacă eu am reușit sa obțin aceste rezultate ca simplu europarlamentar, ne putem imagina ce ar fi putut realiza președintele României, reprezentantul țării noastre în Consiliul European. Am mai spus-o, România putea obține mai multe de la Summitul de la Sibiu, la 9 mai 2019, dar din păcate întâlnirea a fost politizată de către PPE și PNL, iar declarația politică care a fost adoptată nu prevede de fapt angajamente reale care să conducă la o relansare a proiectului european. Nimic despre România sau aderarea la Schengen, din păcate!
După 12 ani de apartenență la Uniunea Europeană şi după alegerile din 26 mai, considerați că România ar putea avea un cuvânt greu de spus în deciziile care se iau la nivelul UE?
Trebuie să ne luptăm pentru un viitor al Uniunii Europene în care România să dețină un loc cât mai important. Nu mai suntem un stat recent aderat, avem nevoie să ieşim din defensivă, trebuie să ne comportăm cu profesionalism şi decenţă în raport cu instituțiile europene și celelalte state membre.
Să știți că deseori, în cariera mea politică, mi s-a transmis că nu se poate! Mi s-a spus că oamenii nu sunt interesați de politica europeană și am creat PES activists Romania, o organizație cu peste 10.000 de membrii care, printre altele, ajută sute de persoane anual. Mi s-a spus că europarlamentarii nu pot aduce bani europeni și am devenit deputatul european care a adus cei mai mulți bani europeni în țară. Mi s-a spus că tradițiile diplomatice nu permit României să conteze dar am creat formatul de dialog cu Franța și Germania și am pregătit temeinic Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Realizarea tuturor acestor lucruri nu a fost deloc uşoară, iar discuţiile au atins uneori punctele cele mai divergente, dar, vă spun sincer, acolo unde nu există dialog, nu există soluţii.
Din păcate, nu pot să nu remarc cum retorica europeană a devenit pentru unii doar un arsenal politic în lupta lor pentru putere. În loc să îi sprijine pe cei care arată că prin dialog se pot să construim punţi de legătură, în interesul ţării şi al Uniunii Europene, unii preferă să arunce cu pietre doar pentru că puterea politică, funcţiile şi frustrările personale sunt mai importante decât soluţiile care pot conduce ţara pe drumul cel bun. Să sperăm însă că românii vor sancționa la urne aceste aspecte regretabile!
Interviu realizat la comanda PSD, CUI mandatar financiar coordonator: 41190008
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii