Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:28 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#alegerilocale2020 Prefectul județului Constanța, George Niculescu, a explicat procedura de vot. Nota bene - mască, evitarea contactului fizic, cartea de identitate validă și un instrument de scris personal!(video)

ro

23 Sep, 2020 17:27 3719 Marime text
  • Prefectul județului, George Niculescu a vorbit la Interviurile ZIUA  despre măsurile de protecție și regulile de siguranță luate de autorități, astfel încât procesul electoral de la nivelul județului Constanța să se desfășoare fără riscuri
  • Legea electorală specifică faptul că pot solicita urna specială alegătorii bolnavi sau netransportabili care depun o cerere la secția de votare și care atașează documente justificative. Aceeași tip de solicitare o vor face și persoanele aflate în izolare, din cauza COVID -19
  • În cazul persoanelor internate în unităţi sanitare votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară
  • La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, fiecare alegător va avea parte de un triaj epidemiologic
  • Alegătorii vor primi măști și își vor putea dezinfecta mâinile înainte de vot, chiar în secțiile de votare
  • Alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau  documentul de identitate în suportul terminalului informatic pentru preluarea datelor
  • În vederea identificării de către operatorul de calculator şi de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat
  • Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT”
  • După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate

Prefectul județului, George Niculescu a vorbit la Interviuri ZIUA Live despre măsurile de protecție și regulile de siguranță luate de autorități, astfel încât procesul electoral de la nivelul județului Constanța să se desfășoare duminică, 27 septembrie a.c., fără riscuri. Alegătorii vor primi măști și își vor putea dezinfecta mâinile înainte de vot, chiar în secțiile de votare.
Interviul video poarte fi urmărit aici:
 
Care sunt pașii votului de duminică? Vom primi măști la intrarea în secțiile de votare? Vor exista circuite pentru alegători sau pentru categoriile aflate la risc? Care este procedura pentru solicitarea urnei mobile, cum votează persoanele confirmate sau suspectate de a fi infectate cu COVID-19? – sunt doar câteva dintre întrebările la care reprezentantul Guvernului în teritoriu a răspuns, în direct, pe www.ziuaconstanta.ro dar și pe https://www.facebook.com/ziuaconstanta.

Cum votăm duminică la Constanța?

Prefectul județului, George Niculescu a explicat cum pot vota alegătorii care au simptome specifice COVID-19, cei internați sau aflați în izolare, dacă dețin documente justificative.
“Legea electorală specifică faptul că pot solicita urna specială alegătorii bolnavi sau netransportabili care depun o cerere la secția de votare și care atașează documente justificative. Aceeași tip de solicitare o vor face și persoanele aflate în izolare, din cauza COVID -19. Cei aflați în tratament vor putea vota cu urna mobilă în locul în care sunt internați. Echipa care transportă urna specială se va deplasa la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către categoriile de alegători menționate anterior ”, a explicat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

George Niculescu a enumerat și pașii pe care îi avem de făcut, în momentul în care ajungem în secția de votare : “La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, fiecare alegător va avea parte în primul rând  de un triaj epidemiologic. Alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau  documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, cu respectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului de votare. În vederea identificării de către operatorul de calculator şi de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare. După identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.

Alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află  membrul biroului electoral al secţiei de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală şi va poziţiona actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secţiei de votare să nu fie necesară.
Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT”.
Pe cât posibil, buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub supravegherea şi la indicaţia acestora.
După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate”, a spus prefectul județului Constanța.
 

Procedura de vot când se solicită urna mobilă

În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială trebuie să poarte mască şi mănuşi ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluţie dezinfectantă la părăsirea fiecărei incinte.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială nu vor intra în locuinţa în care se află alegătorul şi vor realiza toate formalităţile la intrarea în aceasta, asigurând o distanţă de minimum 1 metru faţă de alegător.
 Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale şi celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT”, îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.
Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal.
Ştampila cu menţiunea „VOTAT” şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool.

În cazul persoanelor internate în unităţi sanitare votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecţie pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalul de pază care însoţesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secţiei respective.
           

Cursuri online pentru pregătirea scrutinului de duminică

 
Având în vedere că majoritatea secțiilor de votare sunt organizate în unități de învățământ, reprezentatul Guvernului în teritoriu, George Niculescu a precizat că la nivelul județului, procesul educațional se va desfășura în sistem online pe 25, 28 și 29 septembrie, urmând ca din 30 septembrie, elevii și preșcolarii să se întoarcă la cursuri în scenariile stabilite de fiecare unitate de învățâmînt.
Procesul de dezinfecție după finalizarea scrutinului, se va realiza cu materialele trimise de Guvernul României.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii