Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#alegerilocale2020 Primarul PNL din Independența se autoanalizează – “Funcția nu mi-a luat mințile. Eu spun că am rămas om”!

ro

16 Sep, 2020 00:00 2063 Marime text

 
  • A fost viceprimar două mandate, ceea ce l-a motivat să candideze în 2016 pentru funcția de primar, văzând nevoile reale ale comunității din Independența
  • Primarul PNL Marius Ștefan a pornit la drum încercând să atragă fonduri pentru investiții
  • Fiind de meserie profesor, primarul liberal a avut în primul rând în vedere educația
  • A depus un proiect la AFIR pentru un after-school aflat  faza de licitație
  • Vrea să ducă la bun sfârșit proiectul depus la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru construirea unei platforme de gunoi de grajd

A fost viceprimar două mandate, ceea ce l-a motivat să candideze în 2016 pentru funcția de primar, văzând nevoile reale ale comunității din Independența.
 
Profesor de sport la Liceul tehnologic din localitate din 2003, primarul PNL Marius Ștefan a pornit la drum încercând să atragă fonduri pentru investiții.
 
Logodit, Maris Ștefan a amânat nunta din cauza pandemiei. În al doilea mandat, de după 27 septembrie, sigur o să-i urăm „Casă de piatră!”, pentru el, și cât mai multe investiții, pentru Independența.
 
Fiind de meserie profesor, primarul liberal a avut în primul rând în vedere educația.
 
„În primul rând ne-am gândit la educație. Am depus un proiect la AFIR pentru un after-school și suntem în faza de licitație. La 3121 de locuitori avem 450 de copii la grădiniță și școală.  
Avem două proiecte aprobate la aproximativ 250.000 euro, after-school-ul și un Centru pentru comunitatea musulmană. E foarte-foarte greu cu fondurile europene la noi. Am încercat să facem asfaltarea străzilor și proiectul a fost respins pentru că nu am îndeplinit acel punctaj. Am luat decizia să-l depunem la Ministerul Dezvoltării și așa am obținut finanțare pentru modernizarea a șase kilometri de străzi, cu rigole, podețe de acces în curțile oamenilor. Acum se lucrează”, afirmă Marius Ștefan.
 
  • Cu ce vine în fața alegătorilor la alegerile din 27 septembrie?
 
„În primul rând vreau să duc la bun sfârșit proiectul depus la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru construirea unei platforme de gunoi de grajd. Avem o problemă în comună, pentru că se depozitează care pe unde apucă. Avem contractul de finanțare și așteptăm avizele. E o mare problemă cu mediul și cu tot ce înseamnă documente, de la avize, autorizații de construire…”.
 
  • Ce ar schimba, din punctul de vedere al primarului, în legislație?
„Aș simplifica toate procedurile. Să nu mai dureze, de exemplu, să stau după un aviz șase luni. Să fie mai simplu, pentru că noi aici ne împotmolim. Noi dacă nu ne încadrăm cu avizele putem pierde finanțarea”.

O altă mare problemă de care s-a lovit Marius Ștefan, ca primar, a fost lipsa cadastrării. A reușit s-o rezolve și acum se trage apă curentă și în cele două sate ale comunei unde nu era”.
 
  • Ce i-a rămas cel mai aproape de suflet din ce a realizat în comună în cei patru ani?
„Asfaltul. Vă dau cuvântul meu de onoare că e un lucru care era mai mult decât necesar. Chiar dacă a durat din 2017, când am depus proiectul în februarie, în martie am aflat că e eligibil, abia în pe 8 martie 2018 am semnat contractul de finanțare, licitația durat până în 13 noiembrie 2018, proiectarea până în decembrie 2019 și suntem în septembrie 2020 și am realizat undeva la 75 la sută. Totul este de durată, începând cu avizarea. Prea multe documente, prea multe cerințe”.
 
  • Are program de audiențe?
„Nu. Încep programul în fiecare zi la opt și niciodată nu știu când termin. Ușa mea e în permanență deschisă. Știu că oamenii au probleme. Principala pe care mi-o sesizează este lipsa infrastructurii. Am avut o moștenire grea, fostul nu a reușit în douăzeci și ceva de ani de mandat măcar să pietruiască toate străzile. Era primar de la revoluție”.
 
-Cum  a reușit să-l detroneze?
„Oamenii au avut încredere în mine că o să reușesc să ajut comunitatea. Asta le-am spus. Sper să vadă, acum, într-adevăr schimbarea care și-au dorit-o. Știu că nu-i pot mulțumi pe toți, că nu am cum…”.
 
  • Nu și-a stricat confortul trecând de la profesor de sport la primar?
„Ba da, dar mi-am dorit lucrul ăsta. Am vrut să ajut comunitatea. Dacă noi nu ne implicăm, nu vine nimeni. Trebuie să te zbați, să aduci bani, să faci proiecte… Eu pun suflet în ceea ce fac. Asta e menirea noastră. Funcția nu mi-a luat mințile. Eu spun că am rămas om”.
 
  • Ce trebuie să facă un primar ca să fie unul bun?
„Să le asigure toate condițiile pentru un trai decent oamenilor, începând de la infrastructură, apă, străzi, lumină. Normalitate”,
 

 
  • Cum merge colaborarea cu Consiliul Județean?
„Binișor, să zic. Dar nu mi se pare normal ca o comună cu peste 3000 de locuitori să primească 130.000 de lei, iar comuna vecină, cu două sate și nici nu știu dacă sunt 600 de locuitori ,să primească 500.000.
Poate primarul e PSD…
„Cu siguranță!”.
 
-N-au fost presiuni să treacă la PSD?
„Ba da. Nu știu dacă presiune, pur și simplu mi s-a spus… Le-am zis că nu, merg pe drumul meu. Eu sunt liberal și punct”.
 
  • Ce promit contracandidații?
„Că oamenii nu vor mai plăti gunoiul, ceea ce nu se poate. Spun, tot ce vrea lumea să audă. Dar el a fost primar 26 de ani, până în 2016”.
 
 
 
Comandat de Partidul National Liberal- Filiala Constanța - Executat de  ZIUA de Constanța – portal: www.ziuaconstanta.ro - mandatar financiar-cod AEP 21200012  
 
 
                    
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii