Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Alegeriparlamentare2020 România votează! Constanța votează. Mergeți la vot!

ro

06 Dec, 2020 06:28 1936 Marime text
 
  • Astăzi România votează! Constănțenii vor alege pe cei 16 deputați și senatori din Parlamentul României.

Scrutinul se va desfășura în intervalul 07.00-21.00
 
În secția de vot, alegătorii vor primi câte un buletin de vot pentru Senat și Camera Deputaților

Actele de identitate, valabile în ziua votării sunt : cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare

Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.
 
În județul Constanța sunt 559 de secții de votare, dintre care 211 doar în municipiul Constanța. Față de ultimele alegeri organizate (cele locale din 27 septembrie), este o secție de votare în plus, în orașul Năvodari.


În ceea ce privește numărul alegătorilor, la nivelul județului sunt 622.641 de persoane cu drept de vot (297.628 de bărbați și 325.013 femei; 430.275 din mediul urban și 192.366 din mediul rural).

Un număr total de 685.768 de buletine de vot au fost tipărite pentru întreg județul.


Înainte de a ajunge în secțiile de votare, buletinele și materialele electorale au fost împărțite în saci pentru fiecare dintre cele 559 de secții și urmează să fie preluate.

Membrii secțiilor de votare vor primi și măști de protecție, mănuși de protecție și dezinfectanți pentru mâini.

În total, județul Constanța a primit 110.000 de măști de protecție, 60.000 de perechi de mănuși și 1.200 de litri de dezinfectant pentru mâini.
n cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.


După ce alegătorul semnează în lista electorală permanentă, membrii secţiei de votare respective îi încredinţează acestuia buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".


Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot, astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Ştampila cu menţiunea "VOTAT", încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului.
 
În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului, conform Legii 208/2020.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii