S-au deschis lucrările celei de-a 13-a Conferințe Europene a Organismelor de Management Electoral
S-au deschis lucrările celei de-a 13-a Conferințe Europene a Organismelor de Management Electoral
14 Apr, 2016 14:49
ZIUA de Constanta
1569
Marime text
În debutul Conferinței, s-au adresat participanților președintele AEP, Ana Maria Pătru, Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, consilierul prezidențialElena Simina Tănăsescu și Ioan Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei primului – ministru.
Ana Maria Pătru a mulțumit Comisiei de la Veneția pentru oportunitatea oferită AEP de a colabora la organizarea, în România, a unei reuniuni de o asemenea anvergură. Oficialul AEP a făcut o scurtă prezentare a stadiului de utilizare a noilor tehnologii în alegerile din România, referindu-se îndeosebi la Registrul electoral și la Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Președintele AEP a spus că există diverse cauze care generează neîncredere în rândul publicului în legătură cu aceste tehnologii, majoritatea fiind aspecte legate de protecția datelor cu caracter personal, caracterul secret și liber exprimat al votului și vulnerabilitățile sistemelor electronice. În opinia oficialului AEP, câștigarea încrederii publicului în tehnologiile asociate procesului electoral reprezintă o provocare în sine pentru organismele de management electoral.
Thomas Markert a mulțumit AEP pentru contribuția la organizarea și desfășurarea celei de-a 13-a Conferințe Europene a Organismelor de Management Electoral și a transmis angajamentul Comisiei de la Veneția de a promova toate mijloacele menite să consolideze democrația, inclusiv noile tehnologii în alegeri. În legătură cu tema Conferinței, oficialul Comisiei de la Veneția a precizat: Noile tehnologii în alegeri sunt instrumente fantastice, dar ele nu sunt în mod necesar un panaceu. Pentru ca cetățenii să aibă mai multă încredere în procesele electorale, este nevoie ca ei să aibă încredere în astfel de tehnologii și în aplicarea lor în practică. Această Conferință ar trebui să participe cu siguranță la acest obiectiv global.
Consilierul prezidențial Elena-Simina Tănăsescu a mulțumit AEP și Comisiei de la Veneția, în numele Administrației Prezidențiale, pentru organizarea la București a unor dezbateri avizate pe o temă de mare actualitate, opinând că folosirea noilor tehnologii poate genera un grad ridicat de participare la vot și, poate, și de rigoare. Elena-Simina Tănăsescu a invocat, în discursul său, faptul că AEP gestionează și utilizează în alegeri două aplicații electronice: Registrul electoral și, începând cu cele două rânduri de alegeri generale din anul 2016, Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. După alegeri, vom putea observa dacă intențiile legiuitorului se vor regăsi și în practică, a concluzionat oficialul Administrației Prezidențiale.
Șeful Cancelariei primului-ministru, Ioan Dragoș Tudorache, a transmis mesajul Guvernului de sprijin total pentru AEP în organizarea în cele mai bune condiții a celor două rânduri de alegeri din acest an, subliniind că acestea sunt o prioritate pentru Executiv.
După sesiunea de deschidere a Conferinței, președintele AEP, Ana Maria Pătru și Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, au susținut o conferință de presă comună.
Dezbaterile din cadrul Conferinței se vor concentra pe următoarele subteme:
- Cadrul legislativ al utilizării noilor tehnologii în alegeri: implementarea standardelor internaționale;
- Noi tehnologii utilizate în perioada preelectorală;
- Noi tehnologii utilizate în ziua alegerilor și în procesul de numărare a voturilor.
Precizăm că la acest eveniment participă peste 150 de invitați, dintre care peste 90 de experți și oficiali electorali străini, reprezentanți ai unor prestigioase instituții internaționale cu activitate în domeniul electoral, precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa/Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA), Asociația Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), Rețeaua de Competențe Electorale Francofone (RECEF), Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii