#alegerilocale2020 PRO România are trei candidați noi pentru primăriile Eforie, Băneasa și Comana. Mircea Dobre dorește modernizarea cartierului Faleză Nord
#alegerilocale2020: PRO România are trei candidați noi pentru primăriile Eforie, Băneasa și Comana. Mircea
04 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4260
Marime text
- România a lansat vineri candidatura la primărie a candidaților pentru Eforie, Băneasa și Comana
- Răzvan Filipescu a vorbit de problemele din agricultură și educație
- Mircea Dobre a prezentat un nou proiect pentru cartierul Faleză Nord
„În fiecare vineri ne vom întâlni, poate chiar mai des în campanie electorală", a spus Mircea Dobre în debutul conferinței de presă. El a punctat, pe lângă lansările de candidatură a celor noi trei proaspăt intrați în cursa electorală, și câteva aspecte legate de administrația locală din Constanța, cât și demersurile la nivel național ale actualei guvernări.
"Înainte de a-i da cuvântul lui Răzvan, vreau să discut de ce s-a vorbit în ședinta CLM Constanța. Este o bătaie de joc. Am înțeles că li s-au tăiat voucherele de vacanță. Știti că acestea au fost inițiate când am fost eu ministru. După cum știți înainte de apariția acestora, noțiunea de concediu nu prea exista, căci stăteau acasă", a continuat liderul ProRomânia Constanța. Acesta a mai spus că nu a mai auzit o altă instituție publică care să taie aceste vouchere. De asemenea, nu i se pare normal faptul că nu se mai dau sporuri și examene de crestere în grad.
"Se laudă că are excedent bugetar, dar acum vedem o gaură mare. Oare Primăria Constanța a depus la Ministerul Finantelor pentru a lua sume de bani? La Cluj s-au depus trei proiecte..." , a mai spus Dobre. "O alta chestiune importantă adoptată este cei care au plătit taxe si impozite locale care sunt în zona activității economice. Acolo ei stipulează un OUG, dar spun ei că se acordă doar celor care au avut o scădere cu 50%. Dar în OUG este vorba de 25%. Nu este corect față de toți agenții economici din Constanța", a adăugat Mircea Dobre.
Lansarea candidaților
Candidații Pro România la cele trei primării din județul Constanța au fost prezentanți de către Răzvan Filipescu, care este în cursa pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean Constanța.
"Bine ați venit. Astăzi vom continua lansarea candidaților. Avem trei antreprenori, trei oameni cu inițiativă - Ionuț Motoi - pentru Primaria Eforie, un om care nu a făcut politică, Iulian Udriște de la Comana, om de afaceri din zona, și Cornel Dima de la Băneasa", a spus Răzvan Filipescu.
Înainte de a da cuvântul fiecărui candidat în parte, Răzvan Filipescu a avut și el câteva aspecte de punctat, un principal subiect fiind rezultatele la Evaluarea Națională. El a spus că nu este normal ca în anul 2020 să existe localități în județul Constanța, cu o promovabilitate 0, sau cu o promovabilitate foarte scăzută, sub 10 procente.
"Sunt foarte multe probleme în județ. Aș vrea sa vorbesc de două - educația și agricultura. Din simplul motiv că îl văd pe președintele CJ mai mult interesat de prietena lui de la Burada decât rezultatele la Evaluarea Națională. În 2020 avem localități cu 0% promovabilitate", a adăugat Filipescu.
Răzvan Filipescu a spus că primarii și președintele Consiliului Județean ar trebui să găsească soluții pentru creșterea gradului educației.
Un al doilea aspect subliniat de Filipescu a fost situația agriculturii la nivel județean, iar seceta care a dus Constanța într-o stare de calamitate, care nu a fost declarată, chiar dacă a insistat încă din luna aprilie a acestui an. Ploile nesemnificative care nu au fost până în luna iunie a dus la o uscare a terenurilor agricole din Constanța, agricultorii fiind într-o situație limită privind veniturile din agricultură. "Agricultura. Am văzut planul de relansare al PNL. Nu văd la colegii PNL sau PSD Constanța o implicare pentru fermieri. Am solicitat primii să coboare prefectul și din CJ și să declarăm stare de calamitate", a adăugat acesta.
Răzvan Filipescu a cerut suspendarea ratelor și a leasingurilor pentru fermieri pentru un an și jumătate, cât durează un ciclu agricol. De două ori a inițiat acest proiect, și de două ori au atacat PNL la CCR această inițiativă.
Eforie, Comana și Băneasa
Ionuț Motoi este candidatul Pro România la primăria din Eforie. "Am 37 de ani. Până acum am fost tată, soț, și pilot! Am terminat prima academie de coaching, am continuat mai departe pe IT. De ce am ales sa candidez? Acum doi ani vorbeam cu sotia mea si ne intrebam daca sa plecam sau nu din tara. Dupa 15 ani de antreprenoriat ne gandeam sa plecam. Într-o dimineața, mi-am dat seama ca daca si noi plecam, cine va mai face schimbarea? M-am alăturat Pro România și m-am decis sa candidez la primarie. Eforie nu arată ca un oras, ca o stațiune a anului 2020. Ar fi multe de făcut. Nu îmi doresc să mă apuc să fac promisiuni", a spus candidatul de la primaria Eforie.
La Comana, candidează Ionuț Udriște, care vine din agricultură și se plânge că localitatea nu are nici măcar un metru de asfalt, exceptând ieșirea la DN38. De altfel, el a mai spus că lipsa trotuarelor și a unei infrastructuri în localitate a transformat comuna în una dintre cele mai sărace zone. Nu există, la momentul actual, după cum a punctat în cofnerința de presă, niciun proiect privind asfaltarea străzilor din Comana.
"La noi este puțin mai simplu și mai complicat. Comuna Comana este situată pe DN38. Suntem singura comună fără un metru de asfalt. noi nu am ajuns la nivelul anilor 2020. Am decis să candidez din motivul simplu - nu voi promite 7.000 de proiecte și nu au facut nimic. Vom face asfalt, locuri de joacă pentru copii și locuri de agrement pentru bătrâni. Atât promit", a spus candidatul de la Comana. Iulian Udriște are aproape 40 de ani și este agricultor.
La Băneasa, candidatul pune mare accent pe lipsa unei educații a tinerilor. El consideră că lipsa liceelor din localitate a dus la imposibilitatea unei bune educații pentru absolvenții de gimnaziu cu note mari, care ajung să studieze la școli profesionale, dat fiind faptul că părinții nu au resurse financiare pentru a-i susține la liceele din orașe.
"Au ajuns copii cu 9-10 la testări naționale să ajungă la școlile profesionale. Părinții nu au bani să îi trimită la oră. La Băneasa avem și un Centru de sănătate care a ajuns să fie lăsat de izbeliște", a spus Cornel Dima. Acesta a mai făcut precizări și despre problema infrastructurii din județ.
Proiectul Faleză Nord
În cele din urmă, Mircea Dobre a venit cu un nou proiect pentru cartierul constănțean Faleză Nord, care a ajuns să nu se ridice la standardele unui cartier prosper, cu o deschidere superbă la malul Mării Negre.
Se propun mai multe proiecte pentru o zonă studiată din cartierul Faleza Nord, proiecte menite să rezolve probleme reale cu care locuitorii cartierului se confruntă:
- Trotuarele destinate pietonilor sunt ocupate de mașini, împiedicând circulația în condiții de siguranță a oamenilor
- Este o aglomerație de masini și cartierul duce lipsă de locuri de parcare amenajate.
- În perioada sezonului estival, cartierul este sufocat atât de turiști cât și de constănțeni care parchează abuziv pe stradă, uneori blocând intrarea/ieșirea riveranilor către locuință. De fiecare dată poliția locală este sesizată, însă nu a luat nici o măsură până astăzi.
- Spațiile verzi din apropierea blocurilor de locuințe au fost distruse abuziv pentru realizarea de locuri de parcare improvizate
- Spațiile verzi existente nu sunt întreținute, doar prin unele zone se mai tunde iarba de 2 ori pe an.
- Zonele de ghene pentru pubelele de gunoi sunt insalubre, în unele zone sunt amplasate pe marginea falezei, poluând plaja și promenada existentă
- Promenata este degradată, neîntreținută.
- Stâlpii de beton existenți în tot cartierul sunt degradați și pot pune oricând viața oamenilor în pericol.
În întampinarea problemelor mai sus semnalate, echipa Pro România Constanța a venit cu mai multe proiecte și soluții, care realizate împreună, sunt menite să rezolve situația mai devreme prezentată. Acestea sunt:
1. Realizarea de parcări – (însumând 2.200 locuri de parcare)
– Parcarea 1 – imobil S+P+6E având Supraf. Constr. la sol 1400mp - ce asigură un total de 400 locuri de parcare
– Parcarea 2 – imobil SUBSOL cu spațiu verde pe acoperiș având Supraf. Constr. la sol 4225 mp - ce asigură un total de 380 locuri de parcare
– Parcarea 3,4,5 – imobil 2 Subsoluri + Parcare la sol. Fiecare având Supraf. Constr. la sol 900 mp - ce asigură în total 360 locuri de parcare
- Parcarea 6 – imobil 2 Subsoluri + Spațiu verde pe acoperiș având Supraf. Constr. la sol 10 000mp – ce asigură un total de 1060 locuri de parcare
2. Resistematizarea rutieră a cartierului
- în prezent strada Unirii funcționează ca un drum de tranzit, mare parte din locuitorii cartierului sunt nevoiți să ocolească kilometri pentru a-și lăsa sau lua copiii de la școală, în condițiile în care distanța directă între locuință și școală este de maxim 1km.
3. Resistematizarea aleilor carosabile și pietonale care nu satisfac condițiile minime de circulație în interiorul cartierului precum și amenajarea de locuri de parcare
4. Întreținerea și protejarea spatiilor verzi care mai exista, refacerea spațiilor verzi pierdute din preajma blocurilor și redarea trotuarelor pietonilor, pentru siguranța deplasărilor în cartier.
„În anul 2019, s-a demarat un mare proiect în municipiul Constanța, pe o zonă foarte importantă – zona Faleză Nord. Un proiect ce trebuia să fie o resistematizare a zonei, ținând cont că este o zonă foarte aglomerată. Observăm cum primăria încalcă legea. Pe o zonă hașurată reprezintă zona în care parcarea este interzisă – vorbim de un spațiu de 2,5 metri, când legea spune că trebuie 10 metri. Dacă facem pe toată strada Unirii să lăsăm la intersecții câte 10 metri, nu mai ieșeau desene pe asfalt. Este o mare diferență între a construi și a desena locuri de parcare”, a punctat Mircea Dobre.
În conferința de presă au fost prezentate mai multe imagini inclusiv cu stâlpi care susțin mai multe cabluri. El a precizat că acele străzi unde se află acei stâlpi au fost recent asfaltate și s-ar fi putut muta firele de cablu în subteran.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii