Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:06 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

STS a implementat tehnologia Blockchain. Garantează integritatea sistemelor informatice pentru alegerile parlamentare

ro

27 Nov, 2020 19:51 1778 Marime text
  • Sistemele și aplicațiile informatice care vor fi utilizate la alegerile parlamentare, dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 29/2020, au implementată tehnologia blockchain.
Sistemele și aplicațiile informatice care vor fi utilizate la alegerile parlamentare, dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe baza Hotărârii Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 29/2020, au implementată tehnologia blockchain. Această soluție complementară de ultimă generație garantează integritatea și consolidează transparența și trasabilitatea procesului electoral.

Specialiștii STS au dezvoltat și au implementat soluția tehnologică modernă blockchain care nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral, nici măcar de către administratorii acestora, asigurând integritatea și transparența acestora. Atât datele din SIMPV, cât și datele din SICPV vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat – https://voting.roaep.ro, în care vor fi prezentate, în timp real, informațiile înregistrate și detaliile acestora.

Tehnologia blockchain, folosită în nenumărate industrii, constă în calcularea unor amprente digitale unice și nerepetabile, care se reactualizeză din 5 în 5 secunde. O eventuală modificare a informației generează o nouă amprentă, făcând schimbarea vizibilă. Pe scurt, tehnologia blockchain formează un lanț de încredere pe fluxul de informație în care orice modificare este vizibilă.

Toate informațiile vor fi făcute publice, în timp real, pe site-ul web https://voting.roaep.ro și vor putea fi accesate de oricine este interesat.

STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate. Atât SIMPV, cât și SICPV au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare și au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal și de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale.
După testarea celor două sisteme de către INS și AEP și implementarea eventualelor cerințe suplimentare,  pe data de 1 decembrie a.c., în conformitate cu prevederile legale, se va încheia acceptanța pentru SIMPV și se va preda AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral.

Sursa foto: STS
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii