#alegeriparlamentare2020 Bogdan Huțucă- „PNL a investit în sănătate, educație și economie, a majorat salariile și pensiile”
#alegeriparlamentare2020: Bogdan Huțucă- „PNL a investit în sănătate, educație și economie, a majorat„În ceea ce privește domeniul sănătății, trebuie să spunem răspicat un lucru: guvernarea PSD nu a lăsat niciun stoc.
La sfârșitul lui 2019, rezerva Ministerului Sănătății nu cuprindea medicamente, substanțe dezinfectante, echipamente de protecție a personalului și alte materiale necesare combaterii unei epidemii. Guvernul PNL a luat măsuri pentru a schimba situația și a întreprins cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei: 24 miliarde de lei au fost investiți pentru medicamente și echipamente sanitare și 9,8 miliarde de lei au fost plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID – 19.”, spune liberalul.
Ne-a oferit și câteva cifre care spun multe. De pildă, în secțiile de terapie intensivă există, în prezent, un număr de 3.065 de paturi, 2.252 ventilatoare mecanice și 2756 monitoare. La acestea se adaugă cinci unități de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare și un modul ATI, cu un total suplimentar de 169 de paturi complet funcționale. Între aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare a fost de 73%. De asemenea, capacitatea de testare a crescut de la sub 100 de teste/zi în luna martie a acestui an, la peste 40.000 de teste/zi în octombrie. Pentru a sprijini personalul medical, greu încercat în această perioadă, s-au acordat stimulent.
Numai pentru lunile aprilie și mai, s-au plătit 162,6 milioane lei (pentru 32.451 persoane, în aprilie, și pentru 32.610 persoane, în mai). Datorită acestor măsuri, dar nu numai, numărul medicilor a crescut cu 2.700 în ultimul an. În ceea ce privește Constanța, Bogdan Huțucă a precizat că premierul și-a dat acordul pentru realizarea unui nou spital în regiune, iar discuțiilor vor continua. Există promisiuni că se vor realiza pași importanți în fiecare an.
Salariile și pensiile au crescut
Guvernul PNL a avut realizări importante și în domeniul economic, în ciuda pandemiei de coronavirus. „Salariu mediu net a crescut în august 2020 cu 231 lei, până la 3.275 lei pe lună, ceea ce înseamnă o creștere cu 7,6% față de aceeași lună din 2019. În plus, de la 1 ianuarie 2020 s-a majorat salariul minim brut pe țară de la 2.080 lei la 2.230 lei.”, spune Bogdan Huțucă.
Un lucru important, care nu trebuie trecut cu vederea, este că Guvernul PNL a crescut pensiile cu 14%, cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani. Punctul de pensie a crescut cu 177 de lei, de la 1.265 lei până la 1.442 lei. În plus, indemnizația socială pentru pensionari a crescut de la 704 lei la 800 lei. 4,9 milioane beneficiari.
Guvernul PNL a majorat alocațiile cu 20% pentru peste 3,6 milioane copii, și s-a angajat că va dubla alocațiile, etapizat, până în 2022. De la începutul acestui an, a majorat și cuantumul alocației de stat pentru copii cu 100% din rata medie anuală a inflației, respectiv cu 3,8%. Indexarea anuală cu rata inflației păstrează puterea de cumpărare a alocațiilor.
Liderul PNL Constanța a mai menționat două măsuri beneficie pentru români și mediul de afaceri. Prima este eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial (part-time), prin care românii erau taxați pentru venituri pe care nu le aveau, o taxă abuzivă și anacronică a PSD, în contratimp cu dinamica și flexibilitatea crescânde ale pieței muncii. Cea de-a doua se referă la faptul că Guvernul PNL a plătit salariul și alte indemnizații de sprijin pentru 1,4 milioane de români care s-au aflat în șomaj tehnic. Costul a fost de 7,2 miliarde lei. Indemnizațiile au fost stabilite la maximum 75% din câștigul salarial mediu brut.
Lucrurile nu s-au oprit aici. Au fost completate de măsuri active de sprijin pentru angajați și angajatori. S-a acordat un sprijin de 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei brut, pentru angajatorii care angajează pe perioadă nedeterminată: persoane de peste 50 ani concediate în perioada stării de urgență/alertă, tineri între 16-29 ani, înregistrați ca șomeri, cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, derulate pe teritoriul altor state. Până la finalul lui octombrie au fost încheiate convenții pentru 1.621 de persoane. S-a decontat 41.5% din salariu, timp de trei luni, pentru angajații care s-au întors la muncă începând din 1 iunie 2020.
De această măsură au beneficiat un număr de 646.500 de persoane, sumele total plătite depășind 2 miliarde lei. S-au sprijinit, prin acordarea unei indemnizații lunare de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, a altor categorii de persoane care realizează venituri în regim independent, a căror activitate este redusă ca urmare a instituirii stării de urgență/alertă.
S-au sprijinit și angajatorii care angajează lucrători sezonieri, având contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, prin asigurarea decontării a 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. S-a acordat sprijin și lucrătorilor zilieri prin decontarea, prin intermediul beneficiarului de lucrări, de la bugetul de stat a 35% din remunerația zilnică a acestora. De asemenea, s-au acordat câte 2.500 lei pentru angajații care au lucrat, cel puțin 15 zile, în regim de telemuncă în perioada stării de urgență, pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.
O altă măsură extrem de benefică este amânarea ratelor bancare, pentru o perioadă de 9 luni, de care au beneficiat circa 321.000 de români.
Pe lângă toate acestea, guvernul a decontat concedii medicale în 7 luni din anul 2020 de 2,4 miliarde lei, de aproape două ori mai mult decât a făcut-o Guvernul PSD în 2018 (1,4 miliarde). În 2019, până la plecarea de la guvernare, Guvernul PSD a plătit doar 1,6 miliarde pentru concediile medicale. A oferit și tichete de masă caldă în valoare de 180 lei/lună persoanelor în vârstă de peste 75 de ani. Pentru această măsură a fost alocat un buget 133 milioane de euro, de care au beneficiat 290.000 de persoane. A acordat și ajutoare de urgență în sumă totală de 4.093.800 lei pentru un număr de 1.236 familii și persoane singure aflate în situații de risc de excluziune socială. În timpul guvernării PNL, s-a redus timpul de așteptare, de la 6 luni la o lună, de la momentul solicitării/apariției situației de excluziune socială. Foarte important: Guvernul PNL a compensat cu 90% prețul de referință al medicamentelor pentru pensionari.
Investiții în educație
Fără doar și poate, Guvernul PNL s-a preocupat ca educația să fie finanțată optim. S-au achiziționat tablete pentru uz școlar, echipamente de protecție medicală și/sau containere sanitare mobile pentru desfășurarea în bune condiții a școlii. Bogdan Huțucă precizează că, prin programul național „Școala de acasă”, s-a alocat suma de 150 milioane lei pentru achiziția a 250.000 de dispozitive electronice. De asemenea, s-au alocat 100 de milioane de euro pentru achiziționarea de echipamente IT (tablete, laptopuri, table interactive, camere web etc.) necesare desfășurării activităților didactice în mediul online. Prin casele corpului didactic au fost formate pentru predarea online un număr de 182.000 de cadre didactice, au fost realizate și difuzate 15 lecții suport pentru utilizarea platformelor educaționale în cadrul proiectului Teleșcoala profesorilor.
O doleanță a elevilor, în special din Constanța, a fost îndeplinită: asigurarea dreptului la transport gratuit pentru elevii din învățământul preuniversitar. Același guvern a alocat suma de 14.200.000 lei pentru protejarea studenților și a rezidenților de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 și a suplimentat cu 10% subvențiile pentru cămine și cantine. A oferi și tichete pentru a sprijini elevii din familiile cu venituri mici (materiale școlare și vestimentație, necesare frecventării școlii). Este vorba despre 27 milioane euro, de care au beneficiat 400.000 de persoane. PNL a inițiat și un program pilot, „Masa caldă”, care se aplică în 150 de unități de învățământ preuniversitar, pentru care s-au alocat 82 milioane lei.
PNL, partener pentru mediul de afaceri
Finanțist de meserie, Bogdan Huțucă menționează și măsurile fiscale pe care le-a luat guvernul în acest an.
În plus, după eliminarea taxelor și în plină criză, Guvernul PNL a adus deja trei luni la rând - august, septembrie, octombrie 2020 - mai multe venituri la buget decât PSD în 2019. În septembrie 2020, de pildă la buget au intrat cu 7,6% mai mulți bani decât în septembrie 2019.
„Guvernul a devenit partener pentru mediul de afaceri și contribuabili, după politicile agresive, impredictibile și instabile ale PSD. PNL a eliminat toate suprataxele ce fuseseră introduse de PSD. Prin eliminarea taxelor PSD, măsurile fiscale luate, debirocratizare și digitalizare, Guvernul PNL a generat încrederea contribuabililor. Vă dau un exemplu: cuantumul obligațiilor fiscale declarate în perioada august-octombrie 2020 a crescut cu 2,38 miliarde lei față de perioada similară a anului precedent, o creștere cu 3,4%.”, spune el.
Guvernul PNL a reacționat rapid la problemele din economie provocate de pandemie și a venit cu cel mai mare cel mai mare pachet de măsuri pentru susținerea economiei naționale din ultimii 30 de ani, „Reclădim România” care va depăși 7% din PIB până la finalul anului 2020.„Guvernul PNL a plătit toate restanțele PSD către companii. Este vorba despre rambursările TVA restante, concedii medicale restante, în valoare de 2,4 miliarde lei, a onorat plățile restante din PNDL. Se ajunsese la 2.100 solicitări de plată restante de pe vremea PSD în valoare de 1,44 miliarde lei. Erau bani pe care guvernările PSD îi datorau companiilor. Atfel își masca PSD deficitul bugetar, prin neplata datoriilor și facturilor.”, subliniază Bogdan Huțucă.
Prin acest program, Guvernul PNL a schimbat radical modelul de dezvoltare economică a României, orientându-l de la consum (PSD) către investiții publice care dinamizează economia și crește competitivitatea companiilor românești. Acest program masiv de stimulare a economiei a stopat declinul economiei în 2020, evitând recesiunea tehnică, și garantează revenirea creșterii economice în 2021.
17 miliarde lei au rămas la companii
În primele 10 luni, prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, Guvernul PNL a injectat suplimentar în economie 68 miliarde lei: 30 miliarde lei (2.9% din PIB), prin scheme de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor, și 38 miliarde lei (3.4% din PIB), pentru alte măsuri de sprijin. Printre acestea se numără 16,5 miliarde lei scutiri de taxe și impozite și amânarea plăților obligațiilor fiscale curente de care au beneficiat peste 350.000 contribuabili; 7,2 miliarde lei – măsuri de sprijin pentru salvarea locurilor de muncă: plata șomajului tehnic pentru 1,4 milioane angajați în timpul stării de urgență și decontarea a 41,5% din salariu pentru cei reveniți la muncă după șomajul tehnic; 5,5 miliarde lei – rambursări de TVA (În 2020, au fost soluționate 71.186 cereri de rambursare TVA, cu 12.589 mai multe față de anul precedent. Guvernul PNL a plătit cu peste 3,1 miliarde lei rambursări TVA mai mult decât PSD în anul trecut); 8,6 miliarde lei în plus la cheltuieli cu investițiile în 10 luni față de aceeași perioadă a anului trecut. Guvernul PNL a realizat investiții record – 35,4 miliarde lei în primele 10 luni ale lui 2020.
Liberalul amintește și programul IMM INVEST, cel mai amplu program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din ultimele trei decenii, prin care Guvernul PNL a asigurat până acum acces la finanțare rapidă și ieftină (credite cu dobândă zero cu garanția statului) pentru 21.204 IMM-uri la credite în valoare totală de 14,9 miliarde lei (la 26.10.2020).„Circa 17 miliarde lei au rămas la companii prin măsurile fiscale ale Guvernului PNL și prin amânări la plată”, subliniază Bogdan Huțucă.
Plafonul IMM Invest a fost majorat de la 15 la 20 miliarde lei.
O altă măsură de impact pentru economie, spune Bogdan Huțucă, sunt granturile de 1 miliard de euro destinate IMM-urilor prin fonduri europene, care s-au împărțit după cum urmează: 100 milioane euro micro-granturi pentru IM-M fără angajați în 2019 (14.000 aplicanți); 350 milioane euro, granturi pentru capital de lucru; 550 milioane euro - granturi pentru investiții.
Nu au fost uitat nici companiile mare, care au primit garanții de stat pentru credite în valoare de 8 miliarde de lei, dar nici IMM-rile, cărora le-au fost acordare facilități garantate de stat pentru finanțările de tip leasing financiar pentru achiziționarea de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităților IMM-urilor, precum și întreprinderilor afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajați, în calitate de utilizatori.
„Acest pachet de măsuri fiscal-bugetare, a contribuit semnificativ la limitarea căderii economice și la susținerea tendințelor de redresare în formă de „V” pentru sectoare importante ale economiei.”, a conchis Bogdan Huțucă.
Comandat de Partidul National Liberal- Filiala Constanța
Executat de ZIUA de Constanța – portal: www.ziuadeconstanta.ro
CUI mandatar financiar: 11200025
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp