Examen electoral în mediul rural Maximum cinci pe loc… pentru fotoliul de primar în zece comune din judeţul Constanţa (galerie foto)
Examen electoral în mediul rural: Maximum cinci pe loc… pentru fotoliul de primar în zece comune din judeţul
13 May, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2882
Marime text
Alegerile locale în comune sunt adevăratele teste pentru aspiranţii la mandatele de primar. Comunităţile fiind mult mai restrânse comparativ cu cele din oraşe şi municipii, oamenii se cunosc mai bine între ei. Faptul că se ştiu, îşi ştiu familiile şi realizările sau eşecurile acestora ar putea fi explicaţii obiective când vorbim despre numărul redus al competitorilor din mediul rural. De altfel, aşa cum mulţi dintre pretendenţii la fotoliul de primar recunosc, oamenii de la sate îi dau votului omului şi nu partidului pe care îl reprezintă.
În ediţia de astăzi, continuăm seria prezentării aspiranţilor la mandatele de edili-şefi din comunele judeţului Constanţa, cu alte zece unităţi administrative-teritoriale. Şi în acest an, comunităţile de votanţi vor avea de ales între membri de partid şi independenţi, între femei şi bărbaţi, toţi având acelaşi obiectiv: ocuparea, pentru următorii patru ani, a fotoliului de primar. De asemenea, tot simplii alegători vor trebui să decidă, pe 5 iunie, ce echipă vor alătura primarului. Dacă vor merge preponderent pe lista unui partid sau vor prefera să le ofere reprezentativitate în consiliile locale mai multor formaţiuni vom vedea la final, după numărarea voturilor.
Patru pentru Primărie, patru pentru CL
Într-o ordine aleatorie, dictată mai degrabă de operativitatea şi eficienţa celor din birourile electorale de circumscripţie, începem cu prezentarea competitorilor aliniaţi la start în comuna Aliman. Aici, actualul edil-şef, Gheorghe Topalu (PSD), mai vrea un mandat, însă va trebui să concureze cu George Nicola (PNL), Gheorghe Nedelcu (UNPR) şi să facă faţă şi unei doamne, Adriana Minea (PMP). Pentru mandatele ce vor rămâne, în scurt timp, fără „proprietar” şi vor asigura intrarea în viitorul consiliu local Aliman, se vor confrunta patru formaţiuni politice. Aşadar, vor să aibă reprezentanţi în legislativul local PNL şi PSD, cu liste în care au inclus câte 14 candidaţi, PMP, cu 13, şi UNPR, cu 11 aspiranţi la mandatele de aleşi locali.Cifra patru caracterizează şi scrutinul electoral din Nicolae Bălcescu. Spre deosebire de Aliman, aici, toţi aspiranţii la mandatul de şef al administraţiei publice locale sunt membri de partid: Viorel Bălan (PNL), Dimitru Timofte (PSD), Lucian Constantin (PMP) şi Nicolae Albu (PNŢCD). Aceleaşi formaţiuni politice râvnesc şi la mandatele de consilieri locali, însă PSD şi PNL au liste cu câte 19 candidaţi, în timp ce PNŢCD şi PMP au cu câte unul în minus. Cât va conta asta sau cât va influenţa poziţia pe buletinul de vot vom afla pe 5 iunie, după numărarea tuturor voturilor valabil exprimate.
Comune mai mici, concurenţa mai restrânsă
Un independent şi trei activişti de partid se vor bate pentru cucerirea „cabinetului unu” din Primăria Seimeni. Ca şi în cazul altor comune, din competiţie nu lipseşte cel ce a deţinut ani buni funcţia de edil-şef, Lucian Blaj (PNL), care se va confrunta cu Marian Iordache, candidatul PSD, Radu Vulpe, cel al PMP, precum şi cu un independent, Mitică Şerban. Pentru CL Seimeni, PNL propune o listă cu 15 candidaţi, PSD şi Partidul M10 merg cu câte 14 candidaţi, în timp ce PMP are doar 11 oameni trecuţi pe lista admisă de Biroul Electoral de Circumscripţie din Seimeni.Un alt primar care va încerca să-şi prelungească mandatul este şi la Crucea. Aici, Gheorghe Frigioi (PSD) va testa dacă localnicii îl mai vor sau dacă preferă candidaţii altor partide - Iulian Tudorache (PNL) sau Mihai Lupu (PMP). Şi pentru intrarea în Consiliul Local Crucea găsim aceiaşi concurenţi. PSD, PNL şi PMP, toţi având liste cu câte 17 candidaţi.
Câte trei „pe loc”
La Cobadin, una dintre cele mai mari comune din judeţul Constanţa, sunt doar trei candidaţi care râvnesc la fotoliul de primar. Cristian Telehoi candidează pentru un nou mandat din partea PSD şi este de profesie mecanic. Gheorghe Balea este candidatul PMP, de profesie consilier juridic, în timp ce candidatul PNL, Cornel Cocoş, este preot ortodox. Pe lângă aceste trei partide care au şi candidaţi pentru funcţia de primar şi care au lista completă de câte 19 consilieri, pe buletinul pentru alegerea consilierilor locali se va regăsi şi UDTTMR, care vine cu o listă completă, tot de 19 consilieri.La Rasova sunt tot trei candidaţi pentru funcţia de primar. Amintim că la Rasova, spre deosibire de celelalte localităţi, a mai avut loc, în anul 2014, un nou scrutin electoral parţial, după demisia fostului primar, Mihalache Neamţu. Pentru 5 iunie, s-au aliniat la start Gheorghe Mocanu, din partea ALDE, Dorel Alexandru, din partea PNL, de această dată, şi Maria Mitu, care este alegerea PSD pentru acest scrutin. Aceleaşi partide au depus şi liste complete pentru Consiliul Local de câte 17 candidaţi.
La Independenţa sunt trei candidaţi care râvnesc la funcţia de primar: Cristea Gâscan - PSD, Marius Ştefan - PNL şi Gheorghe Bolocan - PNŢCD. Aceleaşi partide au depus şi liste de candidaţi la Consiliul Local: PNŢCD are 16 candidaţi pe listă, PNL - 14 iar PSD, 17.
La Cerchezu, lupta se dă între aceleaşi partide ca şi la Independenţa. Ştefan Chelaru candidează din partea PSD, Valeriu Iacoboaia, de la PNL şi Marius Tudoran, de la PNŢCD. Fiecare partid a depus şi o listă completă de câte 12 consilieri.
Patru - cu sprijin politic, unul - independent
Pentru funcţia de primar al comunei Săcele s-au aliniat la start cinci candidaţi. Dumitru Cozma a decis să candideze independent pentru a deveni gospodar-şef la Săcele, în timp ce alte patru partide au propriul candidat: Ion Oprea - PNL, Valentin Stan - PMP, Ionel Constanda - PRM şi Dumitru Gaidargiu-Uzum - din partea PSD. Partidele au depus şi liste pentru Consiliul Local, după cum urmează: PNL are o listă completă de 14 candidaţi, în timp ce PSD şi PMP au doar 13, PRM având numai şase nume pe lista de consilieri locali.La Saligny, lupta pare mai ascuţită, fiind cinci candidaţi ce râvnesc la fotoliul de primar. PNL merge pe mâna unei femei, Iuliana Mihon, la fel şi UNPR, care o vede potrivită pentru această funcţie pe Vasilica Popa. Ion Beiu candidează pentru un nou mandat de primar din partea PSD, iar Costel Bivolaru este alegerea PMP pentru acest meci electoral. Lor li se adaugă şi candidatul independent Daniel Bărbulescu. Printre partidele care au depus candidaturi pentru Consiliul Local Saligny se numără şi M10, care a venit cu o listă completă de 14 consilieri propuşi. Şi PSD, PNL şi UNPR au acelaşi număr de candidaţi pe liste, în timp ce PMP are o listă ce cuprinde doar 13 consilieri.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii