Măsuri aprobate de Guvern în al 12-lea ceas 500 de posturi suplimentare și 100 de milioane ron pentru achiziționarea de materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice
Măsuri aprobate de Guvern în al 12-lea ceas: 500 de posturi suplimentare și 100 de milioane ron pentru achiziționarea
12 Sep, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2309
Marime text
Cu doar câteva zile înainte de debutul, în plină stare de alertă, a anului școlar 2020-2021, Executivul a aprobat în ședință de Guvern suplimentarea cu 500 de posturi a numărului necesar pentru desfășurarea în condiții optime a activității în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, în anul școlar 2020-2021.
Astfel, organizarea activităților didactice pe durata stării de alertă presupune dispunerea unor măsuri stricte de igienă și distanțare socială, fapt care determină micșorarea efectivului de elevi la clasă, cu creșterea exponențială a numărului de clase și, implicit, a numărului de posturi.
Urmare a hotărârii aprobate, numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv în învățământul special, în centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională este de 285.960 posturi.
În acest sens, a fost emisă OUG nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și Ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, prin care au fost instituite măsuri specifice de protecție a elevilor și a personalului din învățământ, pentru ca activitatea didactică să se poată desfășura în condiții de siguranță sanitară.
Tot în ședința de Guvern de joi, 10 septembrie, Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Educației și Cercetării, pentru anul 2020, cu suma de 100 milioane RON din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru finanțarea Programului național „Educația în siguranță”.
Prin intermediul acestui program, vor fi achiziționate materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice, în vederea asigurării activităților didactice desfășurate în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat.
Beneficiare vor fi unitățile de învățământ preuniversitar de stat care nu au asigurate aceste bunuri, din bugetele proprii sau de către autoritățile publice locale. În acest sens, unitățile de învățământ aflate în această situație vor transmite Inspectoratului Școlar Județean necesarul de materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice, în vederea asigurării acestora pentru desfășurarea în condiții normale și în siguranță a activităților didactice.
Inspectoratele școlare județene pot constitui stocuri de rezervă care vor fi distribuite unităților de învățământ preuniversitar de stat la solicitarea ulterioară a acestora. Inspectoratele școlare județene transmit și vor solicita Ministerului Educației și Cercetării includerea în bugete a creditelor de angajament și a creditelor bugetare, necesare efectuării achizițiilor.
Ministerul Educației și Cercetării va aloca creditele bugetare și creditele de angajament necesare efectuării achizițiilor, cu încadrare în suma alocată.
Achiziția bunurilor prevăzute în Programul național „Educația în siguranță” se realizează de către inspectoratele școlare județene, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Citește și:
Rezultatele studiului „Back to School Post-Covid”, lansat de Ministerul Educației Peste jumătate dintre părinții elevilor români doresc revenirea la cursurile față în față
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii