Activităţi agricole şi comerciale Ce averi etalează candidaţii independenţi care vor să cucerească primăriile constănţene (documente)
Activităţi agricole şi comerciale: Ce averi etalează candidaţii independenţi care vor să cucerească primăriile
02 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2240
Marime text
Solicitările noastre către birourile electorale de circumscripţie şi către formaţiunile politice cu „pretenţii“ în alegerile locale din 5 iunie de a ne pune la dispoziţie declaraţiile de avere şi de interese ale persoanelor propuse pentru diverse funcţii în administraţia publică locală au fost sortite eşecului. Birourile electorale ne-au direcţionat spre Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a nu-şi perturba activitatea cu răspunsuri către presă, iar partidele au fost prea ocupate cu activităţile din campanie electorală ca să facă şi exerciţii de transparenţă.
În acest context, unica sursă pentru a ne informa cititorii despre averea şi interesele candidaţilor a rămas ANI. Pentru că anul acesta independenţii parcă au prins mai mult curaj, în cele ce urmează vă facem o scurtă trecere în revistă a averilor şi intereselor candidaţilor cu acest statut care râvnesc la fotoliul de primar prin câteva localităţi rurale din judeţul Constanţa.
Gheorghe Balută candidează la Tuzla. Acesta spune că deţine două parcele de teren agricol, şase, respectiv 21,06 hectare la Biruinţa şi la Tuzla, obţinute prin cumpărare şi donaţie. Tot la Tuzla are şi 250 de metri pătraţi de teren intravilan, cumpărat în 1973. În localitatea în care candidează a construit şi o casă de locuit, în 1973, dar şi un spaţiu comercial sau de producţie, în 2005.
În ceea ce priveşte bunurile imobile, Gheorghe Balută menţionează trei tractoare şi o combină, dobândite prin leasing sau credit de investiţii, începând cu anul 2011. Anul trecut, Balută a vândut două parcele de teren arabil, pentru care a primit în total 176.000 de lei. Acesta mai menţionează că încasează venituri dintr-o întreprindere individuală pe numele său, care figurează şi în declaraţia de interese. În ceea ce priveşte datoriile, candidatul independent la Primăria comunei Tuzla are datorii care însumează peste 250.000 de euro şi 180.000 de lei.
Şi la Saligny este un candidat independent, în persoana lui Daniel Bărbulescu. Potrivit declaraţiei de avere, acesta deţine 1.000 de metri pătraţi de teren intravilan, cumpărat în 2014, în Saligny. Deşi nu mai declară alte bunuri imobile, candidatul independent mai are un Mercedes Vito, din 2007. În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, a obţinut un venit de 20.000 de euro, în calitate de conducător auto la o persoană fizică. Daniel Bărbulescu nu declară interese.
Constantin Baltă este numele independentului care râvneşte la funcţia de primar al comunei Topalu. Acesta menţionează că deţine un apartament la Topalu, cumpărat în 1995, dar şi un autoturism Dacia 1310, din 1997. În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, a avut venituri din agricultură în cuantum de 47.965,2 lei, de la APIA, la care se adaugă şi indemnizaţia de consilier local, de 2.404 lei. În declaraţia de interese menţionează că este fostul preşedinte al Organizaţiei Topalu a PPDD, actualmente rămânând independent.
Mitică Şerban candidează ca independent pentru un mandat de primar la Seimeni. Acesta spune că a moştenit în 2005 aproape zece hectare de teren agricol în Seimenii Mici, iar alte opt hectare le-a cumpărat. În satul Dunărea, Mitică Şerban a cumpărat, din 2015, 200 de metri de teren intravilan. Tot la Seimenii Mici acesta are o casă de locuit şi un spaţiu de producţie, ambele construite. În ceea ce priveşte bunurile mobile, acesta are un tractor agricol din 1983, dar şi un „autoturizm Reno“, fabricat în 2000.
În ceea ce priveşte veniturile, în anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere a încasat 8.959 de lei în calitate de administrator al Samgil Prod Pan SRL, iar fiica a avut un venit de 46.869 de lei ca inginer sisteme. Veniturile i-au fost rotunjite de indemnizaţia de la APIA Constanţa, provenită din activităţi agricole, în sumă de 50.000 de lei, dar şi de indemnizaţia de ales local, de 2.404 lei.
În declaraţia de interese însă, menţionează că este unic asociat (şi administrator) al SC Samgil Prod Pan SRL, unde are părţi sociale de 180.800 de lei.
La Mircea Vodă, Adrian Telehoi îşi încearcă în acest an norocul în calitate de independent. După ce în 2012 a ratat alegerile la mustaţă, atunci când a candidat din partea PPDD, anul acesta speră ca reţeta câştigătoare să fie cea a independenţei. În declaraţia de avere, acesta declară că deţine 15 hectare de teren agricol, dobândite în 2010-2013, dar şi mai multe parcele de teren intravilan, cumpărate sau care i-au fost donate. Tot la Mircea Vodă a primit, ca donaţie, o casă de locuit, în anul 2013. În ceea ce priveşte bunurile mobile, Telehoi are un tractor şi un autoturism. Anul trecut, a vândut două parcele de teren agricol pentru 9.000, respectiv 10.500 de euro.
În ceea ce priveşte veniturile, acesta a încasat, alături de indemnizaţia de consilier local, de 2.652 de lei, şi 7.700 de lei, în calitate de manager de proiect. De la APIA, a mai încasat 55.000 de lei, din activităţi agricole. Adrian Telehoi nu declară interese.
La Tortoman candidează şi tânărul independent Gabriel Cateliu, susţinut şi de PACT. În declaraţia de avere, acesta menţionează că deţine un autoturism Citroen din 2005. În ceea ce priveşte veniturile, acesta a încasat 12.600 de lei ca manager la două societăţi comerciale - Natural Center SRL şi Okan Food SRL. În declaraţia de interese găsim însă mai multe informaţii: Cateliu este preşedinte al Asociaţiei Community Aid România, dar şi administrator, neremunerat, la ODG Bros SRL.
Mădălina Negru este singura femeie care doreşte să câştige, din postura de independent, Primăria comunei Târguşor. Aceasta declară că deţine două parcele de teren intravilan, cumpărate la Târguşor în 2011 şi 2013, dar şi o casă de locuit. Mai are, de asemenea, şi două autoturisme, o Dacia Logan din 2010 şi un Volkswagen din 1995. În ceea ce priveşte veniturile încasate în anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, Mădălina Negru a obţinut 14.112 lei ca agent poştal, iar soţul, din lucrări de construcţii - 15.739 de lei, la care se adaugă şi alocaţia copilului - 1008 lei. Alţi 20.000 de lei au fost obţinuţi din activităţi agricole. Nu declară alte interese decât activitatea ca membru de sindicat.
Un intelectual independent pentru comuna Peştera
După o carieră fructuoasă în învăţământ, Marius Liviu Petre a decis să îşi pună priceperea în slujba administraţiei publice locale. Astfel, el a lăsat o funcţie de inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar General pentru a intra în cursa pentru câştigarea mandatului de primar al comunei Peştera din postura de independent. Potrivit declaraţiei de avere, acesta nu deţine decât două autoturisme - un Hyundai cumpărat prin credit bancar în 2006 şi un Volkswagen Golf.În decembrie 2015, acesta a vândut un apartament pentru 90.000 de lei, bani pe care, cel mai probabil, i-a depus la bancă, întrucât în 2016 a deschis un depozit cu suma de 90.409,87 de lei. În ceea ce priveşte veniturile, acestea au fost exclusiv câştigate în calitate de cadru didactic: 21.674 de lei de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Peştera, 11.414 lei de la ISJ şi 2.063 de lei tot de la ISJ, printr-un program POSDRU. Marius Petre nu declară interese.
Dumitru Cozma vrea să cucerească Primăria comunei Săcele din postura de independent. Acesta menţionează în declaraţia de avere că deţine un Renault Trafic şi un Vauxhall Astra. În ceea ce priveşte veniturile, Dumitru Cozma a încasat 4.000 de euro din construcţii în calitate de „Self Imploid UK“. Dumitru Cozma nu declară interese.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii