Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 candidaţi pentru Primăria Constanţa Declaraţii de avere care te pun pe gânduri (galerie foto + documente)

ro

28 May, 2016 00:00 9115 Marime text
Solicitările noastre către birourile electorale de circumscripţie şi formaţiunile politice cu „pretenţii” în alegerile locale din 5 iunie de a ne pune la dispoziţie declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor propuse pentru diverse funcţii în administraţia publică locală au fost sortite eşecului. Primii „apelaţi” ne-au direcţionat spre Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a nu-şi perturba activitatea cu răspunsuri către presă, ceilalţi (cu o excepţie, care ne-a răspuns parţial) sunt prea ocupaţi cu „îmbrobodirea” electoratului ca să mai dea dovadă şi de transparenţă. În acest context, unica sursă pentru a ne informa cititorii despre averea şi interesele candidaţilor a rămas ANI.
 
Municipiul reşedinţă de judeţ sau capitala judeţului, cum este denumită Constanţa, a reuşit să alinieze la startul competiţiei electorale pentru preluarea mandatului de primar nu mai puţin de 12 candidaţi. Nouă sunt activişti de partid, iar trei sunt independenţi. Fotoliul de edil-şef al municipiului Constanţa este râvnit de mulţi, deşi doar câţiva competitori au şanse să-l ocupe, iar electoratul va decide cui i-l va încredinţa pentru următorii patru ani.
 
Pe buletinele de vot, alegătorii vor putea aplica ştampila „Votat” pe unul dintre următorii aspiranţi:
Decebal Făgădău (PSD)
Vergil Chiţac (PNL)
Claudiu Iorga Palaz (PMP)
Christian Gigi Chiru (ALDE)
Gheorghe Caruţiu (PNŢCD)
Claudiu Octavian Ceti (PPU)
Dumitru Bădrăgan (PRU)
Sunay Omer (PND)
Nicolae Grosu (PRM).
 
Acestora li se alătură şi trei candidaţi independenţi - Ion BudiGeorge Andrei Popescu şi Andrei Nicolae Tatu. Din păcate, excepţie făcând PSD Constanţa, care ne-a transmis declaraţia de avere a candidatului propus şi susţinut în cursa pentru obţinerea mandatului de edil-şef, celelalte formaţiuni politice nu au demonstrat transparenţă. Însă, prin intermediul site-ului ANI, putem astăzi să prezentăm cititorilor noştri avuţia aspiranţilor la mandatul de primar al municipiului Constanţa.

Baza averii, asigurată de soţie 

Și pentru că am recunoscut că PSD a răspuns solicitării noastre, vom începe prezentarea cu Decebal Făgădău. Potrivit declaraţiei de avere parafate de Făgădău pe 23 aprilie anul curent şi postate pe site-ul ANI, candidatul PSD pentru Primăria Constanţa deţine un teren intravilan în Constanţa, un apartament şi o Dacia Logan, toate moştenite de soţie, şi un apartament cumpărat.
 
Pentru cheltuieli curente, acesta are 200.000 de lei cash, dar şi un credit bancar, scadent în anul 2026, valoarea contractată fiind de 38.000 CHF. Conform aceluiaşi document, veniturile familiei Făgădău obţinute în anul fiscal 2015 au însumat 203.024 de lei.
 
Din declaraţia de interese a lui Decebal Făgădău reiese că este reprezentant al UAT Municipiul Constanţa în ADI Zona Metropolitană Constanţa şi membru în Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului. În plan politic, acesta este preşedinte al Organizaţiei Municipale PSD Constanţa, preşedinte executiv al filialei judeţene a partidului, dar şi membru al Consiliului Naţional al PSD.

Economiseşte doar în moneda naţională 

Liberalii merg pe mâna lui Vergil Chiţac în competiţia electorală pentru „cucerirea” Primăriei Constanţa. În declaraţia de avere postată pe site-ul ANI şi completată pe 20 aprilie a.c., candidatul PNL se poate „lăuda” cu un teren intravilan în Eforie Nord, cu un apartament în Constanţa şi o casă în Eforie Nord, precum şi cu un autoturism Hyundai i 30, fabricat în anul 2008.
 
La active financiare, Chiţac a trecut un cont curent cu 85.000 de lei şi un depozit bancar în care a agonisit 150.000 de lei, veniturile familiei în anul fiscal precedent ridicându-se la 159.256 de lei.
 
Spre deosebire de alţi aleşi din administraţia publică locală ale căror declaraţii de interese sunt înţesate cu informaţii, în documentul semnat de Chiţac sunt menţionate doar funcţiile deţinute de acesta în PNL - preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Constanţa şi membru în BPJ şi CJEx al PNL Constanţa.

Venituri asigurate doar de alocaţiile copiilor!?

PMP îl propune constănţenilor pentru fotoliul de edil-şef pe Claudiu Iorga Palaz. Interesant de remarcat este faptul că, deşi vrea să administreze municipiul reşedinţă de judeţ, conform declaraţiei de avere, deţine o casă la Târgovişte. Mai bine stă la capitolul parc auto, în care are „garat” un Nissan Patrol, fabricat în 1992, şi un Dodge Ram, fabricat în 1995.
 
Din punct de vedere financiar, Claudiu Iorga Palaz are de achitat, până în anul 2019, un credit de 32.500 de lei, iar până în anul 2032, un alt credit, în valoare de 65.000 de euro. Totul în situaţia în care în anul fiscal anterior familia Palaz a avut venituri de 1.008 lei - alocaţiile copiilor.
 
Potrivit declaraţiei de interese, aspirantul la mandatul de primar al municipiului Constanţa are doar „interese” politice, fiind preşedintele Organizaţiei Judeţene PMP Constanţa şi vicepreşedinte în Consiliul Executiv Naţional al PMP.

Afaceri cu vecinii bulgari 

Christian Gigi Chiru, candidatul ALDE, vrea să schimbe mandatul de parlamentar cu cel de primar al municipiului Constanţa. Din declaraţia de avere postată pe site-ul ANI reiese că averea sa cuprinde: un teren intravilan în Eforie Sud, un mini-hotel în aceeaşi localitate, precum şi bunuri din metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi tablouri a căror valoare estimată s-a omis a fi trecută în document.
 
Deşi are trei conturi curente în lei, euro şi dolari americani, doar două au mai fost alimentate - cel în euro - 46.576 de euro şi cel în moneda naţională - cu 4.763 de lei. În schimb, Christian Gigi Chiru a preferat să investească în acţiuni la trei firme - SC Prim Intermod SRL, SC MVL LTD Plovdiv Bulgaria şi SC Univers Marin SRL, a ajutat financiar două dintre ele - SC Prim Intermod SRL şi SC Univers Marin SRL, cu suma totală de 461.740,03 lei. În ceea ce priveşte veniturile înregistrate în anul fiscal 2015, acestea au însumat 22.000 de euro - dividende de la MVL LTD Plovdiv Bulgaria - şi 72.226 de lei.
 
Potrivit declaraţiei de interese, Christian Gigi Chiru este asociat la SC Prim Intermod SRL şi SC MVL LTD Plovdiv Bulgaria şi asociat unic la SC Univers Marin.

Preferă casele şi terenurile

Un partid cu o tradiţie şi o istorie de invidiat, dar acum extrem de divizat, PNȚCD îl propune electoratului constănţean pentru funcţia de primar pe Gheorghe Caruţiu. În declaraţia de avere, candidatul PNȚCD a trecut: patru terenuri intravilane - două în Techirghiol, unul în Constanţa şi unul este secret, adresa sau zona fiind acoperite, trei case în Constanţa şi o casă de vacanţă la Techirghiol, dar şi o colecţie de tablouri, estimate la 50.000 de euro. De asemenea, veniturile pe anul trecut ale familiei Caruţiu s-au ridicat la 66.156 de lei.
 
Potrivit declaraţiei de interese, Gheorghe Caruţiu este asociat şi administrator la SC Echer Art SEL, preşedinte al Asociaţiei Glycon şi membru al Asociaţiei Pro Rural Dobrogea, iar pe linie de partid deţine funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale PNȚCD Constanţa.

Patru conturi goale şi două credite de achitat

Chiar dacă reprezintă un partid apărut recent, PPU, Claudiu Octavian Ceti s-a angrenat în cucerirea celei mai înalte redute, Primăria Constanţa. Nu are terenuri, nu are case şi nici maşini, iar bijuteriile, obiectele de artă sau alte bunuri de valoare par să nu-l intereseze sau cel puţin nu au fost estimate la peste 5.000 de euro pentru a fi trecute în declaraţia sa de avere.
 
Deşi şi-a deschis patru conturi curente - trei în lei şi unul în euro -, soldul tuturor este zero. În schimb, Claudiu Octavian Ceti are de „rezolvat” două credite contractate în anul 2014 - unul de 15.000 de euro, ce are termen scadent în anul 2019, şi celălalt de 20.000 de lei (overdraft), în condiţiile în care veniturile realizate în anul fiscal 2015 au fost de 42.100 de lei.
 
Completarea declaraţiei de interese i-a luat mai mult timp candidatului PPU la Primăria Constanţa. Asta întrucât Ceti deţine mai multe funcţii: secretar executiv al Uniunii Generale a Industriaşilor din România 1903 (UGIR 1903), preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Europeni din Dobrogea, secretar general al Asociaţiei Farul Ospitalier Constanţa 1868, precum şi preşedinte al organizaţiei judeţene şi al celei municipale a PPU (Social-Liberal) Constanţa.

Lasă Baroul Bucureşti pentru Primăria Constanţa?

În urmă cu patru ani, a „atentat” la mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, acum, optează pentru cel de primar al municipiului Constanţa. Este vorba despre candidatul susţinut de PRU, Dumitru Bădrăgan. Conform declaraţiei de avere, acesta are un apartament în Bucureşti, trei autoturisme - un Fiat fabricat în 2007, un WV fabricat în 2008 şi un Hyundai fabricat în 2011. Nu are datorii sau conturi şi depozite la bănci, iar veniturile realizate anul trecut de familia Bădrăgan au însumat 141.310 lei.
 
„Interesele” lui Dumitru Bădrăgan sunt limitate, el fiind preşedinte al Asociaţiei Demos, membru în Baroul Bucureşti şi vicepreşedinte la nivel naţional al Partidului România Unită (PRU).

Administrator de firmă cu trei maşini

O premieră în competiţia pentru Primăria Constanţa este şi candidatul PND Omer Sunay. Acesta este proprietar al unui teren intravilan în Mamaia Nord - zonă ce ţine de Primăria Năvodari, al unui apartament în Constanţa, dar şi a trei autoturisme - două marca Renault (unul fabricat în 2005, iar celălalt, în anul 2014) şi un Opel, an de fabricaţie 2006. Din punct de vedere financiar, Omer Sunay pare a fi prevăzător, având patru depozite bancare ale căror solduri însumează 90.050 de lei. Totuşi, acesta a acordat un singur împrumut, firmei Tara Confection SRL, în valoare de 259.527 de lei, anul trecut a contractat un credit de 99.000 de lei, termenul scadent fiind anul 2020, iar veniturile familiei în anul fiscal precedent au fost de 34.557 de lei.
 
Candidatul PND la Primăria Constanţa este administrator al SC Tara Confection SRL, iar în rest se ocupă de soarta Partidului Naţional Democrat în calitate de preşedinte al Organizaţiei Judeţene PND Cosntanţa şi de vicepreşedinte la nivel naţional al partidului pentru Regiunea de Sud-Est.

Pensionar, asociat la o firmă 

La startul competiţiei electorale pentru Primăria Constanţa s-a aliniat şi candidatul PRM Nicolae Grosu. Averea acestuia constă într-un teren agricol şi unul intravilan în Constanţa, un autoturism Skoda Octavia din 2002, în condiţiile în care veniturile sale pe 2015 au fost asigurate de pensie şi au însumat 23.400 de lei. Potrivit declaraţiei de interese, Nicolae Grosu este asociat unic al SC Sano Vivo SRL.

Administrator la două firme… venit: zero

Unul dintre independenţii care aspiră la mandatul de edil-şef al municipiului reşedinţă de judeţ este Ion Budi. Conform declaraţiei de avere semnată de acesta pe 25 aprilie anul curent, nu deţine terenuri, clădiri sau bunuri mobile, dar are ceasuri şi bijuterii estimate la 25.000 de euro. Până în anul 2028, Ion Budi are de lichidat un credit luat în 2008, în valoare de 385.000 de franci elveţieni.
 
La capitolul „Cadouri, servicii sau avantaje primate gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea pieţei, din partea unor persoane (…)”, candidatul independent a confirmat în scris că Maria Budi a primit 62.500 de lei de la SC Luv Event SRL, care oferă servicii de club, în timp ce la capitolul destinat veniturilor realizate în anul fiscal anterior „suflă vântul” adică zero lei, zero bani. Asta în contextul în care, potrivit declaraţiei de interese, Ion Budi este administrator la SC Luv Event SRL şi la SC Luv Team SRL.

Asociat în trei firme, dar cu venituri reduse 

Tot fără oaste politică a intrat în bătălia electorală pentru obţinerea mandatului de primar al municipiului Constanţa şi Andrei George Popescu. Declaraţia sa de avere o parcurgi imediat, deoarece nu include decât cele două credite bancare, scadente în anul 2018 şi care însumează 90.000 de lei, şi venitul de 1.607 lei încasat în anul fiscal 2015, în baza unui contract de muncă încheiat cu SC Partener Company SRL.
 
Mai „atractivă” s-a demonstrat a fi declaraţia de interese a lui Andrei George Popescu. De aici am aflat că este asociat la două firme - SC Partener Company SRL şi SC Magero Prod SRL, asociat unic la SC Pro Express Time SRL şi preşedinte al Asociaţiei „Constanţa Ia Atitudine”. De asemenea, la firmele Partener Company SRL şi Pro Express Time SRL, candidatul independent la Primăria Constanţa este şi administrator.

Are casă şi maşină, dar şi credite bancare de achitat 

Andrei Nicolae Tatu s-a decis să se alinieze, ca independent, la linia de start a competiţiei electorale pentru mandatul de şef al municipalităţii constănţene. Averea sa se compune dintr-un apartament în Constanţa, un autoturism Mitsubishi, an de fabricaţie 2008. În paralel, candidatul independent Tatu trebuie să găsească soluţia pentru a „scăpa” de trei credite bancare - două fiind scadente în acest an şi însumând 12.900 de lei, iar altul având termen scadent anul 2043 şi fiind de 212.402 lei. Totul trebuie soluţionat din salariul de 72.756 de lei încasat în anul fiscal 2015, aşa cum apare în declaraţia de avere la capitolul „Venituri”.
 
Spiritul independent se pare că l-a mânat pe Andrei Nicolae Tatu şi în lupta sindicală, acesta fiind membru fondator al Sindicatului Muncă şi Dreptate, conform declaraţiei sale de interese.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii