#alegeriparlamentare2020 Cum se calculează pragul electoral la scrutinul de astăzi?
#alegeriparlamentare2020: Cum se calculează pragul electoral la scrutinul de astăzi?
06 Dec, 2020 12:03
ZIUA de Constanta
2584
Marime text
- 559 de secții de votare sunt organizate pentru alegerile parlamentare în județul Constanța
- 622.641 de persoane au drept de vot la scrutinul de astăzi
- Partidele care participă la scrutin trebuie să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlament
- Pe lângă pragul de 5%, legea prevede și un prag alternativ care ajută partidele cu un bazin electoral puternic doar în anumite zone ale țării
- În ceea ce privește candidații independenți, numărul de voturi necesar pentru a prinde mandatul de parlamentar depinde de numărul celor ce se vor prezenta la urne
În Județul Constanța sunt 559 de secții de votare organizate pentru alegerile parlamentare , dintre care 211 doar în municipiul Constanța. În ceea ce privește numărul alegătorilor, la nivelul județului sunt 622.641 de persoane cu drept de vot.
Sunt 430.275 de alegători din mediul urban și 192.366 din mediul rural.
La alegerile parlamentare din 6 decembrie, partidele care participă la scrutin trebuie să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlament.
Pe lângă pragul de 5%, legea prevede și un prag alternativ care ajută partidele cu un bazin electoral puternic doar în anumite zone ale țării. Este cazul uniunilor care reprezintă minorităților naționale.
Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, şi anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.
Aceste prevederi nu se aplică organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au depus candidaturi la nivel naţional.
Pragul electoral alternativ înseamnă că un partid trebuie să obițină cel puțin 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin patru circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali.
În ceea ce privește candidații independenți, numărul de voturi necesar pentru a prinde mandatul de parlamentar depinde de numărul celor ce se vor prezenta la urne.
La atribuirea mandatelor sunt luați în considerare doar candidații independenți care au obținut un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției în care au candidat, adică rezultatul împărțirii dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul senatorilor, respectiv deputaților care vor fi aleși în respectiva circumscripție.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii