Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:23 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile de duminică, în… cifre Candidaturi la limita legii. Tineri sub 20 de ani vor să fie consilieri locali în judeţul Constanţa (document)

ro

30 May, 2016 00:00 3029 Marime text


Partidele politice din România nu încetează să ne surprindă. Uneori ne surprind însă prin faptul că nu ştiu legea electorală. Altfel, nu înţelegem de ce s-ar regăsi pe listele partidelor candidaţi care nu au împlinit nici măcar vârsta de 20 de ani, ca să nu mai vorbim despre pragul minim de 23 de ani. Mai mult, politicienii ne arată, încă o dată, că nu au încredere în femei, deşi la toate manifestările publice încearcă să ne convingă de contrariul. În cele ce urmează, puteţi vedea, prin intermediul unei scurte analize, cum arată în cifre alegerile locale de duminică.

Patru pe loc la „concursul“ pentru funcţia de primar

295. Acesta este numărul tuturor candidaţilor care râvnesc la fotoliul de primar în cele 70 de localităţi ale judeţului. Din numărul total de pretendenţi, 43 sunt femei, adică mai puţin de 15%. Procentele sunt însă mai fericite când vine vorba despre numărul femeilor care sunt pe listele de candidaţi pentru consiliile locale. Dintre cei 5.376 de candidaţi pentru consiliile locale la nivelul întregului judeţ, 1.462 sunt femei. Adică peste 27%. Asta înseamnă că partidele acceptă femeile în rândul lor, dar pentru un rol secund, precum cel de consilier local, şi mai puţin pentru a le da în mâini frâiele comunităţilor locale. La nivelul candidaţilor pentru Consiliul Judeţean Constanţa, proporţiile se păstrează. 455 este numărul total de candidaţi, dar doar 129 sunt femei (aproximativ 28%).

Un candidat pe două locuri. Pentru siguranţă.

Mai regăsim însă şi alte aspecte interesante. De pildă, la Băneasa, Ion Nicolae a vrut să fie sigur că va prinde un loc în Consiliul Local, de aceea s-a înscris atât pe listele PSD-ului, cât şi pe cele ale Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, din partea cărora candidează pentru funcţia de primar, dar şi pentru o funcţie de consilier local.

Candidaţi sub 23 de ani. Cine şi de unde sunt

Partidele dovedesc însă şi o proastă cunoaştere a legii electorale. Şi asta pentru, că la nivel naţional, peste 400 de candidaţi pentru consiliile locale sau la primărie nu îndeplinesc vârsta minimă pentru a candida. De pildă, la Constanţa, nouă candidaţi au sub 23 de ani la data scrutinului, dar se regăsesc pe liste în calitate de pretendenţi la un mandat de consilier local.
 
PNL are trei astfel de persoane: Mircea Ştefan Dragomir, născut în septembrie 1993, în comuna Cumpăna; la Negru Vodă, pe liste apărea şi Daniela Riza, născută în iulie 1995, iar în comuna Horia - Mihaela Roxana Dobre, născută în septembrie 1994.
 
PSD s-a bazat pe Georgiana Tudorache, născută în august 1993, iar ALDE, pe Sevda Iacub, născută în iulie 1993, candidată la Medgidia.
 
UDTTMR l-a avut drept candidat pentru Consiliul Local Topraisar pe Elis Alias, născut în iunie 1994, iar PND, pe Marian Cătălin Cornăţeanu, născut în noiembrie 1994.
 
Şi PNŢCD a avut doi candidaţi, la Medgidia, care nu îndeplineau criteriul de vârstă: Elena Cristina Corduneanu, născută în octombrie 1995, şi Iuliana Adriana Nedelea, născută în ianuarie 1997.

Ce spune legea? 

Condiţii minime pentru candidaţi: să fi împlinit 23 de ani, să aibă drept de vot, să nu aibă drepturile electoral interzise și să aibă domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese. Totodată, nu pot candida din partea mai multor partide sau ca independenți, în acest context candidatura fiind nulă de drept.

Un candidat sub 20, unul peste 90

În ceea ce priveşte vârsta candidaţilor, Constanţa se poate lăuda că are un candidat mai tânăr de 20 de ani, care s-a regăsit pe liste, nefiind validat din cauza condiţiilor de vârstă, 634 de candidaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, dintre care 212, aproximativ jumătate, deci, femei, 1.292 de candidaţi cu vârste între 30 şi 40 de ani, dintre care 409 femei (mai puţin de jumătate), 2.012 candidaţi cu vârste între 40 şi 50 de ani, dintre care doar 573 sunt femei (aproximativ o treime). Numărul candidaţilor cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani este 1.222, iar cel al candidaţilor cu vârste între 60 şi 70 de ani - 833. Mai avem şi 123 de candidaţi cu vârste cuprinse între 70 şi 80 de ani, opt care au vârste de 80 - 90 de ani şi un singur veteran are vârsta de peste 90 de ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii